Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefungující lednička

Od: laawina odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,prosím o radu-6 let stará lednice s mrazákem Candy,jednokompresorováDíky.-cca před 4 měsíci se začala dělat v chladničce velmi silná námraza,nestíhala se rozpouštět.Po odmražení se během 2-3dní problém vrátil.Před týdnem veškerá námraza sama odtekla a lednice přestala reagovat na nastavení síly chlazení-resp.přestala chladit úplně.Mrazák po celou dobu potíží funguje.Do námrazy jsem nešťourala,stěna je neporušená.Odstavení chladničky z provozu na 24 hodin nepomohlo.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Z popsaného by se dalo usuzovat nejspíš na závadu termostatu. Podivné ale je, jestli za souč. stavu mrazák funguje a lednice nechladí - to by vypadalo na to, že je dvouokruhová. Únik chladiva se pozná podle toho, že kompresor trvale běží a při tom nechladí. Zapíná - li jen krátce (několik vteřin), někdy jen "vrní" a tento stav je trvalý - je vadná rozběhová fáze (relé, pozistor, vinutí motoru). Nezapne - li vůbec a nereaguje na nastavení - může být vadný termostat.

Když narůstala ta námraza, běžela trvale, nebo vypínala jen krátce - nevšimla jste si náhodou? A nebyl při tom termostat na max.?

laawina

Vám také moc děkuju a doplním informace.Termostat nejel při námraze naplno,dokonce jsem ho stáhla na jedničku-stejně se vrstva dělala.Pokud si to pamatuju správně, kompresor neběžel trvale.Ale ještě se mi vybavuje,že teď,když nechladí,slyším uvnitř lednice ze zadní stěny zvuk jako by protékal záchod(nevím,jak to lépe popsat).A když otočím termostat na nejvíc,zdá se mi,že chladí,ale málo a jen těsně nad mrazákem-cca nad boxem na zeleninu,tedy co je odtokový kanálek.Hezký víkend.

ferda60*

No, nejsem zase takový odborník na lednice. Ten stav s námrazou si nějak nedovedu vysvětlit. Současný stav vypadá na nedostatek chladiva - za normálního stavu vtéká do výparníku jako kapalina a tam se odpařuje (chladí). když je ho málo, jde tam jako plyn (slabě syčí, nebo "plive bubliny" - těžko se to popisuje slovy). Jestli tedy teď nevypíná - byla by to asi tahle příčina. Oprava asi poměrně drahá.

laawina
hodnocení

Nevím,jak je to s Vaší odborností,zdá se mi,že Vaše názory mají logiku a že se v tom dost orientujete.A já si tady tiše zoufám,je to asi na odpis.V tom zoufalství jsem si vzpomněla,že se kdysi dávaly trucovité ledničky na pár hodin vzhůru nohama.Fakt nevím,kde jsem to četla nebo slyšela a netuším,jestli to nezabíralo jen u těch úplně starých typůnemám to zkusit?

ferda60*

Nevím, jestli se Vám podle stručných popisů závad podařilo alespoň zhruba odhadnout závadu, ale doporučované rady "obrátit vzhůru nohama" a "vyrovnat výparník (deska co uvnitř lednice chladí) pomocí vodováhy" platily dříve na ledničky absorpční (bez motoru) a u kompresorových budou pravděpodobně bez účinku (ty se po přepravě naležato mají nechat asi den mimo provoz).

Nicméně se takhle na dálku asi nepodaří závadu přesně určit, natož opravit. Možná by se dala sehnat lednice použitá - někteří malí prodejci bílé techniky občas nabízí k prodeji zachovalý kus za přijatelnou cenu.

ar*
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu že mrazák funguje normálně a je problém s "teplotou" v lednici tak to tipuji na termostat. Výměna je vcelku jednoduchá to zvládne i laijk ,ale kde sehnat ten termostat Nejspíš to bude chtít servisáka

Já jsem daval do Gorenje termostat z Calex stál 350Kč. No moje lednice je 17 let stará takže jen příjezd opraváře před barák by byla větší částka než má lednice hodnotu. Už to mam takhle rok a funguje.

laawina

Moc děkuju za radu,vypadá to,že se i k něčemu dopracuju.Přeju hezký den.

jirkalbc*

Ahoj, chystám se vyměnit termostat u starší lednice. Jen si nejsem jistý, kam vede dlouhý tuhý kabel (možná čidlo). V lednici jde někam za chladící desku. Poradí mi někdo postup výměny?

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud se na výparníku tvoří silně námraza,vypadá to spíše na značnou netěsnost skříně,buď porušené těsnění,nebo špatně nastavené dveře.Bez vnější vlhkosti by námraza nevznikala.

JABRAKA

laawina
hodnocení

Dobrý den,díky,ale když si přečtete můj první dotaz,tak z něj vyplývá,že námrazou problém začal-teď už nechladí prakticky vůbec.V těsnění ani v nastavení síly chlazení to nebude,zkoušela jsem,dokud byla námraza i vyrovnat postavení ledničky na podlaze.Potíž bude jinde,už se smiřuju s tím,že salát atd. budu mít buď zmrzlý nebo mokrý-bude muset jít na balkon.Nemám na opraváře natož na novou lednici.Nicméně děkuji a přeju krásné svátky všem.

jabraka*
hodnocení

0x

Laawina:

je potřeba se dobře zamyslet,zda provozování takovéto lednice nakonec neznamená vyhazování peněz,kterých není nazbyt.Možná,že by se ti vložené peníze do nové vrátilo hodně brzy.Já jsem nedávno dal z úspor penízky,také odešel mrazák.

Koupil jsem kombinovaný mrazák s chladnicí.Konstatuji každý den,jak málo spíná proti tomu starému.A skoro ho neslyším.

Spotřebu proudu jsem neměřil,ale podle všech ukazatelů bude značně menší.

Přeji ti,aby se ti zadařilo a domácnost fungovala výtečně,snad se najde Ježíšek,který nadělí lednici.

JABRAKA

kyticka*
hodnocení

0x

Nechci Vás zarmoutit ,ale přesně tyto závady měla naše lednice a to jsme ji měli krátce -akorát skončila záruka a za měsíc se lednice po... Volala jsem servis ,protože bez lednice to dnes nejde. Přijel opravář řekl ,že oprava bude stát 3500 tisíce ,že musí znovu naplnit cosi uvnitř. a že mi neručí za to, jak to tam dlouho vydrží .Prý možná měsíc ,možná rok ,či dýl .Tak jsem milou lednice vyhodila ,protože abych do ní cpala nehorázné peníze na to nemám . Tak "babo raď" tady je každá rada drahá .Ale určitě sama závadu neodstraníte. Přeji dobré pořízení a hezké vánoce.

laawina
hodnocení

Děkuji za názor,tak nějak podobně to tady dopadlo.Jelikož finanční situace je vážně mizerná,čekám na oblevu a jídlo poletí na balkon.Ještě že funguje mrazák,zatím vytvářím chladicí medium s pomocí šesti PET lahví naplněných vodou-tři zamražuju v mrazáku,tři zmrzlé mám v chladničce,čímž udržuju jakž-takž trochu zimu.Když voda rozmrzne,lahve přehodím.Vám také přeju krásné a klidné Vánoce a bezproblémové spotřebiče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]