Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení ventilátoru, 5 drátů

Od: lubosnosek odpovědí: 15 změna:
Dobrý den
Koupil jsem si vetilátor Vents vk125 a potřeboval bych ho zapojit bez možnosti regulace
Když otevřu kryt pod kterým je svorka na připojení mám tam 5 drátu
Hnědý modrý (přívod) a pak zvlášť na regulátor modrý žlutý a červený...
Ale ventilátor chci bez regulace a jen na zastrčku na 230v
Příkladám i obrázky zapojeni a chtěl bych se zeptat zda se dá připojit aniž bych potřeboval regulátor? Děkuji předem za odpověď

Zapojení ventilátoru, 5 drátů
Zapojení ventilátoru, 5 drátů #2
Zapojení ventilátoru, 5 drátů #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud chcete aby motor točil stále plné otáčky, stačí proklemovat svorku "+10V" se svorkou "0-10V". Vnitřní regulátor si pak bude myslet, že je nastavené stále 100%.

lubosnosek
hodnocení

Přesně tak
Chtěl jsem aby se motor točil na plný výkon
Děkuji moc

hodnocení

5x
Podle mě by mělo stačit proklemovat svorku +10V a 0-10V.
Tím na řídící svorku 0-10V přivedete napětí 10V, což odpovídá plnému výkonu ventilatoru.
Mají to nachystáno tak, že se na ty tři svorky dá připojit i potenciometr na ovládání otáček.
doplněno 17.09.19 11:44: O minutu pomalejší :( *smich*
lubosnosek
hodnocení

Děkuji za odpověď

hodnocení

2x

Podpořím 23it23 a mikihans...z ventilátoru jde +10V DC na jeden konec potenciometru, z běžce jde tedy 0 - 10V na svorku 0-10V DC ventilátoru a druhý konec potenciometru je připojen na GND, viz regulátor VENTS R/.... Pro plný výkon stačí spojit svorky, které uvedli výše uvedeni rádci...žádné další napětí, baterie apod, žádná relé atd. Některé ventilátory mají ovládací napětí 48V DC...

doplněno 17.09.19 16:21:

Ještě obrázek regulátoru (s potenciometrem a svorkovnicí uvnitř)

mak*
hodnocení

0x

Jedná se o ventilátor e EC motorem a ten vždy musí mít řídící signál 0-10V. Některé ventilátory mají ve svorkovnici potenciometr, kterým nastavíte otáčky (např.: multivac.cz/... Pokud ho nemá, musíte zajistit signál 0-10V.

lubosnosek
hodnocení

A bude tedy stačit udělat tu klemu na svorkách +10V a 0-10V jak je znázorněné schéma na obrázku? Chci právě aby se ventilátor točil na plný výkon aniž bych musel regulátor zapojovat
mak*

Zkuste změřit napětí mezi +10V a GND, pokud tam bude 10 V, tak by mělo stačit propojit +10V s 0-10V ono takhle těžko poznat, jestli na +10V těch +10V je, nebo se tam má přivést. Ten ventilátor, co jsem poslal odkaz v minulém příspěvku to má tak, že mezi +10V a GND má 10V a z výroby je mezi +10V, 0-10V a GND je připojený potenciometr, kterým si na 0-10V nastavíte napětí jaké chcete.

hodnocení

0x

Podle mě stačí zapojit pouze hnědý a modrý vodič, které jdou přímo k motoru. Regulátor (ostatní vodiče) nezapojovat.

lubosnosek
hodnocení

Bohužel to takto nefunguje
To bylo první co jsem zkoušel

Ok, ventilátorů je mnoho typů.

Při řízení 0-10V to rozhodně nebude fungovat bez napětí na vstupní svorce.

111®
hodnocení

0x

změřit jestli je tam nějaké napětí na tom +10 a -10V , pokud ne tak zkusit připojit 9V baterku

doplněno 17.09.19 15:36:

je tam podle mne relé a to potřebuje napájení

111®
hodnocení

0x

@nonek: no to je jinej nákres, beru Z5 co jsem napsal..

No "občas" nějaký ten ventilátor zapojím...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]