Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpor v desce z pračky

Od: martyy odpovědí: 20 změna:
Ahoj, zhasla mi pračka během programu a nejde zapnout. Vypadá jak kdyby do ní nešel proud. Zjistil jsme, ale že proud jde i přes spínací knoflík dal. Chvíli jsme vše zkoumal a premeroval, moc se v tom ale nevyznám. Co mě i jako lajka zarazilo byl tento odpor na fotografii. Je tam tak zvláštně napájen ve vzduchu a ne úplně u desky. Neví někdo proč to tam takhle je? A navíc jsem odpor nápoji na merak a zkoušel jako diody jestli nejsou prorazene. Přes tento odpor jde proud protože merak pipa, u jiných nepipa. Znamená to že odpor je zničený?
Děkuji za odpověď a omluvte ne odborné vyjádření, nemám tento obor v studovaný

Odpor v desce z pračky
Odpor v desce z pračky #2
Odpor v desce z pračky #3

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

carajimrman
hodnocení

3x

Ten rezistor je v poriadku tam chybu nehladaj. Takto vo vzduchu je preto aby sa lepšie chladil, a pípá ti to merákom preto, pretože má malý odpor - 10 ohm.

martyy
hodnocení

Aha díky, já se v tom právě moc nevyznám a tohle mě fakt udivilo :) A nenapadá tě něco kde bych mohl zkusit hledat chybu? Fakt mě štve že už ani nenabehnou kontrolky nic. 5let stará pračka a zřejmě bude mít nějaký to "kurvítko"

hodnocení

3x

Svěřte opravu odborníkovi,to je má rada.Protože o tom zřejmě nic nevíte.Jestliže jeden rezistor pípá a druhý nepípá,neznamená to,že jeden je špatný a druhý dobrý,ale např.to,že ten,který pípá má malý odpor a ten ,který nepípá má větší odpor.

martyy
hodnocení

Při dnešních cenách oprav se mi opravdu raději vyplatí kouput novou...
Říkal jsme si, že to zkusím aspoň já kdyby náhodou třeba jen kondenzátor byl vyteklý :D

berger*
hodnocení

2x

Není to whirpoolka? Já v jedné našel IO,který jen počítal starty. Po dosažení limitu vypl vše. Po výměně za dvě stovky pračka jela dál. Jede dodnes,už třetím rokem...

martyy
hodnocení

NN je to fagor, ale zřejmě tam bude stejná součástka :D
Kdybych poslal celou fotku desky zřejmě byste ji tam nenašel podle obrázku?
berger*

Asi ne,to chce měřit. Proud šel do IO,ven už ne. Malý čtvereček se šesti nožičkama...*smich*

martyy
hodnocení

Aha integrovaný obvod :D Fakt promiňte za blbé dotazy, ale hned my nedošlo že myslíte integrovaný obvod já v tom viděl nějaké input/output. No zkusím je proměřit.
Kdyžtak to bohužel vidím na novou.
Opravář nemá smysl, za tu cenu si už radši připlatí za novou.
Každopádně všem vám děkuji za ochotu

Zkuste poslat foto té desky.Pořádně prohlédněte,jestli nenajdete podobný rezistor,jaký je na vaší fotce,který jeví známky spálení.Hodně závad,jakou popisujete vy, je typická závada ve spínaném zdroji u praček a myček.Oprava je v řádu stokoruny,opraváři to řeší výměnou celé desky ,oprava asi 3-4 tisíce.Sám jsem řešil tuto závadu u své pračky,shodou okolností taky zn.Fagor,i když asi jiný typ,ale říkám,je to velmi časrá závada praček a myček.Všechno zhasne a pračka se zastaví a nejde spustit. Aha,vidím,že fotku už tady máte.

dejv111neprihl

Přesně tak, závada ve spínaném zdroji. Z druhé strany desky nejsou součástky? Nevidím nikde žádný integráč... Pošlete fotku i druhé strany desky. Hledejte menší černou obdélníkovou součástku s asi osmi nožičkami. Kolem by měla být cívka (transformátor) a pár kondenzátorů s tlumivkou. To místo je velice tepelně namáhané, takže by deska kolem těchto součástek mohla být opálená či zbarvená a když přičichnete, ucítíte spáleninu. Tam někde by mohla být chybka.

dejv111neprihl

Nemá tahle pračka oddělený zdroj od základní desky? Mně to tak přijde.

martyy
hodnocení

Zadní stranu desky jsem nahrál, integrovaný obvod nevypadá nijak odpaleny.
Jak prosím vypadá spínaný zdroj? Nevím kde ho hledat.
Díky
dejv111neprihl

Ten zdroj, podle mě, není na této desce. Hledejte někde v prostoru pračky v blízkosti této desky další plošný spoj s transformátorem a pár součástkami a tady to zkontrolujte. Ale na Vašem místě bych to nechal být, moc se ptáte, sám to asi nezvládnete, ač bych Vás nerad podceňoval.

dejv111neprihl

Doplnění: Od toho zdroje povedou do základní desky pravděpodobně dva tlustší kabely.

martyy
hodnocení

Tak ten zdroj jsem našel, on byl hned u přívodního kabele, z toho zdroje napětí do základní desky jdey to jsem měřil. Má cenu ho vůbec vysroubovavat?
dejv111neprihl

Problém je, že může bez zátěže dávat napětí, ale jakmile se zatíží, tak selže. Někdo elektriky znalejší by mohl doplnit. Nejlépe vytáhnout a napojit na něj např. žárovku nebo něco proudově méně náročného.

hodnocení

0x

Není to náhodou Fagor FE738? Upřesněte...

martyy
hodnocení

Tento typ to není, je to plněná vrchem, typ už bohužel nevím.
dejv111neprihl

Napište nám přesný typ pračky, pak se dá i lépe hledat a radit. Někde musí být přeci na pračce štítek.

martyy
hodnocení

Pračku jsem vytáhl a ze zádu byl štítek, jedná se o fagor 1flt-610-x/01

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]