Nejste přihlášen/a.
Doma mám bez krabiček, vše pod vypinacem nebo zásuvkou propojené. Vypadá to lépe a lépe se hledá případná závada. Krabička se zahodí štukem a za pár let nevíš kde byla, to u vypínače nebo zásuvky nehrozí, je stále na očích...
Krabička se zahodí štukem, když to dělá lempl. Pokud to dělá řemeslník, tak před štukováním víčka sejme, nebo se tam dávají až po štukování, případně se krabice zapojují až po štukování. Podle toho jak to vyjde. Krabičky se umisťují do úrovně omítky a pak se štukuje, aby se krabice neutopila. Pak se vymaluje přes víčka.
Odbočné krabice KO68, se dávají podle potřeby vždy tam kde je buď odbočení vedení do jiné místnosti, nebo mezi vypínače a svitidlo, v případě zásuvkového okruhu podobně pro pokračování několika směry. Krabice se umisťují z pravidla kousek pod stropem, kabely k nim vodorovně, k vypínačům a zásuvkám pak svisle dolů. Zásuvky lze popojovat vzájemně, tím ušetříme kabel i odbočné krabice. Pro zásuvky a vypínače používáme krabice KP68. Do odbočných krabic montujeme svorkovnice (věnečky). Módní záležitost je používat Wago svorky. Pokud to není nutné, používám Wago svorky minimálně (pouze pokud svorkovnice nedostačuje). Vždy je lepší používat pevné spojení šroubované na věnečku. Je to pro kvalitnější spoj s ohledem na proudové zatížení. Wago svorky jsou sice pro práci rychlé, ale je to spoj, kde vodič drží pružina. Stává se, že v místě většího zatížení, může dojít k zahřátí, vlivem přechodového odporu a může dojít k vypálení spoje. Pokud se nám sejde více kabelů v krabici, např. někde na schodišti, při přepínání svítidel a zároveň průchodu kabelů do dalších místností, můžeme použít krabice KO100, včetně věnečku.
Tohle je jako projev mistra k mladičkým učňům, ale tak před 40 lety. Ještě mi tu chybí tahání drátů v husích krcích.
Rozdíl mezi mladým učněm a lajkem není velký. Vždy preferuji přehlednou, spolehlivou a osvědčenou klasiku, ne nějaké rychlokvašené akce. Nebudu radit něco, co sám nedělám. Co je nové, nemusí být vždy nejlepší, to je letitá praxe.
Ferax: Byl dělán pokus tady v ČR (k dohledání myslím na elektrika.cz nebo tak nějak), kde se zatěžovaly Wago svorky a ty obstály na výbornou! Samozřejmě k nim musíte patřičně připravit koncovku drátu, tak jak je pro Wago požadováno... Pokud drát strčíte do svorky zkroucený, potrhaný nebo s vrypy, může nejspíš nastat problém. Ale to máte stejné jako se vším. Pokud nedodržíte návod k čemukoliv, může se stát neštěstí nebo přístroj zničíte.
V křížení, kde se rozdělují vodiče kabelů (přívod, spínač, lustr).
Pravidlem je tahat vedení vodorovně nebo svisle. Od spínače vede kabel nejčastěji ke stropu a těsně pod stropem je krabice, do které vede přívod z rozvaděče či jiného pokoje a odvod po stropě na lustr.
Krabice je tedy z logiky tam.
Tak jestli to nedokážete zapojit, tak já ano... Se starýma wagovkama jich bylo cca asi tak 8 kabelů... To není zase až taková zvláštnost, sice to není třeba super přehledné, ale naskládat se to dá, samozřejmě nemyslím krabici mělkou, ale klasickou Kopos KU68 45mm hlubokou... Samozřejmě ta ještě hlubší je lepší...
Wagosvorky používané v souladu s jejich určením, nejsou tedy vůbec problémové. Používajjí se snad 40 let a nesetkal jsem se s žádným problémem a to ani u velkých strojů. Naopak je jistota dobrého spojené. U lisů na plasty se používají třeba svorky na 25-35mm2 průřezu a bez problémů! A to že používá někdo na hliník , kde sice nějaká varianta s vazelínou je a nejsem si ani jistý, že běžné, tak to neberu je bernou minci, ale Cu vodičů určitě dávám 10 bodů z deseti... Cca před 30 lety jsem taky nad nima ofrrňoval a hledal negativa a dnes nedám na ně dopustit... Ale dodneška znám i mnoho mladších kolegů co s wagosvorkou nějak zápasí... U mě mnoholetá zkušenost a několi tisíc svorek namontovaných prostě důvěru v ně přinesla...
Na tom schodišti to není nic složitého. Oba kabely od shodišťáků zavedete do jedné krabice, tam přivedete přívod i odvod ke světlu. Co může být složité u kuchyňské linky?
Nad ten křížák dáš taky jednu krabici. Světlo můžeš připojit i z této krabice, když tam bude přívod. Pokud se ti zdá malá, dej tam KO100.
Já mám pocit, že toho v této problematice moc neznáš, podle toho co píšeš. Zapojení pro tebe bude asi problém, hlavně neriskuj, spíš by to chtělo elektrikáře.
Tak jedině s posledním bodem se dá trochu souhlasit. Dane, sežeň si k sobě někoho zkušeného, kdo ti pomůže nebo aspoň tě trochu povede, pochybuju, že jsi schopný instalačku dokončit sám, alespoň ne trošku řemeslně provedenou a podle platných norem.
Kolik tam povede kabelů, bys měl mít dopředu vymyšleno, podle toho, co tam vše bude. Jinak se ti může stát, že až budeš mít naštukováno, zjistíš, že tam něco chybí.
@dan - proto existují inženýři, co zpracují projekt domu-bytu s rozvodem el.sítě. A proto jsme tento projekt nechali na RD zpracovat za 5000,- a během měsíce 2x konzultovali a upravovali dle představ našich, představ inženýra a standardů...
@ferax - setkal jsem se s názorem, že WAGO svorky jsou jen plíšky, které díky své "tloušťce" nemusí být ideální variantou - věneček je prostě kus pevné mědi a zvláště u zásuvek 16A jsou prodlužované a dělené vodiče nebezpečím. Co Vy na tento názor říkáte? Logiku do má, ale praxe je jaká?
@jmlc- ze své mnohaleté praxe vím, že nejlepší je šroubový spoj. Když už použít wago svorky, tak jen tam, kde není velké proudové zatížení. Někdo používá wago svorky jak na běžícím pásu (hlavně v bytových instalacích), protože to je hned, ale trvanlivost jej nezajímá. Hlavně, že je byt hotový a jde na další. Proto já, pokud už dělám někde v bytě, preferuji klasické rozvody pomocí krabic a věnečků. Wago použiju jen pokud se nedostává svorek. Dám také jeden příklad, který trochu souvisí. Kdysi se vyráběla zářivková tělesa (např. 2x40W, ale i jiná), která měla připojení patic pomocí šroubových spojů. Ty zářivky v mnoha případech fungují dodnes. Pak přišla éra pérových kontaktů a začaly se dávat i do patic zářivek. Výsledek, každou chvíli jsme v provozu opravovali vyhořelé zářivky. Musím podotknout, že v dost namáhaném prostředí z hlediska teploty. Ale i v kancelářích, kde se často svítí celou směnu. Prostě Wago svorky (třeba i s páčkou), jsou pořád jen svorky bez přítlaku šroubu. Ten kdo dělá na kšeft si je vychválí. Ten, kdo chce kvalitu použije klasiku.O tom co dokáže velký přechodový odpor, by dala napsat knížka. Stále tvrdím, že ne vždy co je nové, musí být dobré, pořád jde o kšeft. Firmu detaily nezajímají, hlavně že prodává. Mám praxi zhruba 45 let v oboru údržby elektro (ve dvou velkých podnicích), tak vím o čem je řeč a nikdo mě nepřesvědčí o něčem jiném. Také vím, že dnes se neopravuje, ale vyměňuje. A náklady rostou. Dříve, když se něco porouchalo, tak jsme to opravili, dnes se to vyhodí a namontuje nové. Ten, kdo montuje vydělává (nemá zájem opravovat), ten druhý má vysoké náklady. To je ale jiná kapitola.
Děkuji za info i zkušenost!
Když jsem viděl nedávno wago svorku s kombinací hliník 2,5 - měď 1,5, trochu jsem se toho polekal a hliník vytrhal, kde to jen šlo. Souhlasím s Vámi. Fyziku člověk neočůrá - ať je to síla odstředivá s autem plným ESP nebo odpor kovu...
Tak, tak. A mladým (nebo mladším), se ani nedivím. Praxi nemají a ze všech stran jsou masírováni samými novinkami. Pro ně jsme sto let za opicemi. A oni vše chtějí hned. Ale časem na to přijdou také, aspoň někteří.
Použil jsem už tisíce Wago svorek, jak klasiku nebo páčkových, tak řadových svorek na DIN lištu a nikdy s žádnou nebyl problém. Za to už jsem viděl pár značně vyhřátých šroubových svorek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.