Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Braní energie?

Od: sosinka odpovědí: 10 změna:

Doufám, že to nebude hloupá otázka (nevím, jstli to ví každý, jen já ne),

jen mě zajímalo, když mám v zásuvce zapojenou třeba nabíječku, ale nemám ji zapojenou do mobilu (hodně lidí to dělá), jestli to bere tu elektřinu, ikdyž v tom mobilu není?

A taky když mám světlo, které se dá rozsvítit a zhasnout ovladačem i vypínačem, tak když nechám ten vypínač zaplí, ale světlo ,,zhasnu ovladačem, plýtva stále nějakou energii?

díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

4x

Nabíječka si sama pro svoji činnost potřebuje malý výkon (málo elektřiny) - tzv. fantomový výkon. Je to výrazně méně než když dobíjí přístroj, ale na druhou stranu to není ani nula. Platíš za to (řádově koruny za měsíc).

Světlo s ovladačem - myslíš vypínač na tělese světla? Pak zřejmě po vypnutí nic nespotřebovává. Jestli to je ale nějaký mikrospínač (třeba jako pro hlasitost na rámečku TV) a i po vypnutí světla svítí malá kontrolka, tak to stále spotřebovává (málo) elektřiny - opět pár Kč/měsíc.

hodnocení

3x

Spotřebovává to energii naprázdno. Nabíječka by neměla být zapojena v zásuvce, protože správný postup je připojit telefon a teprve pak vložit nabíječku do zásuvky. Nikdy neodpojujeme spotřebiče v zátěži. Správně by např. i žehlička měla mít regulaci na nule, než ji připojíme do zásuvky, aby nedošlo k opálení kontaktů při připojení v zátěži. Odpojování spotřebičů by mělo být bez zátěže, nebo pokud to není možné, tak s co nejmenší zátěží. Čím výkonnější spotřebič, tím víc hrozí opálení kontaktů při odpojování od zdroje. Pokud má spotřebič vypínač, zapínáme ho až po připojení ke zdroji. Při odpojování je to samozřejmě obráceně, napřed vypínáme vypínač, až pak odpojujeme od el.sítě.

Ano zásuvka neslouží jako vypínač. Není tak konstruována. Každodenní vytahování a zasouvání ji zničí.

ra252 - to je sice pravda, ale vytažení nabíječky urřitě nevytvoří elektrický oblouk, který by opálil kontakty.

Ovšem kontakty obrousí (až ubrousí), teda ten ohnutý plech, co jako kontakt slouží.

hodnocení

2x

Určitá spotřeba nabíječky v zásuvce je i při nepřipojeném telefonu. Stejně tak světlo (i cokoliv jiného) vypnutého pouze dálkovým ovladačem má určitou trvalou spotřebu, protože ve spotřebiči zůstává v činosti elektronika, umožňující dálkové zapnutí. Spotřeba je to sice minimální (určitě Vás to nezruinuje), ale třeba za rok už znatelná.

figurek*
hodnocení

2x

I nezatížený zdroj má vždycky vždycky nějaký odběr proudu a tomuto proudu se vědecky říká svodový proud.

Nabíječka mobilu zastrčená do zásuvky má vždycky odběr elektřiny, i bez připojeného mobilu. Teče přes ni právě tento svodový proud.

Zrovnatak elektronický ovladač lustru. Přes ten taky vždycky něco teče. V tomto případě je to ale tak málo, že to snad ani nestojí za diskus.

Naproti tomu starší stolní počítač si ve standby vezme klidně kolem 20W, starší televize 10W, HiFi Sony 15W... Všechno to jsou hodnoty co jsem sám naměřil.
Originální kvalitní USB nabíječka byla bez odběru prakticky neměřitelná (max 0,1W). Nabíječka od notebooku cca 1W.

Měl jsem PC (značkový), kerý ve vypnutém stavu (víc vypnout nešel) bral 15 W.

Podle norem EU musí pohotovostní díl mít spotřebu 1W

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]