Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NTC termistor jako ochrana proti přehřátí?

Od: jenicek* odpovědí: 10 změna:
Dobrý večer. Mám dotaz. Lze použít termistor typu NTC jako ochranu proti přehřátí? Jeho princip mi je jasný. A jaký maximální proud přes něj může téct? Děkuji. J.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jednodušší jsou tepelné pojistky, buďto vratné, nebo nevratné, které jsou proudově zatížitelné a mají definované tepelné rozpínací hodnoty a proudovou zatížitelnost. Ty se zapojí přímo do přívodu a umístí do vhodného místa, případně přímo do vinutí. Dají se za pár korun sehnat u Číňana (Aliexpressu). Používám na různé běžné. Teploty od cca 60 st.C Do cca 200.

jabraka*
hodnocení

3x

Nevím,jak si představuješ tepelnou ochranu transformátoru,totiž vinutí se může při přetížení ohřát jen někde uvnitř,a na povrchu budou teploty ještě bezpečné.Snad jen ho zabudovat při navíjení do vinutí.Jištění musí jen ovládat vypínací obvod ,který rozpojí vinutí primáru.

JABRAKA

hodnocení

2x
Proud malý a používá se to v praxi třeba s termistorovým relé na ochranu přehřátí elektromotoru...

hodnocení

2x

Malý proud? Tento je na 11A, to snad není malý proud *smich*

gme.cz/...

Ale transformátory se běžně chrání tepelnou pojistkou. Kolem 80-100°C a ta se dává na povrch vinutí.

Jenže to není ochrana proti přehřátí, ale proudové špičce při zapnutí ;)
NTC jako ochrana proti přehřátí sám o sobě použít nejde, protože při rostoucí teplotě jeho odpor klesá. Musel by mít tedy stejně nějakou vyhodnocovací elektroniku, která by utla přívod.
V motorech se běžně používají PTC termistory a hlídací relé.

mikihans:

s proudem jsem reagoval na hiawata, tazateli jsem doporučil tepelnou pojistku...

mirekmejdlo
hodnocení

1x
inspirace viz obrázek

jenicek*
hodnocení

Díky za objasnění. Mám v plánu takto chránit transformátor před přehřátím a proto jsem se ptal. Nemáte schéma abych si to mohl zbastlit?

jenicek*
hodnocení

Díky všem za odpovědi. Díky hlavně @mikihans za stručné vysvětlení *palec2* . Zkusím mrknout na ten Aliexpres. Takže ho použiji na omezení rázu proudu,jiné využití zřejmě nemá :( . Nebo na co se dá ještě použít?
Termistor ve spojení s vyhodnocovací elektronikou může fungovat jako elektrický digitální teploměr, nebo elektronický digitální termostat, se širokým rozsahem možností nastavení. Pokud koukneš na ten Aliexpress, těch dig.elektr. termostatů je tam plno, za pár korun a je je možné použít pro mnoho aplikací - využití pro regulaci topení, lednic a mražáků, ventilátorů a.t.d.
Já osobně jsem jich aplikoval, na různá zařízení už mnoho. Perfektní třeba jako náhrada při opravě místo klasických u lednic a mražáků. A podstatě přesnější a ukazující i teploty. Cena kompletu (bez krabičky a napáječe 230V AC/12V DC) je cca 80,- Kč. Napáječe rovněž zde za cca 40,- Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]