Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostření u zrcadlovek

Od: libor007® odpovědí: 6 změna:
Přátelé, posílal jsem do Prahy do servisu novou zrcadlovku nikon d3500 s dvěma skly. Ostřila s front focusem(podezření ověřeno samozřejmě na testovacím obrazci). 18-55 seťák ujížděl výrazněji, pevná pětatřicítka 1.8g chtěla doladit jen trochu, ale to hlavně kvůli malé hloubce ostrosti, která chybu fokusu spolehlivě zvýrazní. V servisu dle protokolu tělo s seťákem seřídili a FF se zmenšil na řekněme jakžtakž přijatelnou míru. 35mm sklo má údajně vyměněný motorek a je seřízený. Ale FF se u něj naopak znatelně zhoršil. Samozřejmě jim to pošlu zpět. Neví ale někdo, jaká je vlastně ještě přijatelná odchylka? Nechci "vyšilovat" pro milimetry jako amatér. Na druhou stranu - má stará prabába D70 ostřila zcela přesně - až letos jsem ji poslal po tuším 13 letech novému majiteli, takže bych rád zůstal na určité technické kvalitě. V příloze výřez 35mm/f2.2 na půl metru(menší FF) a 1.5m(velký FF)
Ostření u zrcadlovek
Ostření u zrcadlovek #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím, který obrázek je který. Ale na tom prvním modrém není určitě zaostřeno na středovou čáru, pokud nejsem slepej. U druhého je to OK.

jofa*

Ani u druhého není nejostřeji na středu ale pod (6mm, 8mm). Jestli je ten testovací obrázek focen z ruky, tak není divu, že není odsro kde má být.

jofa*

...není ostro kde má být.

hodnocení

Chlapci, fotil jsem na stativu, foťák vyvážený v rovině. Dělal jsem v mobilu od ruky výřez, proto se vám to zdá na fotce posunuté mimo střed. Focus chart obrazec 45° náklon proti tělu. Jen dodám-při kontrastním ostření (live view) zaostří stejný snímek bez rekompozice správně, takže zkriplené je jen fázové ostření na zrcadlo. To pevné sklo jsem předpokládal, že zkalibrují naprosto bez problémů a zatím ho proti původnímu stavu totálně zkryplili, na 1.5m při f2 už na obrazec ani nezaostří(před tím zaostřil). Seťák taky není úplně ok, ale díky nízké světelnosti jsou fotky po seřízení již celkem použitelné(srovná to větší HO).

Na výřez mobilem s*ral pes. Vidím, že není ostrá středová linka na 0 kde se má ostřit. Ta pětatřicítka stabilizátor nemá, ale měl jsi jej vypnutý u seťáku? Zkus to ještě jednou a pořádně s tím bodem a linkou.

Jinak je nesmysl se zabývat hodně úzkou HO, v praxi to nijak nepoužiješ, leda u specifických snímků detailu s kreativní hloubkou.

Libore, s tim zoomem- měl jste na stativu vyplou stabilizaci? Stativ a stabilizace se tluče a objektiv , ev jeho stabilizace je zmatená. Ja mám D610, kde je možné si nakalibrovat každý objektiv a moje zkušenost je taková, že se objektiv pro jinou ohniskovou vzdálenost chová malinko jinak a absolutní seřízení ve vsech ohniscich a vzdalenostech se mi nikdy nepodarila. Dale jsem zjistil, že záleží na tom zdali objektiv přejíždí od krátké vzdalenosti k nekonecnu nebo naopak. Podle mne dojde k vymezení vůle na jednu ev druhou stranu a tím vznikne malá odchylka. Zjišťuji, že přesné zaostření je u digitalu větší orisek nez u analogu. Podle mne ma analog určitou tloušťku světlocitlivé vrstvy, zatimco digitál má tuto velmi malou. Asi jsem moc neporadil, ale z vlastní praxe vim, že je to velký a specifický problém, jedině snad vyšší řada APSC kde si můžete každý objektiv individuálně dokalibrovat, ale i tak neni uspesnost absolutní ci 100%ní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]