Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat scaner na kinofilm

Od: misslulinka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, tato otázka už tu několikrát padla, ovšem nikde jsem nenarazila na odpoveď na moji konkrétní situaci. Začala jsem fotit na starou Prakticu LTL 3, nějaké zkušenosti s manuálním focením mám, ale žádná sláva, tudíž spousta fotek se uplně nepovede. Když si nechám vyvolat černobílý fim (36 fotek) tak i s tiskem se dostáváme na cenu přes 500 ,- + samozřejmě film. Věděla jsem, že analog nebude levná záležitost, ale nečekala jsem, že mě tolik chytne. :D Rozhodla jsem se tedy film si vyvolat doma a teď nastává má otázka jaký vybrat skener. Moje představa je vyvolat si film, zdigitalizovat a následně si některé fotky vybrat a ty si nechat vytisknout v klasické velikosti 10x15 (fotolab, cewe...) Nepředpokládám, že ty chrhlátka za 1500,- budou stačit, ale zaujal mě Epson Perfection Photo V370 nikde jsem nenašla zkušenosti s tiskem oskenovaných negativů. Je má představa reálná nebo se na to vykašlat a nechat to na profesionálech? Předem děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Proč to neuděláte tak, že si políčka nenaskenujete čímkoli, i tím chchlátkem 300 dpi, jen za účelem prohlížení ve fotosoftware a vybrané fotky si pak nenecháte udělat v laboratoři přímo z filmového pásu?

hodnocení

1x
Mám doma spoustu ČB i barevných negativů. Mnoho vzpomínek...
Plánuji tento skener:
electronic-star.sk/...
Už se hlásí i kamarádi,
se svými negativy. Asi se nezastavím...
Jen abyste nebyl zklamán. Toto opravdu nejsou kvalitní typy skenerů. Je to spíše náhledový typ skeneru než co jiného. A o ICE se mu může jen zdát. Rozlišení katastrofální a denzita bude katastrofě velmi blízko.

hodnocení

0x
Dlouho jsem se díval na Canon CanoScan 9000F Mark II - bohužel, prošvihl jsem výhodnou nabídku a nyní už není v prodeji.

hodnocení

0x
Zkuste někde sehnat např.Minoltu Scan Elite 5400 I nebo II. Špičkovým skener kvalitou výstupu se rovná profi Nikonům 3x dražší ceny. Ale i ta Minolta stála nová cca 30tis Kč. Jestli to pro Vás má cenu, to si rozhodněte sama.
Z těchto profi skenů lze dělat i tisky cca 60x80cm.

hodnocení

0x

Kdysi jsem používal multifunkční tiskárnu Canon, která měla jednu z funkcí skenování filmů a diapozitivů. Daly se z toho dělat docela solidní fotky, až mě to překvapilo. Možná je i nyní něco takového na trhu.

tato multifunkce byla na tiskárnách se skenerem už od 1500,-Kč...jenom to rozlišení 2400/1200 je nic-moc. Jako základ bych viděl těch 9600/9600

Pokud si to pamatuju, ta tiskárna stála +- 2500 kaček. Používal jsem ji dost dlouho, byla super.

hodnocení

0x
Ten epson třístovkové řady s dianástavcem ,starší model má máti a fotky se z toho dají. Na 10x15 a prohlížení v pc by to mělo být bez problému použitelné. Nicméně na nějakou vyšší kvalitu bych to řešil výběrem snímků a profiskenem v kombinaci s domácím skenem pro běžné použití. Jen nechápu, proč někdo dnes prahne po analogu a pak to převádí složitě pro digitální výsledek. Chápal bych ještě kouzlo temné komory...

hodnocení

0x

Na film už léta nefotím, ale když je potřeba nějaký převést do digitální formy, tak to řeším zvětšovákem na který si našroubuji digi zrcadlovku a negativy a diapositivy přefocuji.

hm*
hodnocení

0x

Mám doma Epson Perfection Photo 2400 (myslím, teď doma nejsem). Je to už poměrně letitý pravděpodobný předchůdce V370: plochý skener na normální skenování, ovšem ve víku má prosvětlovací jednotku pro skenování filmů.

Přestože papírově bude svými parametry asi o dost zaostávat za současným modelem V370, musím říct jediné: PARÁDA!

Skenuji v Linuxu do GIMPu prostřednictvím nástroje SANE. Sice to asi neumí ovládat ta tlačítka na skeneru, ale to jsem nikdy nepotřeboval a ani jsem se nepokoušel to rozchodit. Protože skenovat stylem cvak-cvak-cvak a mám 3 skeny, to musí mít zoufalou kvalitu. Vždy si udělám náhled obrázku, pokud možno optimálně ho oříznu už před skenováním, pak nechám automatiku donastavit parametry podle toho vyříznutého a nakonec to poladím ručně podle potřeby. Pak naskenuji s maximálním rozlišením a zbytek dokončím v GIMPu. Výsledek: přímou cestou na fotopapír jsem nikdy tak dobrý výsledek nedostal.
Mám filmy černobílé, focené kdysi SMENOU 8 M (myslím), a obrázky jsou, na dnešní poměry, bídné, často šedošedé, něco světlé, něco tmavé, občas i "nic" (jsem si myslel pohledem na film, než jsem to "nic" prohlédl skenerem; světe, div se, nakonec i z toho "nicu" obvykle zjistím, co jsem to tenkrát fotil!), takže ani výsledné skeny samozřejmě dnešním nárokům na 100% kvalitu neodpovídají. Ale jsou mnohem lepší, než fotky z nich tehdy dělané přímo. Skenoval jsem i barevné staré diapozitivy a výsledky jsou také relativně výborné. Zkusil jsem skenovat i barevný negativ, ale každý film potřebuje jinak nastavené barvy a to prostě trefit prakticky nejde, v programové knihovně je nemám a nikde na internetu jsem to tenkrát také nenašel.

Takže můj názor: jestli budeš fotit na film 35 mm černobílý nebo barevný pozitivní, klidně bych si skener pořídil. Sice třeba není tak dokonalý, jako profi, na druhou stranu profík se ti s tím nikdy nebude patlat, ten pustí "auto" a výsledek bude patrně horší, než když si s tím pohraješ sama a doladíš detaily. Jestli budeš fotit barevné negativy, bylo by dobré si předem zjistit, jestli je (přesný typ filmu) umí skenovací program nastavit, nebo jestli ty parametry lze nějak sehnat a zadat alespoň dodatečně.

hodnocení

0x

Loni jsme s kamarádem řešili problém skenování rodinných archívů diapozitivů a filmů. Vytipovali jsme 5 skenerů do 5000.- Kč. Ty jsme koupili a 4 po otestování vrátili. Zůstal nám skener Reflecta x7-Scan a jsem s ním spokojen. Zatím jsme ani jeden neskenoval filmy (teda krom úvodních testů), ale diapozitivy vycházejí celkem dobře. Ovšem je třeba si uvědomit, že skener používám na diapozitivy 30-50 let staré a na ty nám rozlišení 3200 bpi bohatě stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]