Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tato otázka už tu několikrát padla, ovšem nikde jsem nenarazila na odpoveď na moji konkrétní situaci. Začala jsem fotit na starou Prakticu LTL 3, nějaké zkušenosti s manuálním focením mám, ale žádná sláva, tudíž spousta fotek se uplně nepovede. Když si nechám vyvolat černobílý fim (36 fotek) tak i s tiskem se dostáváme na cenu přes 500 ,- + samozřejmě film. Věděla jsem, že analog nebude levná záležitost, ale nečekala jsem, že mě tolik chytne. :D Rozhodla jsem se tedy film si vyvolat doma a teď nastává má otázka jaký vybrat skener. Moje představa je vyvolat si film, zdigitalizovat a následně si některé fotky vybrat a ty si nechat vytisknout v klasické velikosti 10x15 (fotolab, cewe...) Nepředpokládám, že ty chrhlátka za 1500,- budou stačit, ale zaujal mě Epson Perfection Photo V370 nikde jsem nenašla zkušenosti s tiskem oskenovaných negativů. Je má představa reálná nebo se na to vykašlat a nechat to na profesionálech? Předem děkuji
Kdysi jsem používal multifunkční tiskárnu Canon, která měla jednu z funkcí skenování filmů a diapozitivů. Daly se z toho dělat docela solidní fotky, až mě to překvapilo. Možná je i nyní něco takového na trhu.
tato multifunkce byla na tiskárnách se skenerem už od 1500,-Kč...jenom to rozlišení 2400/1200 je nic-moc. Jako základ bych viděl těch 9600/9600
Na film už léta nefotím, ale když je potřeba nějaký převést do digitální formy, tak to řeším zvětšovákem na který si našroubuji digi zrcadlovku a negativy a diapositivy přefocuji.
Mám doma Epson Perfection Photo 2400 (myslím, teď doma nejsem). Je to už poměrně letitý pravděpodobný předchůdce V370: plochý skener na normální skenování, ovšem ve víku má prosvětlovací jednotku pro skenování filmů.
Přestože papírově bude svými parametry asi o dost zaostávat za současným modelem V370, musím říct jediné: PARÁDA!
Skenuji v Linuxu do GIMPu prostřednictvím nástroje SANE. Sice to asi neumí ovládat ta tlačítka na skeneru, ale to jsem nikdy nepotřeboval a ani jsem se nepokoušel to rozchodit. Protože skenovat stylem cvak-cvak-cvak a mám 3 skeny, to musí mít zoufalou kvalitu. Vždy si udělám náhled obrázku, pokud možno optimálně ho oříznu už před skenováním, pak nechám automatiku donastavit parametry podle toho vyříznutého a nakonec to poladím ručně podle potřeby. Pak naskenuji s maximálním rozlišením a zbytek dokončím v GIMPu. Výsledek: přímou cestou na fotopapír jsem nikdy tak dobrý výsledek nedostal.
Mám filmy černobílé, focené kdysi SMENOU 8 M (myslím), a obrázky jsou, na dnešní poměry, bídné, často šedošedé, něco světlé, něco tmavé, občas i "nic" (jsem si myslel pohledem na film, než jsem to "nic" prohlédl skenerem; světe, div se, nakonec i z toho "nicu" obvykle zjistím, co jsem to tenkrát fotil!), takže ani výsledné skeny samozřejmě dnešním nárokům na 100% kvalitu neodpovídají. Ale jsou mnohem lepší, než fotky z nich tehdy dělané přímo. Skenoval jsem i barevné staré diapozitivy a výsledky jsou také relativně výborné. Zkusil jsem skenovat i barevný negativ, ale každý film potřebuje jinak nastavené barvy a to prostě trefit prakticky nejde, v programové knihovně je nemám a nikde na internetu jsem to tenkrát také nenašel.
Takže můj názor: jestli budeš fotit na film 35 mm černobílý nebo barevný pozitivní, klidně bych si skener pořídil. Sice třeba není tak dokonalý, jako profi, na druhou stranu profík se ti s tím nikdy nebude patlat, ten pustí "auto" a výsledek bude patrně horší, než když si s tím pohraješ sama a doladíš detaily. Jestli budeš fotit barevné negativy, bylo by dobré si předem zjistit, jestli je (přesný typ filmu) umí skenovací program nastavit, nebo jestli ty parametry lze nějak sehnat a zadat alespoň dodatečně.
Loni jsme s kamarádem řešili problém skenování rodinných archívů diapozitivů a filmů. Vytipovali jsme 5 skenerů do 5000.- Kč. Ty jsme koupili a 4 po otestování vrátili. Zůstal nám skener Reflecta x7-Scan a jsem s ním spokojen. Zatím jsme ani jeden neskenoval filmy (teda krom úvodních testů), ale diapozitivy vycházejí celkem dobře. Ovšem je třeba si uvědomit, že skener používám na diapozitivy 30-50 let staré a na ty nám rozlišení 3200 bpi bohatě stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.