Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádcové,
vymýšlím kontrolky automatického zaléváni zahrady dešťovou vodou. V jímce (bývalý septik) je čerpalo, které každou noc cca 15 minut pacuje. Potřebuji kontrolku, zda se v noci skutečně zalévalo.
Navinul jsem trubičkové relé, které přepne bistabilní relé a to rozsvítí kontrolku a ráno vidím, že se skutečně zalévalo. Jenže pak to večer musím tlačítkem resetovat.
Moje idea byla získat druhých 5 V z přívodu napětí pro čerpadlo a obě napětí časově posunout (napřed z přívodu čerpala a pak z trubičkového relé). Jenže jak?
Jen pro úplnost dodávám, že pokud přivedu na relé obě napěti, relé nereaguje.
Děkuji za náměty
doplněno 27.07.19 15:36:
Zatím jsem vymyslel jen druhý časovač (nastavený na půlhodinu před zaléváním) s dalším zdrojem pro resetovací nožičky relé.
doplněno 28.07.19 14:45:
Tady je scéma zapojení. Zatím se reset provádí tlačítkem.
No ten si samozřejmě zapíšete křídou na tabuli vedle, když půjdete kontrolovat, jestli se zalévalo. Měřák má i tu výhodu, že ho můžete jít zkontrolovat až za 10 dní a měla by na něm být desetinásobná spotřeba.
A nebo si pořídíte měčák s nulováním aliexpress.com/...
0x
doplněno 29.07.19 08:53: nejjednodussi reseni je mnohdy to nejlepsi.. druhe hodiny to vyresi spolehlive a netreba nic dal resit.. rozhodne si ale poridte ty digi.. jsou jen o kilo drazsi a jde nastavit i 1 minuta a navic ani netreba pak signalizace protoze jsou 100% spolehlive.. jediny problem potom uz je jen dostatek vody, CEZ a funkcni cerpadlo
doplněno 29.07.19 20:05: tak to pak jo, uznavam ze ty obyc, co mam ja maji malinky centimetrovy prouzek displeje
velkoobchod.conrad.cz/...
cz.euroelectronics.eu/...
Taky hezké řešení.
Jenže stále neřeší reset bistabilního obvodu. Není problém signalizovat, že se zalévalo. Je problém signalizovat že se zalévalo ausgerechnet dnes v noci. Počítadlo to neřeší, pamatovat si včerejší stav je nad moje schopnosti.
@joudic: Digitální hodiny nepoužívám, neb čitelnost jejich číslic je pod rozlišovací schopností mých očí.
Děkuji všem za rady, holt použiji druhé spínací hodiny. Ono to bude asi spolehlivější.
doplněno 30.07.19 22:32:
@hiawata díky, už se těším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.