Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvuk 5.1

Od: stanleyrihak* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den

Mám v zahradním domku projektor a chtěl bych na něm promítat filmy, které mám na externím hardisku se zvukem DD 5.1. Do teď na něm sice promítám s propojením přes notebook a věž ale je to pouze stereo. Zatím jsem si pořídil AV receiver 5.1 i s bedýnkama ale potřeboval bych poradit s přehrávačem, protože s obyčejného notebooku 5.1 nevytáhnu :( Poradíte mi co bude nejlepší i nelevnější si pořídit? Jestli např. notebook se zvukovkou 5.1 nebo nějakou externí zvukovku s 5.1 nebo jsem přemýšlel nad přehrávačem DVD s USB ale tyto dle mého neumí zase přelouskout všechny formáty :( v tomto si myslím, že by byl lepší ten počítač, na ten se dá stáhnout kde jaký přehrávač. Nebo mi poradíte něco jiného?

Moc děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Nejlepší řešení je dle mě koupit externí USB zvukovou kartu. Tu do tisícovky určitě relativně slušnou koupíte.

lmgify
hodnocení

2x

Každý lepší AV receiver by už měl umět WiFi nebo LAN a přijímat streamy DD5.1 přes síť.

doplněno 26.07.19 11:55:

Můžeš poslat model tvého AV? Ze zájmu se možná podívám na jeho možnosti příjmu streamů (internetového vysílání).

stanleyrihak*
hodnocení

Můžu se mrknout ale je to starší receiver a tuhle fci mít asi nebude.

stanleyrihak*
Takže je to Onkyo tx-ds474
lmgify

20 let (1999) starý přijímač/zesilovač. Těžko věřit, že se i dnes prodává přes inzeráty pořád ještě za 2-3 tisíce ( Bazoš).

Umí optický i koaxiální S/PDIF (TOSLINK) a má dekodér DD a DTS, oba do max 5.1.

Přijde mi škoda posílat mu analogový 5.1. Raději bych se poohlédl po nějakém tom USB-S/PDIF (TOSLINK) převodníku ("zvukové kartě") a posílal mu data digitálně po optice.

lmgify

Omlouvám se. Nevšiml jsem si, že ta výše doporučovaná zvukovka má také optický SPDIF výstup *zed*

Jde koupit levněji. Měla by stačit i ta malá verze HP. Teoreticky by měl stačit i ten DeLock 63 926, jehož jeden výstup jde nastavit na optický SPDIF.

stanleyrihak*
Jestli tomu dobře rozumím, koupím např. tu zvukovku Axagon 71 k tomu koaxiální káblík, kterým to propojím s receiverem a mělo by to fungovat? A co instalace té zvukovky? Na noťasu mám windows 7,bude to stačit?
lmgify

Chápeš to dobře.

Zvukovka přijde s návodem k instalaci.

Po instalaci se bude zvukovka nabízet jako další výstupní zařízení pro zvuk, tak se jen ujisti, že ji máš vybranou v daném přehrávacím programu nebo že je vybrána jako standardní pro celé Windows (Ovládací panely - Zvuky).

lmgify

Na noťasu mám windows 7,bude to stačit?

Ze stránek výrobce:

Podporované OS:
. MS Windows 7 / 8 / 8.1 / 10 a novější, Windows Server 2008 / 2012 / 2016 a novější (podporovány všechny 32- i 64-bitové verze OS Windows).
. Pozn.: Základní ovladače jsou součástí podporovaných operačních systémů a nainstalují se zcela automaticky.

Já myslím, že když má to tvoje Oknyo i optiku, tak proč ji nevyužít? Jo, už ti to psal lmgify

stanleyrihak*
hodnocení

Tak koupil jsem tu zvukovku Axagon,
propojil s PC a receiverem a nainstaloval, vše v cajku. Pak jsem si stáhnul na uložto nějaký test na zvuk 5.1 a vyzkoušel to přes prehravač VLC (kužel), tam jsem Samozřejmě nastavil digitální výstup a v nastavení zvukovky snad taky. Obě přední repra v cajku, centrál také ale zadky nic, místo nich hrály tišeji přední repra. Subwoofer při filmu duněl ale při testu NE!? Nevím kde soudruzi udělali chyba . Vyzkoušel jsem SNAD všechno . Zdá se mi jako kdyby to hrálo pouze Pro logic, tzn. zadky jenom jako takové šumítka ale v testu za mě hrály předky. Tak už nevím .

Máš správnš nakonfigurován výstup ze zvukovky (počítače)? Tam bys měl začít.

hodnocení

2x

Ano, souhlas s @mikihans zvukovka USB (7.1-to neva, ty dva boční prostě nezapojíš a v NTB nakonfiguruješ 5.1)

alza.cz/...

Nebo stream přes tu síť, jestli to AV umí.

stanleyrihak*
hodnocení

OK, předpokládám tedy že externí zvukovku propojím káblíkem USB, který je k ní přiložen s notebookem a dále ze zvukovky Coaxiálním káblem (který budu muset koupit) do AV receiveru!

A nevíte jestli je potřeba tuto externí zvukovku nějak instalovat? Nebo se pouze propojí a je hotovo!

Díííííííííííky

stanleyrihak*
hodnocení

A ještě jedn a otázka :)

Jaký přehrávač (nejlépe zdarma) by jste mi poradil si nainstalovat?

Ď

Používám Media Player Classic a VLC.
V něčem mi přijde lepší jeden, v něčem druhým, takže dle potřeby, ale jiný jsem snad nikdy nepotřeboval :)

Ano, propojení bude jak píšeš. Asi tam bude CD s ovladači, ale to není problém. VLC přehrávač přehraje snad i celuloidový kinofilm :)

janh*
hodnocení

0x
Mám propojený notebook s receiverem a projektorem HDMI kabelem...koupil jste starý receiver...
Nový s HDMI cca 6.000Kč.
lmgify

Pěkné, čisté řešení jedním kabelem. *palec*

lmgify
hodnocení

0x

Obě přední repra v cajku, centrál také ale zadky nic, místo nich hrály tišeji přední repra.
Máš na tom AV přijímači nastaveno, aby používal zadní (prostorové) repro, jak je uvedeno v popisu nastavení v manuálu?

doplněno 06.08.19 07:59:

jsem si stáhnul na uložto nějaký test na zvuk 5.1 a vyzkoušel to přes prehravač VLC
Ovládací panel → Zvuk → Přehrávání → Nastavit → Vybrat nastavení → poklikat na všechny repro v obrázku

stanleyrihak*
Zkusil jsem to napojit na druhý receiver a tam, když jsem pustil DVD přes windows media player tak to 5.1 fachčilo. Ale když jsem jej pustil přes VLC (kužel☺;),tak to jelo pouze Dolby prologic i když jsem v něm měl nastavený Digitální výstup. Myslím si že problém je teda asi v přehrávači! Poté jsem to ještě zkusil zapojit na ten původní receiver Onkyo a pustil to samé DVD ale tam sice receiver detekoval dolby digital ale zvuk nebyl vůbec žádný . Přes VLC zvuk byl ale opět pouze prologic . Už mě to celkem se...

V tom VLC se musí nastavit zvuk. Teď u toho nejsem, ale myslím, že je to nastavení originální stopy nebo tak nějak. Taky mi to tak dělá. Problém je, že se to musí nastavovat při každém přehrávání, není to tam defaultně.

stanleyrihak*
Tak až u toho budete zkuste a napište mi prosím cestu jak na to! Děkuji

Aby mi to hrálo 5.1, tak to musím nastavit takto. Jinak pětikanálový film hraje ve stereu. A musím to pokaždé nastavit znovu.

Zvuk 5.1
stanleyrihak*
Zkusil jsem to ale pořád Stereo potažmo Prologic . Asi se s tím budu muset smířit . Ale i přesto Děkuji a kdyby vás náhodou ještě něco napadlo,dejte vědět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]