Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
repasuji motor staršího vysavače Zelmer Cobra, roztrhl se sáček a binec se dostal do motoru a zlikvidoval ložiska. Uhlíky už byly taky sjeté, ty jsem vyměnil. Problém nastal při zpětném sestavení. Uhlíky jsou vůči komutátoru posunuty asi o 2,5 mm -jsou níž. Ložiska jsou usazena v pouzdrech i na hřídeli dobře. Mohl se při natloukání nových, nebo vytloukání starých ložisek, posunout komutátor (i s vinutím) na hřídeli rotoru? Nevím, kde jinde by mohla nastat chyba. Co s tím? Klepnout do komutátoru a vrátit ho zpět?
Děkuji za odpovědi.
Tak mi to nedalo a podíval jsem se na rotor, který nabízí Nadeta pro typ Cobra. A hned bylo jasno - mám posunutý jak komutátor, tak vinutí... Takže jsem zariskoval a obě části posunul-komutátor poklepem přes ořech a naříznutou širokou podložku. Jak psal Amper, teď to bude pudová záležitost... Uvidíme, jestli se posunováním nepoškodily dráty mezi vinutím a komutátorem... Jinak bych holt musel koupit nový rotor, co už... Pro příště platí lisovat a nebouchat... Díky všem za snahu pomoci.
Mohl. Tím neříkám, že to v tomto konkrétním případě nastalo. Osobně jsem takhle několikrát uváděl v život (malé) elektromotory, kde místa uložení ve třecích ložiscích byla vyběhaná. Pouhým posunutím hřídele pak člověk získal novou styčnou plochu. Bacha, komutátor je plastový. Z osobních zkušeností bych raději volil klidný tlak, než ránu kladivem, v každém případě přes podložku (stačí bukový hranol s vyvrtanou dírou patřičného průměru. A i tak je to pudová záležitost.
osobně si myslím že je hluboko uloženo přední ložisko a tím se posunul celý rotor dozadu. Pozor , komutátor musí mít možnost lehce chodit dopředu dozadu. nesmí být úplně na těsno. Kdyby se posunul komutítor na hřídeli, mohly by prsknout vývody vinutí.
Díky za odpověď. Které ložisko berete jako přední? To u komutátoru? Tam je ložisko uloženo v gumovém silentbloku (pouzdře), nějak s ním posouvat nelze, prostě jsem ho na hřídeli dorazil k zápichu. Nikdy jsem u těchto zařízení komutátor neviděl volně chodící, to si asi s něčím pletete, volný určitě nebyl...
Podle obrázku to vidím na chybějící pružnou podložku (podložky) v domečku pro ložisko...mívají průměr skoro jak ložisko (jedná se o vnější průměr) a bývají trochu zvlněné...tím nadzvednou rotor (komutátor) ve směru osy o potřebnou vzdálenost a sedí to; bývá tam jedna, dvě podložky, podle jejich tloušťky...co výrobce, to jiné trochu řešení. Na komutátor NESAHEJTE ani velkým ani malým násilím, jak někteří radí... Jedině, že byste si chtěl koupit rotor nový....Maximálně můžete vyčistit drážky komutátoru; dělám to nožovým jeklovým pilníkem, zabroušeným do obdélníku...a případně na soustruh, vyrovnat kolektor...Těď ještě čtu, že tam byla odrovnána ložiska a proto se domnívám, že "odešly"i ty podložky a proto jste je tam nedal...Vypadá asi takto, jen tady je moc velká, hledejte podle vašeho ložiska ... Tady je přímo Zelmer, ale neznám přesně váš typ...zkuste podle vašeho typu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.