Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3f chránič na 1F

Od: jandak2 odpovědí: 18 změna:
Ahoj ahoj. Jedna technická otázka chlapci. Chcem si doma spraviť takú malú testovaciu krabičku kde bude jedna zásuvka na 230V a jedna na 400V. Tu 400V momentálne používať nebudem zatiaľ, tak sa chcem spýtať. Keď kúpim 3f 25A prúdový chránič a zapojím cez neho len jednu fázu vyhodí ho v prípade dotyku ci skratu? 3F chcemm kvôli tomu ze keď sa rozhodnem v budúcnosti zapájať aj tých 400V do okruhu. Chcem to pre prípad keď budem opravovať nejaké zariadenie do 230V a nedajbože sa chytím niečoho co nemám aby mi ochrana vypla skôr. Nemám s tými prudovkami moc skúsenosti. S istico by v mojom prípade nemal byt problém. Tam dokáže ísť aj jedna fáza na 3F istici. Ale neviem ako si ta prudovka vyhodnocuje ten skratovy koeficient. Ci porovnáva všetky fázy medzi sebou a nulakom alebo každu zvlášť s nulakom. Ešte otázočka. Prúdov ochrana vypína už pri 30mA alebo 300mA. 30mA sú myslím na bežné užitie domácnosti a tie 300mA sa používajú myslím v technických miestnostiach a podobne? Co znamená potom tych 25A alebo 40A na to chrániči. Je to vlastne maximálny prúd ktorý cez neho môže pre tiecť a potom sa vyhodi? Teraz ešte uvediem malý príklad. Keď mám príklad rozobratý ja neviem monitor a za trafom by som sa chytil nejakej živej časti zareaguje ten prúdový chránič rovnako? Alebo je to chránič len pred dotykom čisto fázy? Ďakujem, a každú odpoveď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co chceš testovat, když o tom nemáš ani "páru". Ty ampéry jsou přes kontakty. Chránič vybavuje proud 30mA.

jandak2
hodnocení

Nechapem tej jednoslovnej odpovedí. Ako píšem nestretavam sa s prúdovými chráničmi takže nepoznám tak ich princíp. Zapájať som ich už zapájal do sietí ale teraz mam inú dilemu troska.

111®
hodnocení

0x

jak můžeš zapojovat chránič, když o něm nic nevíš?

jandak2
hodnocení

*alene* keby sa spýtam 10 elektrikárov na podrobný princíp fungovania tak možno dvaja mi povedia viac ako to ze vyhodnocuje pri 30mA a vypína pri dotyku živej časti. Úplne normálne som to zapojil jak každý jeden a je plne funkčný. Ja sa pýtam na úplne inú vec. Ci ma niekto skúsenosť s tým ze ci mi vyhodí chránič 3F aj keď cez neho pôjde iba jedna samotná fázu. Pretože nechcem momentálne používať chránič na 3Fazy alebo do budúcna možno hej. Chcem to dat momentálne len na 1F zásuvku. A nestojí to 5 korún tak nechcem teraz kupovať 1F a potom 3F.chapeme sa? Ci zasa sú tu niektorí len mudrlanti a pritom sami nevedia odpoveď na otázku? Nato ako a kde to zapájam a koľko skúsenosti o tom mam nato sa nikoho nepýtam. Tak prosím v prípade akýchkoľvek takýchto odpovedí radšej neodpovedajte. Nezaujímajú ma také narážky ako prečo to chceš zapájať keď o tom nič nevieš. Charakter poradí. Keď nevieš nepíš. Stačí napísať. Keď už tak si poradím aj sam. Toto je len otázka nato aby som sa predčasne vyvarovať kúpe 2ch chráničov miesto jedného. Diky.
lll

Samozřejmě že 3f chránič vyhodí i když jen z jedné fáze jde poruchový proud jinudy než zpět do jeho nuláku.

U chrániče jde o poruchový proud který se vrací jinudy než zase chráničem, takže chrání např. i když přes něj jdou jen tři fáze (bez nuláku), nebo tři fáze s nulákem, nebo jen jedna fáze s nulákem.

Ale musí to být samozřejmě dobře zapojené, aby chránil.

Naštuduj si jak funguje chránič, třeba tady:

cs.wikipedia.org/...

Jakmile pochopíš proč chrání, tak si sám odpovíš na všechny své otázky.

Nesmíš to vidět jako magickou krabičku která chrání, musíš pochopit princip.

lll

Ještě bys možná měl vědět, že se dnes doporučují používat chrániče typu A, místo dříve běžných AC, více např. zde: diskuse.elektrika.cz/...

Dále, 300mA chrániče se dříve používaly jako ochrana proti požáru, lidi ani tebe neochrání (300mA už je moc velký proud), dnes se používají na ochranu proti požáru tyhle "krabičky": oez.cz/...

mytrix*
hodnocení

0x

Se nedivte, že mají narážky, když je viditelné, že pořádně nevíte a přitom chcete zapojovat elektrické zařízení.

Ve zkratce:

1) Ano, proudových chránič (magnetický) bude fungovat i při zapojení jedné fáze. Funkci u jakéhokoliv chrániče vyzkoušíte po zapojení testovacím tlačítkem, kdy po stisku musí vypnout.

2) Běžně se používají chrániče 30mA, tj. proud při kterém vypne. Druhý údaj v ampérech pak udává, pro jaký jmenovitý proud je chránič stavěn. Nemůžete mít hlavní jistič 3x25A a používat chránič na 20A. Vždy se volí chránič se jmenovitým proudem minimálně o jednu třídu vyšší, než je hlavní jistič. Tedy pro 3x25A zvolíte chránič pro proud 32 nebo 40A.

3) Pokud se dotknete živé části, tak se vlastně dotknete fáze. Chránič vyhodnotí proud a pokud přesáhne těch 30mA, tak vypne. Při dotyku za trafem fungovat nebude.

hodnocení

0x

Odpovím stručně: ano, chránič vypadne i při zapojení jen jedné fáze.

V dalším ale souhlasím s ostatními v tom, že byste si o tom měl něco nastudovat, než začnete experimentovat. On Vás totiž ani ten chránič vždycky nemusí ochránit před smrtelným úrazem.

rv*
hodnocení

0x

Na vrtání do částí pod napětím doporučuji oddělovací trafo.

A pro omezení zkratů si zase vyrobíš speciální rozdvojku, u které jsou výstupy zapojeny ne paralelně, ale sériově. Pak se zkoušený přístroj zapojí do jedné zásuvky a do té druhé (v sérii) tepelný spotřebič přiměřeného výkonu - klasická žárovka, žehlička, přímotop. Tento spotřebič omezuje proud, takže i zkrat na zkoušeném přístroji nevede k bleskům.

jandak2
hodnocení

To trafo není zlý nápad ale trosku drahé. Preto ma napadol ten prúdový chránič. A co sa týka toho zapojenia obmedzenia skratu včera som rozmýšľal nad tým ako to spojazdniť. Myslíš klasické zapojenie so zatazou paralelne s tým ze do série sa medzi to vloží žiarovka? K to chápem správne tak tam vznikne väčší odpor a úbytok napätia na žiarovka a koncová záťaž sa nemusí rozbehnúť. Neviem ci som pochopil správne. Niečo podobné som videl už aj cez jednozasuvku neboli tam dve a bol twm len nejaký prepínač fáza a žiarovka. Ale princíp fungovania som nikdy neriešil. Ale teraz si mi dala chrobáka takže by sa mi to zišlo. Nemáš nejakú aj a materskú schému na toto zapojenie? A tým oddelovacim trafom nemám skúsenosti. Malo by to ochrániť aj v prípade dotknutá sa živej časti v zariadení za usmerovacom? Alebo resp.za napájacím trafom?
rv*

Na 90% přístrojů mi stačí trafo aliexpress.com/.... A samozřejmě, že u sériového zapojení nedostanu na zkoušeném přístroji plné napětí, proto do série zapojím někdy žárovku 20W a někdy přímotop 2000W. Většina spotřebičů dnes začíná spínaným zdrojem, který startuje někdy i při 60V.

A pokud budeš pracovat jednou rukou, tak za odd. trafem ránu nedostaneš. Jinak klidně ano. Takže i tam se pracuje, jako by to bylo pod napětím.

jandak2
hodnocení

Jasne rozumiem. Ale môžem použiť aj ten chránič miesto trafa pre tu ochranu proti dotyku nie? Takže keď zapojím žiarovku do série príklad 20W a zapojím pralerne cez tento obvod príklad zariadenie a žiarovka nebude svietiť na plný výkon tak známena že zariadenie na primar neskratuje. Ak sa žiarovka rozsvieti na plný výkon tak na primárnej časti je skrat. Chápem to dobre? Ak keď v prípade skratu na zariadení zrejme vyhodí ten prúdový chránic takže žiarovka ani svietiť nebude ci? Preto zrejme ten trafak.
rv*

Proudový chránič při zkratu nic nevyhodí. Proudový chránič odpojí, když se proud nevrací, kudy má, ale jde (třeba přes člověka) do země. Na zkrat se používají třeba kombinované chráničo-jističe. Jinak musí být jistič zvlášť.

To se sériovým spotřebičem má tu výhodu, že když se hrabu ve spínaném zdroji 5W, tak mám v sérii žárovku 20W a při zkratu neutavím kus plošňáku, což se při spoléhání na nějaký normální jistič 10, 16A zajisté stane (a možná budu nahazovat i hlavní jistič).

krijebr
hodnocení

0x
Ako sami vidíte Pani, pán sa skôr informuje ako koná. Tak neviem prečo mu to vytykate. Je to už 17rokov od priemyslovky a podnes deň mi volajú spolužiaci študujúci rovnaký odbor a pýtajú takéto rady. Neznalosť niektorých veci neznamená negramotnost.Pán sa nič zlé nepýtal. Nie každý máme možnosť sa stretávať s týmito vecami denno denne ako príklad ja. Veľa študentov elektrikárov neskôr bude robiť niečo ine v živote, a keď príde na niečo podobné, tak začne badať po informáciách pretože. Doba sa mení, STN sa mení, ja a moja priemyslovka bola o zapájanie cez poistky, stykače, ističe. Žiadne ochrany sa nepoužívali. Reálne s nimi robím tak 8 rokov. Predtým som o nich nepočul. 17 rokov sa venujem elektrike a keď po 9 rokoch prišlo k zapojeniu chrániča do sietí TN-C tak ste mali vidieť tie moje bobky. TN-S zapojenie nebolo problém, ale čo take TN-C. Pán mal doma tento typ siete, do módy prišli chrániče, a do konca predajca mi povedal, že do tohto typu siete ho je nemožno použiť. Pátral som ďalej mesiac dva a na koniec som zistil, že stačí pred chráničov rozdeliť PEN na PE mimo chránič a N cez chránič. Tým vznikla sieť TN-S. Po 9 ročnej praxi majstri moji pekný. Vždy som bol poučovany o tom ako elektrikári majú držať spolu a vždy si pomáhať. Nevedel jeden vedel druhý. Tu ale niektoré tie komentáre, no katastrofa. Fakt sa čudujem a skláňam hlavu pred tými čo sem prídu ozaj poradiť a nie len vyvršovať svoje ego. Nezabúdať, že múdrejší sa 3x pýta 1x koná, blbý 1x koná a viac sa nepýta. Taktiež každý z nás nedokáže odkrojit pekný krajec chleba a robíme to od mala. Takže niekedy je lepšie poradiť, ako ublížiť. Človek je potom aj viac vďačný. A to co si už dotyčný doma správi alebo zapojí už nikoho z nás trápiť nemusí. Neverím tomu, že to zrazu väčšine ide ochranu neznámej osoby. Ja osobne nemám problém poradiť, upozorniť. A ci už si to dotyčný vezme ku srdcu je na ňom. Za nikoho nik nezodpovedá.
Ďalšia vec. Viete koľko stretnem denne elektrikárov a nevedia čo znamená nejaká B alebo C trieda ističa? Načo sa používa a kedy? Klasický kupujú Bčkové a drbu ich všade. Keď si ma pan zavolal, že syn elektrikár mu zapájal v garáži kocúra z lidla na rezanie a jemu to nejde a nejde. Vždy vyhodí istič. Keď som prišiel samozrejme. Istič B16. Pýtam sa jeho syna prečo? Prečo B16? Čo to znamená? A povedal no 16A istič. Všade sa dávajú na zásuvková obvody. A co znamená B? A to už nevedel.po vymene za Cčkovy tzv. Motorový, všetko išlo. Takže to sú tie veci. Pán čo píše tento dotaz zrejme nejaké skúsenosti ma, ale neprichádza s istými vecami často do styku. A dnes je väčšina elektrikárov práve takých, že zapoja niečo automaticky ani nevedia prečo. Len počuli alebo niekde videli, že sa to tak má. Ani auto elektrikár Vám niekedy nepovie prečo po vymene čídla na kľuke auto začne štartovať. Pretože princíp nepozná. Ale vie že keď ho diagnostika ukáže, tak to bude prvé čo vyskúša vymeniť. A to je ta doba dnes. To už sú meniči nie opravári. Kamarátovi vyhodí práčka istič, nerieši. Nahodí späť a perie ďalej. O mesiac len počuje ako v istici praska. Ale nerieši to.Však stane sa. AŽ kým istič nejde nahodiť vôbec. Kúpi druhý tretí a nič. Nejde. Potom prídem a zistim že špirála na práčke z neznámeho dôvodu ide do skratu. Nie do veľkého ale do dostatočného aby istič vyhadzovalo. Takže nie všetci vieme všetko.

krijebr - samozřejmě máte pravdu, ale jde o něco jiného. Sám jistě víte, že elektro je specifický obor, kde při neodborné manipulaci jde o život. Mnozí si nebezpečí vůbec neuvědomí, právě proto, že tomu nerozumí. Stalo se mnohokrát, že i elektrikář při rutinní práci udělal chybu a zaplatil daň nejvyšší. Proto si myslím, že by se do tohoto oboru neměli pouštět lajci. Maximálně tak v rovině výměny žárovek a nebo nahodit vypadlý jistič. Nejhorší je, když zde radí lidé, kteří obor nevystudovali, ale myslí si, že všemu rozumí. Pro tazatele je to pak problém, protože neví čemu věřit a často pak experimentuje a vystavuje se tak nebezpečí. Tomu však nelze zabránit. To si musí každý v hlavě srovnat sám. Proto, když je to nějaký ožehavý problém, raději neporadím, nebo odkážu na zavolání elektrikáře. Jenže druhý, třeba laik, se chce předvádět a radí pak hlouposti. V tom je to nebezpečí.

krijebr
Áno, mate pravdu. Ale nemôžte z hľadiska poradni hádzať všetkých do vreca amatérov. Potom sme tu amatéri všetci. Lebo sa radíme krížom krážom. Ja osobne by som svoje poznatky nemal práve kvôli radám a skúsenostiam. A myslím si, že túto Pán vie o čom píše. Ktorého lajka napadne zapojiť na testovaciu zásuvku prúdový chránič? Viete koľko ľudí aj elektrikárov riskuje? A práveže ti elektrikári vyškolený s vyhláškami majú veľké ego a myslia si, že práve oni sú tí pravý a nič sa im nestane. Kam by ste v živote zašiel keby Vás všetci odporúčajú odborníkom? Jedného takého kamaráta mám. A s prepáčením nevie zapnúť práčku. A to si neviete predstaviť kam všade vola, keď mu nejde internet. Nie poskytovateľovi sietí , ale predajcovi notebooku. A denne sa stretávam s prerabkami inštalácii, kde nemenovaný Pán navrhne inštaláciu, zapojí a revízny technik to neschválil. Prečo? Lebo príklad celý dom pleskne na jeden chránič a 4 ističe. Toľko k elektrikárom ktorým by som hneď pobral výlučne listy. Ja osobne radšej poradím, upozorním na všetko čo sa dotyčnému môže prihodiť, načo si dať pozor. A ostane je už v jeho záujme. Nikdy by ste sa nič nenaučil keby všetko nechávate na profesionáloch. A potrebovali by ste minimálne 2 zamestnania aby ste ich mohli platiť. Treba skúšať, vzdelávať sa. Mám známeho, ktorý je vyučený kuchár s maturitou. Variť nevie, ale príklad všetko čo sa týka áut Vám vysype z rukáva. Opravy od motorov po čiastočnú elektriku. A viete ako k tomu prišiel? Jeho známy s tým začal od školy. Neskôr sa tento môj známy vypytoval na všetko možné, čo ako funguje. A doma skúšal na aute. Xkrst nenastartoval odpálil indučku,relé a podobne veci. Ten jeho kamarát mu chodil auto robiť, vysvetľoval mu až mu jedného dňa liezol na nervy. Môjho známeho tak auta zaujali, že nemá problém ísť za každým do rôznych servisu a spýtať sa tam chalanov na jeho daný problém. A viete aká je dnes realita? Ten jeho známy co sa mu začal vyhýbať chodí k nemu dnes pre rady. A to myslím úplne vážne. Preto netreba podceňovať ľudí. A na základe jednej otázky dedukovať, že ide o amatéra. Pekný deň Všetkým.
Inak Jandak2- máš tu pravdivé a veľmi rozumne odpovede. Co sa týka prúd. Chrániča. Keď ho zapojíš do obvodu nemusí vždy vyhodiť pri dotyku živej časti pozor nato! Záleží ci prekročí rozdiel 30mA medzi L a N. Záleží aj akú značku kúpiš. A hlavne funkciu ma spĺňať ak je na neho pripojený spotrebič. Nie je nato aby sa každý teraz chytal živej časti, prípadne niečo pchal do zásuvky.Nie za každých podmienok dosiahneš, že cez teba prejde viac ako 30mA.Tak isto pozor! AK chceš chrániť proti skratu, a dotykom živej časti, namontuj tam istič chránič. Keď u chrániča samotného uzavreš okruh NaL tak v takomto skratke nemá žiadny únik prúdu. Takže nemalo by ho vyhodiť, resp. Skôr vyhodí zapojený istič pred ním. Iné je keď sa spojí LaPE alebo PEaN. Tu už u jedného alebo druhého vodiča vznikne únik medzi LaN a chránič zareaguje. Z princípu ak je únik väčší ako 30mA musí vyhodiť. Samozrejme treba kupovať s vybavovacím prudom 30mA.Ešte som sa nestretol s opakom. Každopádne odporúčam po zapojení chrániča spraviť test tlačítkom. A to príklad kľudne aj každé 3 až 6 mesiacov. Jedna vec je ho tam mat, a druhá je či plní účel. Tak isto pred každým tvojim testom na zariadení si chránič poctivo odskúšaj tlačítkom. Nič zato nedáš a máš istotu. Ak som niečo vynechal, zabudol kľudne ma opravte. Tiež nie som vedec a píšem zo svojich skúseností.

hodnocení

0x

Ohlídejte si typ chrániče a nekupujte AC, nýbrž A. Ten totiž reaguje i na stejnosměrný proud. Pro představu, co je myšleno tím stejnosměrným proudem: spousta lidí když slyší stejnosměrný proud představí si stejnosměrné napětí, nevěří tomu, že se to v silnoproudém rozvodu může vyskytnout a tak to pro ně neexistuje. Chyba lávky. Konkrétně jde o situaci, kdy fázový vodič jednocestně usměrníte a budete tento stejnosměrný proud odebírat, chráničem poteče proud jen v jedné půlvlně a chránič AC na toto nemusí reagovat.

krijebr
Správne! Skvelý poznatok. Príklad fén kde sa používa polovodičová dióda na delenie napätia. Resp. Za ňou už prechádza už len jedna polvlna sinusovky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]