Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Modré blesky mikrovlka

Od: aduliii odpovědí: 17 změna:

Zdravím. Víte někdo proč se v mikrovlnce objeví modré blesky a jiskřivý zvuk jako když hoří kov, když jsem do ní dala ohřát menší množství kávy z kávovaru s mlékem a cukrem v malém šálku? Objem kávy byl asi 30 ml - půl šálku. Dřív se nic nestalo, když jsem ohřívala šálek plný. Káva byla vychladlá z kávovaru, který byl zrovna po opravě a asi i čištění. Na hrnku opravdu žádný kov nebyl ani v mikrovlnce. Je možné, že byl kov v kávě kvůli tomu kávovaru a proto ty blesky? Četla jsem, že po čištění kávovaru v něm mohou být stopy kovů např. olova. Ale je možné, že by těch zbytků olova bylo tolik, že by ta tekutina v mikrovlnce způsobila blesky? Po dvou sekundách blesků jsem mikro vypla, ale i tak trochu zapáchala.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Je hrnek vhodný do mikrovlnky? Máme doma hrnky, u kterých po chvíli v mikrovlnce děsně pálí ucho, takže je tam asi nějaká kovová výztuha, jinak si to nedokážu vysvětlit.
aduliii
hodnocení

tím hrnkem to nebylo, byl v mikro už několikrát a ok

mikihans:

Proč by tam měla být kovová výztuha? Je to prostě složením keramiky a ucho je vlastně uzavřený obvod. Vyrábí se nádobí v kterém lze v mikrovlnce péct, protože se hodně rozpálí a je z keramiky.

@bmbx neznám složení keramiky, ale bylo mi divné, že to dělá pouze jeden typ hrnku a pouze na uchu, zbytek hrnku byl studený. Proč to tedy nedělá jiný keramický hrnek se stejně velkým uchem?

Protože je z jiné keramiky, mám taky doma talíř co je po ohřátí v mikrovlnce mnohem teplejší než jeho obsah ;)

Děkuji za upřesnění ;)

asd1
hodnocení

2x

Málo vody na pohlcení energie. Pokud dáš prázdný hrnek tak bude blesků mnohem víc ;)

Ouško - některá keramika se ohřívá (nevhodná do mikrovlnky)

aduliii
hodnocení

Díky. Asi je to fakt tím malým množstvím kafe... trochu jsem se bála, že je to třeba olovem, které se uvolnilo z kávovaru do kafe a je ho tam tolik, ze to i v mikro hoří...ale to by ho asi muselo být fakt moc že?

hodnocení

0x
Mě takhle po 15 letech dala mikrovlnka výpověd
Musel sem koupit novou
Mam tušení že je to známka začínajícího konce mikrovlné trouby

hodnocení

0x

Nejpravděpodobnější příčinou je příliš malé množství tekutiny v hrnku. Magnetron (to je ta věc uvnitř, která vysílá mikrovlny) má určitý výkon, ktarý se musí "vstřebat" do potraviny v troubě. Když tam žádná není (nebo je jí extrémě málo), energie se nemá čím spotřebovat a dělá to divy. Mikrovlnce to zrovna nesvědčí.

dabel - Kdysi jsem čistill 10 let starou mikrovlnku a pustil jsem jí naprázdno. Ozval se velmi nepříjemný praskavý zvuk. Rozebral jem vlnovod magnetronu a uvnitř byly zřetelně vypálené cestičky po jislrovém výboji. Od té doby mikrovlnka funguje bez problémů už dalších cca 15 let.

doplněno 17.07.19 13:24:

aduliii - Kdybyste měla v kafi tolik olova, že by to vyvolalo výboje v mikrovlnce, ten hrnek byste sotva unesla a po vypití jeho obsahu byste teď ležela na ÁRU. ;)

hodnocení

0x

Může to být i poškozený kryt magnetronu.
Je to taková stříbrná destička vevnitř mikrovlnky, většinou na boku.
Pokud se poškodí, dělá to blesky.
Někdy se výbojem poškodí i barva, která izoluje destičku od kostry mikrovlnky. Potom nepomůže jen nová destička, ale i znovunatření poškozeného místa.

Pro představu jak vypadají kryty u Electroluxu.
shop.electrolux.cz/...

kejikl:

Cože? Jak lze izolovat izolant? Ta stříbrná destička je vyrobená ze slídy a ta je sama o sobě izolant.

Tak to vám neřeknu. Vím jen to, že ten izolant se dotýkal místa, kde se opálila barva při tom jiskření.

kejki

Ta slída je vrstevnatá a pokud se zašpiní tukem, tak vodí. Někdy stačí omýt a oškrábnout zčernalé, někdy se musí vyměnit.Spousta izolantů izoluje jen za nějakých podmínek.

hodnocení

0x
Podle mě je problém v tom, že šálek byl málo plný a okraj od hladiny daleko. V mikrovlnce totiž vzniká z mikrovln stojatá vlna. Záření se odráží od stěn tak dlouho, až se trefí do potraviny a tam se pohltí (pohlcuji hlavně molekuly vody). Pokud je tam vody málo (nebo žádná) tak se málo pohltí a mikrovlny mohou rozkmitat i molekuly vodní páry ve vzduchu a vznikne dočasně plasma. A to jsou ty blesky.

hodnocení

0x

Ohřívám v MT jen 1cm másla v šálku a nic to nedělá, v pohodě se rozpustí. Jak je to tedy možné? Teď mi to vrtá hlavou.

Můžete mít lepší mikrovlnku, kde je rozprostření vln v troubě lepší a více se odráží od stropu směrem dolů, takže se lépe pohlcuje v šálku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]