Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Víte někdo proč se v mikrovlnce objeví modré blesky a jiskřivý zvuk jako když hoří kov, když jsem do ní dala ohřát menší množství kávy z kávovaru s mlékem a cukrem v malém šálku? Objem kávy byl asi 30 ml - půl šálku. Dřív se nic nestalo, když jsem ohřívala šálek plný. Káva byla vychladlá z kávovaru, který byl zrovna po opravě a asi i čištění. Na hrnku opravdu žádný kov nebyl ani v mikrovlnce. Je možné, že byl kov v kávě kvůli tomu kávovaru a proto ty blesky? Četla jsem, že po čištění kávovaru v něm mohou být stopy kovů např. olova. Ale je možné, že by těch zbytků olova bylo tolik, že by ta tekutina v mikrovlnce způsobila blesky? Po dvou sekundách blesků jsem mikro vypla, ale i tak trochu zapáchala.
mikihans:
Proč by tam měla být kovová výztuha? Je to prostě složením keramiky a ucho je vlastně uzavřený obvod. Vyrábí se nádobí v kterém lze v mikrovlnce péct, protože se hodně rozpálí a je z keramiky.
@bmbx neznám složení keramiky, ale bylo mi divné, že to dělá pouze jeden typ hrnku a pouze na uchu, zbytek hrnku byl studený. Proč to tedy nedělá jiný keramický hrnek se stejně velkým uchem?
Protože je z jiné keramiky, mám taky doma talíř co je po ohřátí v mikrovlnce mnohem teplejší než jeho obsah
Málo vody na pohlcení energie. Pokud dáš prázdný hrnek tak bude blesků mnohem víc
Ouško - některá keramika se ohřívá (nevhodná do mikrovlnky)
Nejpravděpodobnější příčinou je příliš malé množství tekutiny v hrnku. Magnetron (to je ta věc uvnitř, která vysílá mikrovlny) má určitý výkon, ktarý se musí "vstřebat" do potraviny v troubě. Když tam žádná není (nebo je jí extrémě málo), energie se nemá čím spotřebovat a dělá to divy. Mikrovlnce to zrovna nesvědčí.
dabel - Kdysi jsem čistill 10 let starou mikrovlnku a pustil jsem jí naprázdno. Ozval se velmi nepříjemný praskavý zvuk. Rozebral jem vlnovod magnetronu a uvnitř byly zřetelně vypálené cestičky po jislrovém výboji. Od té doby mikrovlnka funguje bez problémů už dalších cca 15 let.
aduliii - Kdybyste měla v kafi tolik olova, že by to vyvolalo výboje v mikrovlnce, ten hrnek byste sotva unesla a po vypití jeho obsahu byste teď ležela na ÁRU.
Může to být i poškozený kryt magnetronu.
Je to taková stříbrná destička vevnitř mikrovlnky, většinou na boku.
Pokud se poškodí, dělá to blesky.
Někdy se výbojem poškodí i barva, která izoluje destičku od kostry mikrovlnky. Potom nepomůže jen nová destička, ale i znovunatření poškozeného místa.
Pro představu jak vypadají kryty u Electroluxu.
shop.electrolux.cz/...
kejikl:
Cože? Jak lze izolovat izolant? Ta stříbrná destička je vyrobená ze slídy a ta je sama o sobě izolant.
Tak to vám neřeknu. Vím jen to, že ten izolant se dotýkal místa, kde se opálila barva při tom jiskření.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.