Je třeba měřit počítám že v černým a hnědým bude fáze Je to udelaný na dvojvypinač aby šlo např světlo o 3 žárovkách rozsvítit stylem jeden vypinač jedna žárovka druhej vypinač dvě žárovky U novejch lustrú sou většinou žárovky zapojeny všechny do hromady takže stačí jeden vypinač Takže to vidim takto : Zjistit pokud mate jeden vypinač v kterým drátu se po jeho sepnutí oběví fáze a tento drat v lustru napojit na hnědý drát bude u něj značka L1 a žlutozelený ze stropu napojit v lustru na modrý drát Ten žlutozelený bych propojil s modrým Drohá možnost je : pokud máte nově udělanou elektriku a vše je zapojeno tkzv.3 žilově a na stěně je jednoduchý vypinač tak u stropu je černá fáze Hnědá je nula A zelenej je ochraný vodič Pak by se to zapojilo následovně : Strop černá-lustr hnědá Strop hnědá-lustr modrá Strop zelenožlutý-lustr zelenožlutý Takže bud měřit nebo povolat elektrikáře
V pohodě jen se snažim vysvětlit co musí udělat nejde něco zapojit jen dle toho co kdo napíše je třeba si to ověřit měřením Nikdo nevíme jaké to zapojení má jestli to staré dvoužilové či už to nové 3 žilové Pokud nebude měřit budou v lepším případě jen lítat pojistky
Jiné řešení v nové instalaci není možné. A v nové instalaci nebude zelený vodič. V nové instalaci také bude světle modrý. Pro mě to je jasné. Je to staré a je to z lustráku. Ale samozřejmě pro lajka to může být problém.
jitule*
Tak jsem to zapojila jak jste psaly černá-hnědá hnědá-modrá a zelená-zelenozluta a nic nerozsvitilo se to a nemám to čím vyzkoušet
Nemůže to svítit, ten modrý musíte spojit se zelenožlutým a zeleným. A černý s černým, ten druhý ze stropu zaizolujte. Jde ale o to, zda máte fázi v černém nebo hnědém, může být v obou, ale může být na jednom odpojená. To poznáte až to zapojíte. Hlavně si vždy před tím vypněte jistič.
jitule*
Prdim na to povolam odborníka nerada bych nadělala víc škody než užitku,ale děkuji za rady
Bohužel do téhle rubriky píše kdekdo, bez ohledu na to jestli je, nebo není v oboru profík. Tazatel to samozřejmě nepozná. O to víc je to nebezpečné. Pak se stane, že vám poradí spojit hnědý vodič s modrým, což je nepřípustné. A ještě napíše, že to tak je v nových instalacích. Jsou různé výjimky, ale toto zjevně není ten případ.
Jitule: já neradim zapojit to tak nebo tak já radim zjistit nejdřív měřenim jak to je - sou dvě možnosti To že nečeš co se píše za to já nemúžu Ferax: to že sem píše kde jakej rádoby odborník to máš pravdu Jak múžeš vědět jak tam co kdo zapojil když si to neviděl a ještě v tom mít jasno?
Vidíte, jak jste se do toho zamotali? Viz zákon č. 174/1968 Sb. Neni to jen takový výmysl, laikovi možná úskalí nevysvětlís a , nemá to ani čim změřit, to, že to funguje neznamená, že zítra, za měsíc, rok, dva, to nikoho nezabije nebo domek nevyhoří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.