Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Transformátor meranie a pod

Od: mirec* odpovědí: 8 změna:
Ahojte chcem sa spýtať, ako sa dá zmerať multimetrom trafak. Jeden či mám doma a som si istý ze je na 100% dobrý ma na primári cca 1.5Mohm a sekundar okolo 10.5ohm. Napájaný je priamo na 230V.
Potom mam ďalšie dva menšie, nepoznám ich napájanie ani primár ci sekundar. Nemajú žiadne označenie podľa ktorého by som ich našiel cez datasheety. Ale keď meriam ohmicky primár ide to do skratu, sekundar tak isto. A som si u jedného na 100% istý ze je funkčný. To ze mi ukazuje ohmmeter 0.02ohm teda ako keby skrat pre mňa znamená ze cievky nie sú prerušené a trafí by malo buy OK. Ale čo ak príde k medzizavitovemu skratu? Ako odmeriam potom ten? Ako sa dá pri takomto trafu zistiť co je primár a co sekundar, pripadne na aké vstupné striedavé napätie ma byt trafo napojené?
Ako rozoznám bez označenia ci ide o trafo alebo tlmivku?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

0x

Tlumivka ma jedno vinuti,trafo dve a vic.Kterymu budes rikat primar nebo sekundar je na tobe.Takze nejdriv identifuj vinuti,odpory civek,popr drat odhadem slabý silny či slabsi silnejsi.Pak budem pokracovat.Jeste velikost jadra jesli to dokážeš.

mirec*
hodnocení

Ako som písal vyššie. Odpor nemajú žiadny. Ide to do skratu. A merak na indukcnost nemám. Drôty sú na oboch stranach cca rovnaké. Co sa týka tých tlmiviek.uz som videl x takých ktoré majú tiež primár sekundar. Závity 1:1. Len ta tlmiča bola riadne označená. Dnešné trafa nemajú žiadne poriadne označenie a keď aj majú typu Ee25 tak takých je XY druhov. A samozrejme keď mi toto trafo odíde tak neviem aké mam objednať s akými parametrami. Až sa teda vôbec po šťastí nájsť náhradu. Kde zháňajú servisy takéto trafaky? Keď na nich niesu riadne označenia?

hodnocení

0x

Tlumivka má jedno vinutí a jiné složení plechů. A pokud jsi lajk, což z dotazu vyplývá, tak se trafy nezabývej. V zájmu tvé bezpečnosti.

mirec*
hodnocení

Zle som sa vyjadril o tej tlmivke primar sekunda mal som na mysli niečo taketo:
csatshop.sk/...
Ako, istim bez označenia že sa jedná o tlmivku?
Dajú sa niekde zohnať trafa co mam na obrázku?
U toho jedného obrázku je taky bočný výstup co to je?
Transformátor meranie a pod
Transformátor meranie a pod #2
Transformátor meranie a pod #3

Stačily 4 vteřiny. Zde.

mirec*
hodnocení

Ten som našiel aj ja a co ten druhy?

jenicek*
hodnocení

0x
Mám takový pocit že tohle trafo je vypájené z PC ATX zdroje. Ten silnější svazek drátů je střed (odbočka) ve vinutí a ty jednotlivé vývody by měly být 3,3V,5V a 12V. Ale trafo samotné jako je na obrázku je v podstatě k ničemu. Obstarejte si raději jiné trafo u kterého znáte primární a sekundární vinutí. Ale
mirec*
hodnocení

Ďakujem pekne za odpoveď. No je to z PC zdroja. Bohužiaľ ale neviem ako takéto trafo odskúšať pripadne udeliť mu primar a sekundar. Co sa týka druhého trafa, nebol by to problém len neviem aké zháňať. Co sa týka parametrov a osadenia. Na koľko neviem aké napätia ma byt na vstupe a aké na výstupoch. Presne aj o to mi išlo v tejto téme. Ako sa príklad riešia opravu keď tieto trafa zlyhajú, kde sa dajú kúpiť náhrady.. Co sa týka trafakov nie som moc skúsený. Viem ako pracujú ale to je všetko. Neviem prečo už nie sú dokonalé označené. Kedysi ten problém nebol. O sa týka druhého trafa je to trafo zo zdrojovej časti DVD prehrávača. Ten začal po čase blbnut až na koniec zhorela poistka. Všetko vyzeralo dobre až na to trafo. Dá sa nejak domácky zmerať medzi závitov skrat? Ci nato len treba merak na mH? (Henry)? Prerušené vinu tie ukáže aj multimeter teda nekonečný odpor, ale ako zmerať medzi závitovy skrat. Tieto trafa na obrázku nemajú žiadny odpor. Teda ani sekundar ani primar. Ukazuje mi merak to isté ako keby som meral začiatok a koniec príklad metrového kábla. Teda spojitosť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]