Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou možnosti propojení dvou TV přes jednu parabolu. Parabola je přizpůsobena pro příjem z dvou družic a u každé TV je samostatný digitální přijímač. Momentálně mám DiSEqC přepínač pro 2 satelitní pozice a 1 uživatele, jelikož jsem používal pouze 1 TV. Existuje tedy nějaký druh DiSEqC přepínače pro 2 satelitní pozice a 2 uživatele? Nebo lze na výstup současného přepínače (2 sat.pozice/1 uživatel) umístit?rozbočovač signálu? (Je vůbec možno digitální signál rozdělit stejným způsobem jako např. analogový signál z antény? ) Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den. Problémem je zapojení více televizí , které hodlají , každá sledovat jiný program , na jednu anténu a spočívá to v tom abychom měli zařízení které dokáže přijmout , nastavit a zpracovat nevolitelný program pro tu kterou televizi. Pokud bychom sledovali stejný program na obou televizorech - neni problém - stačí rozbočovač na kabelu od sat.přijímače k televizi. Pokud potřebujeme dvě a více nezávislých televizí musí ke každé televizi být samostatný sat.přijímač a nebo nějaký který má více výstupů pro více TV. Největší problém spočívá ale v tom, že signál se šíři s polarizací vertikální a nebo horizontální Právě toto musí umět rozlišit hlavně LNB . DISEqC je prakticky jen přepínač. Běžný LNB dokáže přijmout signál jen s polarizací horizontální a nebo vertikální.Nedokáže se nastavit tak aby byl schopen přijímat obě polarizace signálu tak jak by je potřeboval nastavit pro různé programy naladěné na více televizorech. Právě zde je jádro problému , zda máme LNB , které to dokáže a když ne můžeme použít dvě případně více antén se vším vybavením. Nedovedu si ale představit úspěch při umístění dvojnásobného počtu LNB na jednu parabolu , což by také mohlo problém řešit. LNB musí být vždy , pro kvalitní příjem , umístěn v ohnisku paraboly a to je jen jedno.Ano vedle hlavního směru příjmu signálu paraboly je ještě vedlejší , ale méně citlivější směr a právě tento se využívá k příjmu dalších družic , ale je těch , které jsou umístěny na blízkých pozicích na orbitu , aby je mohl obsáhnout vzpomínaný vedlejší směr příjmu.
Neuvádím konkrétní zařízení , kterým by zadaný úkol řešilo, neboť neznám nabídky , zejména tech. parametrů nabízených zařízení. Hodlal jsem jen zauvažovat o zadaném úkolu a předpokládám , že na základě této úvahy může zájemce nasměrovat , jak řešit příjem satelitních TV programů na více televizorech současně.
Bohužel, vše musí být 2x. Záleží na tom jak máš velkou parabolu a jak ty LNB. Předpokládám že současná parabola vyhovuje a jsou tam 2 LNB. Další samostatné LNB by jsi tam nenarovnal, takže jedině je vyměnit za typ Twin kde je výstup pro 2 televize. Vzhledem k tomu že chceš 2 satelity budou muset být dvě LNB typu Twin. Další možnost je LNB typu Monoblock. Ten umožňuje "na pevno"příjem dvou satelitů které jsou asi 6 stupňů od sebe. Třeba Hotbird a Astra 19 či Astra 19 a Astra 23. Myslím že existují LNB typu Monoblock a Twin. To jest jedno LNB pro 2 satelity a 2 televize. Ty LNB typu Monoblock jsou na různý úhel.
I to DiSEqC musí být 2x. Neznám DiSEqC pro 2 satelity a zároveň 2 televize.
shop.atoselektro.cz/... Existuje něco podobného, ale pro 2 TV? doplněno 12.12.09 23:57: Existuje něco podobného, ale se dvěma VÝSTUPY? dle nastudování vím, že pro 9 výstupu za 3500Kč něco existuje (pro paneláky)- tak je mně divné, že na 9 a více ANO, a na 2 nebo 3 NÉ-Možná tak výrobce probudíme! doplněno 14.12.09 18:55: A co říkáte na tady to?
Parabolu mám 80 - ale nač cpát na dům další taléř, no ale když čeští odborníci si asi zaměrně neumí poradit s výrobou takovéto součástky, která by samozdřejmě snížila cenu sat. kompletu a méně by se jich takto prodalo, ale zákazníci by byli víc spokojeni. ..No vždyť jsme v Česku a tady se to možná nenosí...
jirbar*
Disq stačí přikoupit tak za 120,- Kč. LNB musíš vyměnit, to je dražší záležitost. Na parabole 80 mám 3 LNB možná by se vešly 4 vždy záleží kterou družici si vybereš. To jsou základní parametry o kterých tady není ani zmíňka.
Pochopitelně při 3 či 4 družicích by musely být nové i Disq. Neznám rozměry jak by se to narovnalo.Myslím že LNB na Astra 19 a Asrra 23 mám napláclé skoro na sebe. Twin je možná širší. A Monoblock je zase na pevno.
doplněno 13.12.09 00:03:
A proč by měl být další talíř pokud to narovnáš na ten jeden a druhé Disq se tam snad vejde
Přátelé, mám v těchto otázkách malinko bordel, můžete mě někdo poradit nebo ujasnit situaci? Mám satelit, venku dvě dvojitý hlavičky (do baráku mě vedou čtyři koaxiály) doma nějakej přepínač či co a mám dvě televize. Ovšem potřeboval bych to na čtyři televize. Co všechno kromě přikoupení dalších přijímačů budu potřebovat vyměnit? Přepínač diseq a venku hlavičky? doplněno 13.12.09 13:15: chytám dvě družice na dvě televize, mám dva přijímače.
Konvertor zůstane(to jsou ty hlavičky),bylo by lepší koupit mutipřepínač.
doplněno 13.12.09 11:05:
Kolik družic chytáš?
jirbar*
Nerozumím 4 kabely do baráku. Měly by stačit dva. Zda je na parabole Monoblock, nebo Monoblock Twin, či 2x Twin.To sloučení pokud je to Disq může být již u paraboly.
A co takhle LNB Quad pro jednu družici případně 2 kusy pro 2 družice a k tomu 4x Disq se dvěma vstupy. Nebo je to jinak.Tak zdatný v tom zase nejsem.
A pokud se týká sateltních přístrojů, když umožní sdílení tak pak stačí je spojit kabelem RS232 a provozovat vše s jednou kartou.
Ovšem pokud jsem slyšel tak pro DIGI musí být dodán jejich satelitní přijímač a ten to asi neumožňuje.
Ještě jedno upozornění. Taky jsem na to "dojel". Až budeš ladit tu druhou televizi (předpokládám že má analogový tuner) tak nejen, že již musí být do ní přisloučen signál ze satelitu, ale satelit musí být v provozu.
Asi takhle, chytám dvě družice, mám venku dvě hlavičky a od každý vedou dva dráty, ty vedou do přepínače kde se k tomu ještě přidává klasickej televizní signál a z přepínače vedou dva dráty ke dvoum satelitním přijímačům. Všechno funguje jak má, jen bych potřeboval místo dvou televizí tři a do blízké budoucnosti čtyři televize. Kartu mám Skylink, jak to je s tím sdílením?
Prostě něco takovýho co požaduješ ty nejde vyrobit.Pro přepínání HOR-VER. potřebuje konvertor 12 nebo 18 V.Když by přišel od jednoho přijímače povel "já chci horizontál a ten druhej vertikál" tak to prostě ty LNB nedaj.
Díky všem za info. Až to srealizuju podle toho, jak bych si to představoval, dám Vám vědět. I za cenu, že jedna větev bude na 2 družice a druhá na 1 družici. doplněno 31.12.09 16:54: Z toho všeho co jsem se o rozvodech ze satelitu dozvěděl, mohu říct, že je spousta možností a kombinací, jak rozvody provést. Jednoduše bych to zapojování a rozvody přirovnal k letišti: Např. do Johanesburgu se letecky dostanete z Londýna -Heatrow nebo taky z Mošnova přes Prahu atd. Záleží na ceně a času.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.