Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení motoru špatně

Od: mikihans® odpovědí: 5 změna:
Ahoj, stručný dotaz. Lze nějakým způsobem zapojit motor špatně tak, že při rozběhu do hvězdy by se točil jedním směrem a při přepnutí na trojúhelník směrem druhým?
Motor má klasicky 6 svorek,
U1 V1 W1
W2 U2 V2
Rozběh pomocí stykačové kombinace.
doplněno 11.07.19 12:12: Abych doplnil, řeším vypadávání hlavního jističe u 250 kW motoru kompresoru při přepnutí so trojúhelníku. Minulý týden běžel ok, kompresor se přesunul, hlavní přívod zůstal stejný, měněny pouze vývody do motoru, které by měly být (snad) zapojeny stejně jako předtím. Průřez vodičů větší než předtím. Zkusili jsme rozběhové relé protáhnout z původních 6s na 10s a beze změny. Tak řeším, zda se může stát, aby šel motor při přepnutí do protisměru. Ale to by asi udělalo slušnou ránu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Odpověď od elektro samouka je: ano, lze to.

Při zapojování elektromotoru s rozběhem hvězda - troúhelník se provádí sfázování.

Při zapnutí do hvězdy na fázích "nezáleží", protože jsou na druhých koncích přes stykač hvězdy propojené.

Problém nastane po vypnutí stykače hvězda a zapnutí stykače trojúhelník.

Nejhorší varianta je, že po přepnutí do troúhelníku se má motor roztočit na opačnou stranu, než se točí v zapopjení do hvězdy.

Pak je možnost, že se motor po přepnutí do trojúhelníku prostě zastaví. (jako když ho odpojíš od elektriky).

Poslední možnost je, že máš správné sfázování a motor se po přepnutí točí dál a můžeš z něj odebírat jmenovitý výkon.

hodnocení

2x

Jasně, že je to možné, stane se tak, když prohodíte libovolné 2 fáze na S2 na půjčeném obrázku.

Zapojení motoru špatně

hodnocení

2x

250 kw? Ano, možné to je, ale motor ten "štos" nemusí přežít.

hodnocení

Ano, 250 kW... Je to nejmenší z šesti kompresorů ve strojovně, příští týden mě čeká 500 kW, ale ten už naštěstí bude přes frekvenční měnič :)
Nakonec nebyl problém v zapojení, ale v kompresoru, který si neuměl "odlehčit" při startu a šel hned do tlaku, takže byl proud při startu příliš vysoký. Tomu už já nerozumím, není to můj obor, každopádně problém byl vyřešen a já si oddychl :)

hodnocení

Děkuji všem za rady - jak to dopadlo se dočtete v reakci na Feraxe :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]