Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojenie el. Inštalácie

Od: hanower odpovědí: 12 změna:
Ahoj chalani.
Chcel by som vedieť, nemám stále prehľad o nových rlejtrikarskych normách ale.
Idem zapájať novú el. Inštaláciu do rodinného domu. Hlavný istič bude 25A 3F.
Potom budem zaň dávať 3xprudovu ochranu 3x40A(radsej väčšiu aby mi to nevyhadzovslo chránič hocikedy). 1prud.chranic pojde na zásuvková obvody 2.prud.chranic pôjde na svetlá a 3.prud.chranic chcem dat pivnicu kde bude kotol a ostatné veci.
Moja otázka znie. Musí byť príklad pod prúdový chráničom aj elektrická indukcna varná doska?
Ďalšia otázka prierez káblov.
Plánujem od 25A 3F hlavného istica potiahnuť 4mm2 med až ku prúdový chráničom. A od prúdových chráničov musí ísť k jednotlivým isticom tiež 4mm2 alebo už môžem začať dávať od chráničov 2.5mm2 pre zásuvky a 1.5mm2 pre svetlá?
Alebo 4mm2 med ide od chranicov až po jednotlivé ističe a až za tými isticmi začnem rozdeľovať 2.5mm2 alebo 1.5mm2 podľa toho či ide o zásuvky alebo svetlá?
Je možné v dnešnej dobe ste pripájať na zásuvková obvod aj nejake svetlo?
Príklad mam 16A istič mam naň 7 zásuviek 2.5mm2 med a chcem odtiaľ ešte napojiť svetlo. Môžem z tohto obvodu natiahnuť 1.5mm2 na svetlo? Alebo musí to byť všetko zvlášť? Kedysi bola norma 10 zásuviek na istič alebo myslím 8 a max. 1 svetlo.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janh*
hodnocení

0x
Zeptej se toho,kdo ti na tom bude dělat revizi...nebo-li,ten ti řekne co a kam máš dát...Na Slovensku se dějí věci,to se člověku ani nechce věřit.

radisto
hodnocení

0x

Dají se pořídit i jističochrániče- tedy jedno zařízení má funkci spojenou, obecně by již dnes mělo být za proudovým chráničem vše- jde o bezpečnost.

za chráničem už stačí 2,5mm zásuvky a 1,5mm světla.

Na zásuvkový obvod podle normy lze zapojit jedno světlo- je to tolerované, raději se tomu však z praktických důvodů vyhni a rozděl to.

10 zásuvek na jištič pořád platí.

hanower
hodnocení

Áno dajú sa pripojiť viem o tom aj keď to je nákladnejsie co by nevadilo. Ale čo som pozeral musel by som od každého takéhoto istico chránica ťahať 3 káble. Teda každý by musel mať svoju zem a nulak aby ho vyhodilo v prípade potreby. Keby kúpim 1x3F chránič príklad, tak na všetky obvodu mam jednu spoločnú zem a nulak. V podstate káblov bude rovnako, ale nemusel by som ich tahat priamo od istico chrániča ale príklad priamo zo svorkovnice.

hodnocení

0x

Přijde mi to nějaké zmatené. Já bych v tom teda nebydlel bez posouzení odborníkem na místě.

hodnocení

0x

Zeptej se někde u vás, naše normy nemusí souhlasit s vašimi.

hanower
hodnocení

Ďakujem za info.
Opýtať sa je ľahké len tu máme takých ľudí čo by chceli 40eur už len za radu. A väčšina je takých že pokiaľ Vám elektriku nerobia tak Vám nedajú ani reviznu správu. Špiny. Načo budem platiť elektrikára 3000eur cca keď si to viem spraviť sam a to len za nákup tovaru. Sú to vychcanci a preto sa pýtam. Kamarát si zapájal v novostavbe led pas pod linku. Odber cca 1A. Prišiel revizak všetko kontroloval a kamarát pohorel priamo na tom páse a prečo? Lebo trafo z 230V na 12V mal položené hore na drevenej linke. Podotýkam že adaptér vyzeral jak klasická nabíjačka na notebook riadne zakrytovane nepoškodený. A revizak mu povedal ze to tam nesmie byť lebo na adaptéri nnei niečo napísane(neviem ale čo) a není možné ho pokladať priamo na drevo kvôli požiaru. Tak za 50eur ďalších sa sním dohodol tak ze mu reviznu správu dá ale musí ten adaptér mat príklad položený v tanieri. Nie na linke priamo. Rozumiete tomu? Tak zobral kus starej obkladačky položil to nato a dostal reviznu správu. Kde je ale napísané že keď dotyčný odíde že tam bude aj o pol roka mat tu obkladačku pod adaptérom. Toto ma dozralo. Nie som revizak, ale podľa mňa trafo s odberom do 1A nemá šancu sa prehrať na toľko aby mu horela linka kvôli tomu. XY adaptérov a setoboxov ktoré vykuruju oveľa viac sú položené klasicky na nábytku. Ďalšia perlička, mal spravenú kuchyňu na mieru a mal spravený priestor príklad 50x50cm na mikrovlnku. Ktorú tam aj dal a po okrajoch mal plac cca 4cm z každej strany. Takáto rúra pri takom rozmrazovani ma oveľa väčší odber a vzniká tam väčšie teplo ktoré môže unikát tak po okrajoch 4cm. A na to mu nepovedal nič. Tak nechcem spraviť niečo začo ma bude potom voľáky takýto šašo poučovať a nedaj bože bude musieť niečo ešte vysekavat. Nehorázne co sa v dnešnej dobe robí.

Ja už len čakám, kedy sa objavia odborníci v oblasti kardio a otvoria si tu prax.Samozrejme zdarma.

hanower
hodnocení

Vtipné *ua*
Ja zasa čakám kým sa tu objaví nejaký inžinier, ktorý pre istotu nebude vedieť nič, ale bude chcieť zato zaplatené. Jak 80% SK národa. *palec2*

hodnocení

0x

Pro hanower - tak já jsem inženýr, něco trochu umím, ale pořád se učím. Bohužel musím souhlasit s vladem a bohužel na Váš dotaz nemohu s klidným svědomím odpovědět. Je evidentní, že za prvé nemáte kvalifikaci, a nebo pokud ji máte, tak byste jí měl vrátit, a navíc nejste ani poučený laik. A podle mne radit takovémuto "odborníkovi" v oblasti silnoproudé elektřiny je spolupodílení se na případném úrazu, materiální škodě či nedj bože hůře. Pokud cítím, že mohu např na zdejší poradně poradit, rád tak učiním, nebo se případně zde či na jiných portálech rád poučím, samozřejmě zdarma. Ale už mne trochu nebaví řešit problémy za lidi typu - projektant za to chtěl hříšný peníze, tak mi to topení namontoval bratranec, který to "umí", ... no to je paráda, to jsem s tím projektantem vyběhl. Po zahájení topné sezony jsou od tohoto "kutila" dotazy - horní patro mi netopí- co s tím? Poslední radiátor je dole teplý a nahoře studený, ...podlahovka nevytopí koupelnu- co s tím? A tak čekám kdy se tu začnou objevova dotazy jak odpoperovat slepé střevo... vždyt to není nic složitého, jak se přes internet poradnu naučit jezdit na koni atd A to je ta jiná kategorie a když je ještě evidentní jak jsou někteří nevychovaní, tak ne..e...e..

hanower
hodnocení

Ja neviem, ale asi ste nepochopili podstatu toho co som sa pýtal. Na koľko nie som revízny technik a nemám za sebou radu školení, tak som sa obrátil na poradňu kde ľudia zdieľajú svoje problémy a hľadajú riešenia. Co sa tyka elektriky, nemám problém so zapojením a zariadením, ale ako píšem vyššie neustále sa normy menia a zakaždým je niečo inak. Preto som sem položil otázku, ktorú nerieši len odborník ale aj šikovný človek bez atestácie, certifikátov a vysokej školy. Ja sa nepýtam na návod ako zavádzať elektriku. Moja otázka bola vyššie presne položená. To co som sa pýtal platilo tak 4 až 5 rokov do zadu. A ako píšem normy sa stále menia a menia a menia. Tak som sa chcel uistiť či je možné takto ďalej pokračovať alebo nie. Kedysik sa zapájal dom či byt na ističe. Neskôr pribudli ochrany na vlhké miestnosti teda kúpeľna a podobne. Neskôr už ochrana musela byt všade okrem chladničky. A dnes co viem už musí byť aj posrata plastová lampička pod ochranou. Neviem ako to ešte vysvetliť. Ja nehľadám návod nato ako sa stať elektrikárom. A ako ste písali vyššie, nebudem dávať 5000eur za elektrikára, ktorý to odflakne a cez známeho pretlači razitko. Takto funguje XY "certifikovaných" ľudí. A to že si niekto namontuje doma topenie a nefunguje mu to tak ako ma. To už je problém jeho. Ja tiež nejdem robiť niečo čo neviem. To mate ako keď prídete do autorizovaného servisu s autom. Vymenia filtre olej a hneď nemáte 140eur. Trošku šikovný človek bez vzdelania a praxe ako automechanik si ten olej s filtrami vymení doma za 1Hodinu a bude ho to stať tak 1/2 z ceny. V čom to bude iné? Budem sa sním hádať juuuj kamarát nemáš certifikát musíš ísť do autorizovaného servisu lebo oni ho majú a urobia to lepšie? Xkrat som sa stretol s tým ze diel niekedy ani nevymenia, ale človek zaň zaplatí. Pokiaľ máte toľko peňazí a jedného dňa budete niečo podobné riešiť,tak si skúste pre rátať len materiál. Budete cumet nato koľko si elektrikári dokážu nahodiť na súčiastkach. Samozrejme si môžte dat svoje ale o to Vám to zrataju na cene za prácu. Bohužiaľ ale nie som ten typ co sa nechá odradiť rečami ako a toto nerob daj to odborníkovi a podobne. Načo si netrúfam OK. A co sa týka porady, keď Vás to nebaví strácať čas tu s ľuďmi, netravte ho. Ja tu nikoho do odpovede nenútim.a ako vidíte vyššie. Sú tu aj ľudia ochotný pomôcť co si nesmierne vážim. A bohužiaľ x ľudí x chuti a problémov a nato ta poradňa je *mir*

111®
hodnocení

0x

osobně bych na výstupu z chrániče směrem k jističům použil vhodný hřeben. Propojení průřezem 4mm2 ničemu nevadí, za jističi pak už bude 2,5mm2 nebo 1,5mm2, protože jistič chrání vedení! ne spotřebiče! samozřejmě že na N budou můstky a na fázích možná také, pokud budete dávat na jistič více kabelů jak 2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]