Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osciloskop sonda

Od: maross odpovědí: 4 změna:
Čaute ľudkovia.
Mam otázočku na Vás. Chcem si objednať z ebay osciloskop DSO150. Problém je ze tento osciliskop ma maximálne vstupné napätie 50Vpp. Neviem co je to VPP. Ale mam pocit ze špičkové maximálne napätie. No. A niektoré z týchto udavanych osciliskop ov majú údajne v poznámkach že keď mám sondu 1:1 tak VPP je max do 50 a so sondou 10:1 je možné merať max 400Vpp. Tak sa chcem spýtať, keď k tomu ponúka aj sondu kde sa dá prepínať meranie na x1 alebo x10 priamo na sonde. Tak môžem ten osciloskop napojiť aj priamo na 230V bez toho aby sa niečo stalo? A tým pádom mi neukáže na displeji 230V ale len 23V na koľko ide do 10x zmenseninu násobku merané ho napätia? Osciliskop využijem možno 2x do mesiaca a nech dm kupovať zbytočne nejaký za 200eur a viac. Proste osobne sa mi taky neoplatí. Jedna sa mi len o to že keď samotný osciloskop ma max vstup na 50Vpp tak ci je možné s tou sondou 10:1 merať zhruba desať násobok maximálneho vstupného napätia na osciliskope.
Ďakujem

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Jo, jo. Klidně si můžeš přikoupit i sondu 100:1 - ty už nemívají přepínač a nemůže se ti tedy stát, že ho zapomeneš ve špatné poloze a něco odejde.

maross
hodnocení

Rozumiem. Takže nebude problém keď začnem priamo cez sondu merať príklad priamo 230V? Koniec sondy na fázu zásuvky a zem sondy na nulak hej? S osciloskop om som robievam kedysi daaavno. Použitie poznám odčítanie dielikov a podobne tiež. Ale nikdy som sa ne dopracoval k merianiu príklad 230V.nemyslim priamo v zásuvke teraz ale príklad aj priamo na primári trafa. Ci je v takom prípade potrebné ešte nejaký prevodník?
rv*

Klidně napřímo. I když i zvídavý člověk by měl myslet na svou bezpečnost a pokud chce soustavně zkoumat s osciloskopem všechno možné, tak si pořídí časem aspoň oddělovací transformátor a přes něj napájí zkoumaný objekt.

hodnocení

0x

To funguje hlavně tak, že si samozřejmě rozšíříš rozsah. Obvykle si ani při špatném přepnutí rozsahu vstup nezničíš, ale bude pouze přehlcen. U tohoto osciloskopu jsem nenašel jeho vstupní odpor, u běžného osciloskopu je 1Mohm, ale mám doma DSO nano2 a ten má tuším jen cca 560 kohmů, což znamená, že pokud není sonda k němu vyrobená, a je to klasická sonda k běžnému sociloskopu, tak rozsah nepasuje, ale ani jsem to nějak neověřoval, osciloskopů má víc, tak mě ten malý až tak nezajímá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]