Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měnič napětí pro LED

Od: marcus odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, v současné době mám na okruhu několik 12V klasických žárovek na které je napojeno stmívání (potenciometr). Klasické žárovky chci nahradit 3V LED. Jakou součástku mám použít mezi stmívač a LED žárovky, tak aby na LED stále fungovalo stmívání (cca min 1.5V - max 3V). Nevím totiž, zda po zapojení měniče napětí z 12V na 3V mezi stmívač a žárovky, nebude po otočení stmívače stále vstupovat do žárovek jen 3V. Děkuji za radu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Prodávají se i led žárovky na 12V (např. tvar bodovky), je tam jen jiná patice na přívodní napájecí kontakty a je potřeba vědět, jestli je ta led žárovka stmívatelná(pro jistotu). Snižovat z 12V na 3Volty a ještě s regulací je trochu náročnější na řešení. Lepší by bylo vyměnit zdroj za jiný s regulovaným výstupem na 0- 3V, ale nevím jestli se vyrábí. Většinou je to o 12-ti Voltech.

hodnocení

0x
Ano 12volt led žárovky se prodávají ale protože měl tazatel zatím systém se žárovkami asi neřešil usměrnění a použil klasický zdroj pro halogeny do sádroše. V takovém případě musí dokoupit usměrňovací diodový můstek ( stojí pár korun, řádově dvacku ). Měl by mít víc ampér než dává zdroj.

Samozřejmě že lze sehnat i 12V LED AC, například:

ledky.net/...

marcus
hodnocení

omlouvám se, jedná se o osvětlení v autě, tedy 12V DC pak je ovládání v autě na stmívání (kolečko - asi potenciometr) a z něj pak jdou žárovky podsvětlení přístrojové desky. Byly tam původně klasické 12V žárovky, které jsem nahradil SMD LED 3V.

rv*

LED v autě jsou obvykle stmívány pomocí pwm regulátoru, kde se reguluje v rozsahu 0-100% na frekvenci, kterou oko není schopno vnímat. Au LED se do série obvykle zapojuje vhodný rezistor pro omezení proudu. pwm regulátor vypadá nějak takto: aliexpress.com/...

marcus
hodnocení

Ano, něco podobného tam mám 12V led okruh a jeho stmívání funguje bez problému, teď jen potřebuji vyřešit 3V led který bude ovládaný stejným regulátorem. Tedy jeden regulátor, dva okruhy (1: Umax=12V, Umin=?V při stažení regulátoru ale žárovky pořád lehce svítí ; 2: Umax= 3V, Umin=?2V?)

olinl

Škoda že jsi to s tím autem nenapsal v úvodní otázce.. K věci-přidej do série k ledce rezistor cca 360 až 470 Ohmů- jak vyřešís umístění v patici je na tobě. Prodávají se i ledžárovky místo vláknových žároviček, ale snad jen v bílé a žluté barvě a za relativně dost peněz.

marcus
hodnocení

Ještě zkusím upřesnit -

Na prvním okruhu napojeném na regulátor mám tyhle 12V LED:

aliexpress.com/...

a ztmavování (dimmer - snížení napětí) funguje

Na druhém okruhu napojeném na regulátor mám tam tyhle 3V LED:

aliexpress.com/...

a aby mi tedy ztmavování fungovalo, tak mi tedy stačí uvedený rezistor, který fixně sníží maximální napětí z 12V na 3V?

rv*

Záleží, jak mají být ty LED zapojené. Přímé paralelní zapojení bez odporů není moc vhodné (i když se někde používá), protože LED čipy nejsou úplně stejné a proud se mezi nimi nerozloží rovnoměrně. Preferuje se zapojení do série, tedy například 4 čipy v sérii potřebují 2.5V * 4 = 10 V na to, aby začaly svítit. Z akumulátoru může jít 14 V. Pak by měl být v sérii s čipy odpor, na kterém bude napětí 14 - 10 = 4 V a protékat proud, který připouštějí LED čipy (raději s nějakou rezervou). Jestli 60 mA, tak z Ohmova zákona vyjde odpor R=U/I = 4/0.060= 66 Ohm, zvolil bych 75 Ohm. A po zapojení proudy přeměřil a zkontroloval, jestli se čipy moc nehřejí.

olinl
hodnocení

0x

Pokud těch ledek bude do třiceti kusů, dal bych ke každé předřadný odpor těch cca 400 Ohmů, pokud jich chceš stmívat víc, je potřeba upravit ten PWM dimmer. Neznám přesné zapojení toho stmívače, takže těžko radit další úpravy. Nejjednodušším řešením je ten odpor, pokud ho někam jde "nacpat" k ledce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]