Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
V místě, kde žiji často vypojují proud. Chtěl bych si proto sestavit pár batery packů pro případ nouze.
Můžete mi poradit, kde se dají různé články sehnat? Popřípadě které jsou nejlepší (18650, prismatické a pod.)?
Již jsem vykuchal nějaké články z ntb akumulátoru. Jak mám zjistit jak jsou na tom?
Moc se v problematice domácí výroby elektřiny a jejím uskladňování nevyznám, takže pokud mě někdo zasvětí bude to super.
Děkuji za odpovědi.
18650 je ověřená klasika a jsou téměř všude (dokonce je Tesla používá v elektromobilech).
Co si představujete, že tím budete napájet, jak dlouho a jaký na to máte připravený rozpočet? Pokud jde o chvíli svítit 12V LEDkou, tak OK, pokud tím chcete napájet nějakou dobu domácnost (lednice, TV, počítač...), bude to už úplně o něčem jiném nabíjet to chcete předpokládám normálně ze sítě... Má to fungovat nějak automaticky, nebo si to budete ovládat a hlídat sám?
Na zjištění jak na tom jsou budete potřebovat ideálně chytrou nabíječku, která je dokáže nabít, vybít a přitom změřit kapacitu článku a potom opět nabít. Na více článků v sérii (vyšší napětí) už budete potřebovat nabíječku, která umí články i balancovat.
Já mám ze starších NTB baterek dohromady 5 packů po 6 článcích (3x2). Nabíjím si to ale vše ručně. Pro neznalého to není zrovna ideální. Napájím tím třeba rádio venku, 30W LED svítilnu vlastní výroby, nabíječku pro mobil, ale lze tím napájet prakticky cokoliv na 12V, co to zvládne proudově.
No napájet to chci ideálně ze sítě jako UPS.
Měl jsem to vymyšlené tak, že nabitý článek připojím ke klasickému měniči ( na 230V AC) z auta a budu tím pohánět například páječku, nebo lampu.
Pokud bych dosáhl svého cíle a získal zajímavý koníček, chtěl bych si udělat menší pokusný článek napájený například ze solárního panelu.
O nabijení bez elektroniky jsem již také slyšel.
Zjistit maximální napětí při plném nabití, nabít je a pokud to bude nižší než maximální napětí, tak je špatná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.