Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární panel na přímo

Od: redy odpovědí: 14 změna:
Zdravím. Dotaz chtěl bych napájet na stavbě autolednici. 12v.60w. Potřebuji poradit,jak to udělat bez baterie přímo ze solárního panelu. Natipoval jsem si panel 100w 12v.. Pokud stačí.. Ale regulátory k tomu jsou určené k regulaci nabíjení akumulátoru, což odpadá.. Napadl mě klasický dc stabilizátor napětí.. Vstupní napětí je v rozsahu 5-30v 6A výstup 12v
Panel má bez zátěže cca18v.
Otázka zní, zdali to může spolehlivě fungovat
Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
To na stavbě nebude elektřina?
Protože pak mě to připadá jako úplně zbytečný něco takhle bastlit.

lmgify
hodnocení

1x

Nebylo by levnější přinést každé ráno z domova krabici roztříštěného ledu?

Jako kombajner když nebyly klimatizace, tak jsem vozil chladící tašku jedno pití normální teplota ledničky a další tři byly přes noc v mrazaku a vydrželo to celý den... Hlavně počkat až to romrzne ne si lámat tu ledovou trist...takova angína v létě... Jo to byly časy
lmgify

Zmražené PET láhve s nápoji je také dobrý nápad.

Já tou ledovou tříští myslel kostky ledu, které se hodí do tepelně izolované tašky/chladničky ("cooler") a do toho se zahrabou plechovky s pitím (přes noc v lednici) nebo sendviče apod.

Někdo místo kostek ledu jen zmrazí PET láhev plnou vody a dá ji do taško-chladničky celou a ona ji i tak udrží chladnou i když nemá ten dokonalý dotek s věcmi uvnitř jako ten volný led. Na druhou stranu jak led taje, tak voda zůstává v té PET láhvi a není volně v lednici. *palec*

lmgify

Nenapájeným chladícím boxem jsem myslel něco takového. Myslím, že vydrží déle než chladící tašky.

hodnocení

0x
Fungovat to bude, ale podle mě je panel se špičkovým výkonem 100W na 60W málo. Ten výkon z toho dostanete jen při přímém intenzivním slunci a na kolmo. Taky záleží, jestli lednička při poklesu napětí vypne úplně, nebo jen sníží výkon.

redy
hodnocení

Takže vzít panel s rezervou, např 120w..otázka jaký regulátor.. Primárně jsou určené na dobíjení... Lednice sníží výkon
Vzal bych ten DC-DC měnič s výstupem 12V (nebo nastavitelný). Samozřejmě na dostatečný proud.

hodnocení

0x

Píšeš, že chceš napájet autolednici. A autolednice se používá v automobilu s autobaterií.

Nemám představu, jak velký rozběhový proud (rozběhový výkon) potřebuje motor lednice, ale rozhodně to není těch udávaných 60W.

Takže baterie bude potřebná minimálně pro rozběhnutí ledničky (ta proudová špička je krátká a právě proto se pokrývá z energie v baterii). Zbývající provoz ledničky už možná panel zvládne, ale start ledničky určitě ne.

Já očekával, že to bude levná lednice s peltierem.
vernon
Než tu špatně funfující blbost s peltierem, to už je mnohem lepší ta petka s ledem...
Já s tím souhlasím, ale na to se tazatel neptal *smich*

redy
hodnocení

Výkopové práce, elektrika nebude, to bych se neptal
Solární panel na přímo

vladimir1433
hodnocení

0x

Co je to podle tebe "klasický" dc stabilizátor napětí se vstupem 5-30v 6A a výstupem 12v?

Pro jeden solární panel, kde se ti bude měnit napětí mezi 5-18V, bys potřeboval kombinovaný step UP/DOWN měnič.Na Ebay je často označují jako "solar".

Jedině kdybys měl panely dva v sérii, stačil by ti obyčejný step-down měnič (u toho výstupní napětí musí být nižsí, než vstupní), Nebo teoreticky i klasický lineární stabilizátor, který ovšem přebytek energie promění v teplo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]