Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem foťáku. Znáte nějaký dobrý, který umí takové to rozostřené pozadí, cenově dostupný?
Já mám už přes rok tento digitalni-fotoaparaty.heu/... a jsem maximálně spokojený. Zrcadlovku jsem nechtěl, chtěl jsem něco malého, ale kvalitního. Nevím jak teď, ale v loňském roce si v recenzích stál celkem obstojně, a já jsem z něho stále nadšený. Má spoustu funkcí, fotky jsou kvalitní (neživím se focením, jen dovolené, výlety, rodina ...) a také umí rozostřené pozadí.
Pochopitelně se v cenovém rozpětí, které jste uvedl, sežene i lepší .
Rozostřené pozadí je hlavně dáno objektivem. U kompaktu je to vzhledem k parametrům objektivu - tj hlavně nejmenší clona- prakticky neproveditelné. Lépe lze provést se zrcadlovkou a objektivem s co nejmenší hodnotou clony. Toho lze většinou dosáhnout s pevnými ohnisky, protože zoomy - tj objektivy s proměnlivým ohniskem - např 18- 55,...mají tuto základní clonu většinou větší / tj menší otvor clony- irisové lamely/. Volil bych mezi Nikon a Canon, kde je velký výběr použitých jak značkových objektivů, tak objektivů od výrobců objektivů / Sigma, Tamron,.../
A jak jinak byste popsal tuto vlastnost - objektiv 1,4/50 - tj světelnost 1,4 versus např 4/200 - světelnost 4. Tušíte vůbec o čem je řeč?
Clona je od toho, že cloní, pokud je plně otevřená tak necloní, proto se mluví o světelnosti objektivu a ne o minimální cloně
S tím rozpočtem bych šel do něčeho takového (případně canoňácký ekvivalent) plus by zbyly nějaké peníze na příslušenství, brašna apod.
Akorát, že foťák nemá vysokorychlostní synchronizaci blesku, což je trošku problém, pokud se fotograf začne věnovat svícení přídavnými blesky, hlavně venku za denního světla.
Gagarin měl jistě taky období, kdy neuměl zacházet s raketou. Nebo pilot Boeingu, či strojvůdce... Záleží na tazateli, co chce.
ernie:
Ale i ten Gagarin, pilot Boeingu, či strojvůdce se to co potřebuje učí ze začátku na něčem jednodušším
A fotograf na čem? Na kompaktu, kde nastaví AUTO a cvaká, jo? Je fakt, že ty amatérské zrcadlovky mají taky plno skvělých, ale zbytečných funkcí, jenomže za jednoduchý opravdový foťák bys musel prodat ledvinu. A u té zrcadlovky není vyloučeno ji používat jednoduše. Clona, ISO, čas. Tak se naučí fotit a ne cvakat.
@ivanhorseman Já bych pevná ohniska nechal až na později. Ona je to dost specializace, pro začátečníka-objevovatele ne moc vhodná. Na zoomovém objektivu si mimo jiné může laborovat hlavně s perspektivou. Ono honit se za každou cenu za mantrou co nejvyšší světelnosti je nesmysl a vyplynulo to z trendu o tom, kdo má světelnější (=relativně lepší) objektiv. Otvírání díry na maximum má taky svoje nevýhody hlavně ohledně kresby, kontrastu a hlídání si přesné roviny DOF.
Souhlas Ernie, to vše je mi jasné. Jen jsem se nechtěl odchylovat od ZADÁNÍ, které znělo... muž v koženém kabátě... chce co nejvíce "odpíchnout:" fotografovaný objekt od pozadí a nebyl stařešinou peskován o ne zcela přesné odpovědi versus zadání / nesnažit se šetřit palivo např za cenu bezpečnosti při vypínání motoru z kopce/. Prostě- jako vždy je něco za něco. Zoom mi dává možnost pracovat s ohniskem a úhlem záběru, ale práce s DOF je horší- specielně u zoomu s proměnlivou základní clonou, u pevného ohniska se výhody/nevýhody otáčejí.
Já si naopak myslím, že nutnost přenastavování clony při změně ohniska může být jen a pouze ku prospěchu samostudia, stejně jako přenastavování ostatních parametrů -času a citlivosti. Vhodná je k tomu u aparátu fce Náhled hloubky ostrosti, ale nemají to amatérské zrcadlovky.
Po mých prvních pokusech, kdy jsem u aparátu udělal pár nesmělých snímků na automatiku jsem si řekl, že takhle ne. Dnes fotím převážně na plně manuální režim, ne pro to, že chci být really photographer, ale pro to, že to tak lépe vyhovuje. Už ani nevnímám expozimetr v hledáčku, ať si ukazuje, co chce, protože vím, že ukazuje blbosti. V případě potřeby lze udělat referenční snímek a kouknout na histogram a víš, která bije.
Takže pokud se někdo opravdu chce učit fotit, tak po seznámení se s automatickými režimy lze jen doporučit výhradně práci s manuálním režimem a jedinou automatiku ponechat na ostření, kromě specifických případů např. ostření na jedno místo a podobně.
Já měl spíše na mysli to, že levnější?jednodušší? zoomy nemají největší clonové číslo konstantní, ale mění se ze změnou ohniska. Tj pro nejkratší ohnisko mají 2,8 , ale pokud změním ohnisko na delší, tak se bez mého zásahu clona změní např na 4. Samozřejmě mluvím o práci s plně otevřenou clonou. Delší zoom mám 70-200/2,8 , tj plně otevřená clona na 2,8 je k dispozici v plném rozsahu ohnisek. Jinak já pracji spíše s prioritou clony, protože tak vím jak se mi bude objektiv chovat a expoziční měření mi doplní čas. Pokud není mimo udržitelný rozsah... tak víceméně čas neřeším. Ale my se bavíme o technické stránce věci, ale pamatuji si jednou, že kamarádka přinesla fotky z rozlučky s naším trenérem a byly perfektní. Na můj dotaz jakou používala citlivost a clonu se mne překvapeně zeptala -"co je to?". Tj technické znalosti minimální spíše nulové, ale měla ten cit pro focení. Já jsem prostě opak- technika mi relativně nedělá problémy, ale neumím vystihnout to "něco" co udělá z fotky pěknou fotku. To je již o nějakém citu, uměleckém talentu,... a ten člověk má a nebo nemá. Já jej nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.