Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,již tu po několikáté dávám stejný problém,protože jsem ho zatím od nikoho nepocchopil,potřeboval bych to vysvětlit nějak polopatě a nebo dát odkkaz na nějaké stránky,kde bych toto vysvětlení našel.Prosím,mohl by mi někdo poradit,jak spočtu odpor,abych mohl následně vypočítat napětí,či proud?Přikládám obrázek,ze ktrého bych potřeboval nějak názorně ukázat,jak se to počítá.Protože je hůře čitelný,dopisuji hodnoty ještě jednou.Pro příklad 1) R1 - 4 Ohmy,R2 - 4 Ohmy,R3 - 8 Ohmů,R4 - 8 Ohmů,R5 - 8 Ohmů a Napětí U je 40V -Mám spočítat Celkový proud a proud 1 a proud 2- Pro příklad 2)R1 - 6 Ohmů,R2 - 8 Ohmů,R3 - 4 Ohmy,Proud 3 - 0,5A a Napětí je 12V -Mám spočítat celkový odpor,odpor R4,celkový proud,proud 1 a proud 2- Pro příklad 3)R1 - 2,4 Ohmu,R2 - 4 Ohmy,R3 - 8,8 Ohmů,R4 - 8 Ohmů,R5 - 8 Ohmů -Mám spočítat proud .Děkuji za pomoc.Nejde mi o výsledky,ty jsou nedůležité,ty tu mám,jde mi o princip a o postup
Tak tady je druhý příklad. U třetího, pokud si to ještě dobře pamatuji, je zapotřebí aplikovat jednu z metod, jejíž jméno si už nevzpomenu. Na ty proudy u př. 1 a 2 se ještě podívám.
Děkuji,je to super.Mohl bys mi ještě prosím poradit,jak spočítám odpory R1+R3+R5?Mám totiž spočítat proud I1,který prochází jen těmito odpory a potom I2,který prochází zase R2+R4.sPÍŠ MI JDE O TO,JAK SPOČÍTÁM TEN PROUD,ALE RÁD BYCH VĚDĚL,JESTLI MUSÍM TEDY SPOČÍTAT TY ODPORY R1+R3+R5,pro výpočet proudu I1?
A ještě tě poprosím,jestli bys mi nemohl stejně rozkreslit i další příklady,ten první už jsem pochopil,ale ty ostatní jsou těžší.Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.