Nejste přihlášen/a.
Plánuji koupit mamce k narozeninám nový foťák místo té staré šunky, co má teď ( digitalni-fotoaparaty.heu/... Prosím tedy o pomoc s výběrem kompaktu lepšího, co fotí lépe než foťák v kdejakém mobilu, ale na druhou stranu ať to není drahé jako zrcadlovka a nemusí se o to člověk na dovolené bát. Cena kolem 3K, jde mi ale především o co nejlepší poměr cena/kvalita. Děkuji.
Edit: Cena do 5K.
Pochybuji, že rodiče budou chtít řešit nějaké kreativní záleřitosti při pořizování fotek, takže např. toto.
Menší
Když si tam dáte rozpětí do 5000, tak moc na výběr mít nebudete, což potvrzuje názory, že v tého relaci je to jaksi jedno, co koupíte.
Mobil, jak zde někteří navrhují, může fotit technicky stejně, ale ergonomicky je ta placka otravná. Jo, a nefotí foťák, ale fotograf sa foťákem. Takže je jedno, jestli někdo jen cvaká a má zrcadlovku za 12 nebo 90K. Kdo už trochu fotí, tomu je samozřejmě lepší přístroj jen k užitku.
Pokud jste zvýšil taxu na 5 tis. kupte ten vx 220 jak píše ernie. Nic lepšiho stejně v této ceně neseženete. Jinak focení. jak píše ernie, není jen o aparátu. Ale to je další téma.
Sony wx220 je přibližně stejně velký jako odkazovaný Nikon, rozhodně je mnohonásobně lepší a nejejnom tím, že je novější, ale proto, že Nikon je je nejhorší výrobce kompaktů.
Pokud maminka je zvyklá fotit foťákem, mobil bych jí rozhodně nekupoval, byl by to pro ní ohromný krok zpět.
Mám zrcadlovku Nikon D 5200 s objektivem AF-SDX 18-105 a pak kompakt Nikon S 9500 Coolpix a nemohu si stěžovat. Oba jsou OK. Fotky i videa parádní. Že by se kvalita zhoršila? O nových zatím info nemám. Nezjišťoval jsem.
ferax:
Zrcadlovky od Nikona jsou dobré, ale kompakty jsou proti konkurenci propadák, ne kvalitou snímání, ale možnostmi a ovládáním. Samozřejmě na ovládání se dá zvyknout...
Je to zvláštní, zavedená fotografická firma a digi kompakty se prostě ne úplně daří.
Teď koukám, že jsem se měl lépe vyjádřit, není nutné, aby byl foťák stejně malý, může být i velký jako např. tento: mall.cz/...
Takhle...
Váš limit je takový, že (ač to asi nechcete slyšet) bych raději ty peníze "připlatitl" nad cenu mobilu, který si maminka kupuje a budete na mobilu, který fotí velmi slušně.
Tohle opravdu nepíšu často a focení mobilem přímo "nemám rád". Ale zde si myslím, že pro daný účel a za tuto cenu to bude nejlepší řešení all in one.
Prosímvás, a čtete, co píšu? Chci, aby se o to nemusela na dovolené bát. Vzít tam mobil za 8 tisíc, tak tam už rovnou může vzít zrcadlovku.
No myslím, že někde v cizině nám bude mobil na dvě věci, takže ho necháme zamčený v kufru v pokoji. A pán se vytahuje, že má prachy? Tak s tím si choďte jinam, tady na vás nikdo není zvědavý. Ostatně takhle radit může jen bohatý, pro kterého je cokoliv pod 20K odpad. Jestli neumíte myslet jako chudý člověk, tak chudým radši neraďte vůbec. To je jako byste u počítače nerozlišoval i3 a celeron, protože to pro vás není dost dobré a nevidíte ty pro vás nedůležité rozdíly.
Bože, Vy jste ale vztahovačný blbec.
A admine, klidně mne smaž, ale musel jsem.
Snažil jsem se poradit, ale nejde to...I jsem se své pohnutky snažil vysvětlit...
Dal bych Vám i typ na slušný fotoaparát, ale cena by prostě byla vyšší...ovšem užitná hodnota také..a to tak, že podstatně. Ale stejně bych narazil.
Ve zkratce se ještě jednou budu opakovat. Mám zkušenosti s fotoaparáty od nějakých 2000Kč po XX Kč (abych tedy pro Vás nebyl ten BOHATÝ a Vy ten CHUDÝ). A myslel jsem to jen a jen dobře.
A...ano, znám lidi, kteří fotí na pinhole..a dělají lepší fotky, než kdokoliv jiný s nejmodernější DSLR. A opravdu nevím, zda jsou bohatí, nebo chudí. Nerozlišuji to.
Pokud je foťák prioritou tak se domnívám, že tento pro vaší mamku naprosto stačí a vice peněz za lepší asi nemá pro ní význam. Tedy pokud ji nikjak další práce s fotografií a její kvaltou nijak vice "nebere". fotoskoda.cz/...
Myslíte, že je lepší než ten, který má (viz odkaz v otázce)? Ať nenahradím starou šunku novou šunkou :D
Děkuji.
Kdybys chtěl zrcadlovku, tak aby to mělo trochu smysl, bys musel začít s cenou nad 20000Kč.Ale pro občasné focení to stejně nemá smysl. Ten odkaz v otázce je nefunkční, ale za peníze které uvažuješ, nedostaneš o moc lepší foťák než ten Nikon.
Opravdu je v dané ceně celkem jedno, co si pořídí... za 4000,- se v akci dal sehnat mobilni-telefony.heureka./...
kompakty v této ceně velké rozdíly nemají
Má to být dárek k narozeninám pro maminku - i když je to nestandardní postup, vezměte maminku (i přes její odpor) do většího obchodu fotoaparátů. Mrkněte na nabídku, nechte maminkou ošahat tělo. Pro ni bude hodně důležité, že se nějak dobře foťák drží, že dobře může mačkat spoušť, že to je o nějakém nastavení, které sama pochopí.
Pokud má být spokojena ona, nemůžete hledět na naše doporučení.
Za mne - já roky fotil panasonikem - líbila se mi poslední Panasonic Lumix TZ 57. z kovu, umí česky
Hledal bych s menším zoomem - těch 20 je maximum. Megapixely mne taky moc neberou - od 12ti už je to jedno. Krásné fotky jsem dělával se starým sony - zoomem 3x a 5MPX.
Nechte vybrat maminku, můžete jí dát nějaký certifikát, pokud se bojíte odmítnutí... poukázku na zboží-foťák ...
Chci kompakt za 5, aby fotil slušně. Aby ty fotky nevypadaly jako focené kalkulačkou, když použiju nadsázku. Nahrál bych sem ukázku, jak ta stará šunka fotí, kdybych byl na PC.
Fotky té staré šunky si může na netu najít každý. Fotí jako foťák v této cenové relaci s těmito parametry. Jestli od nového ekvivalentu očekáváte pro běžného uživatele nějaký podstatný pozorovatelný posun vpřed ohledně technické kvality, tak vás zklamu. Většina cvakalů totiž nepozná a nevidí rozdíl mezi kvalitou kompaktu, mobilu nebo kalkulačky. U nich je podstatné, jak se na tom sqelym selfíčku xichtí, či jak je ten ňunínek v postýlce při tom příšernym světle roztomililouckej. Natřískaj plno fotek, na které se stejně nikdo koukat nebude a pak se v nich nevyznají, protože nějaké exify a RAWy s daty nikdo neřeší a ty fotky skončí v propadlišti dějin a zapomnění. Takže kupte prostě kompakt za pětku, s maminkou v obchodě, a máte to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.