Nejste přihlášen/a.
Mám starý dražický boiler 200l. Poslední dobou jsem 3x opravoval přepálené připojení vodičů u obou kontaktů topného tělesa. Pokaždé to vydrží tak 2 měsíce, pak se to znovu upálí. Vodiče jsou dimenzované dostatečně.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Zkusím proměřit a případně vyměnit topnou spirálu, která bude asi vadná.
Boiler normálně topí.
@savco31: to je blbost, tazatel jasně píše že z topného tělesa vedou dráty takže má suché topné těleso. Osobně bych doporučil prohlídku bojlleru komplet, protože tam může být uvnitř spousta vodního kamene. Takže vypustit, demontovat přírubu, odstranit opadaný vodní kámen, koupit novou přírubu a těsnění , ještě hořčíkovou anody a smontovat. Jestli chce ještě vymněit topení může. jak to vypadá uvnitř Dražic mám na stránkách: plhal.pavel.sweb.cz/...
@111: Je to přesně tak. Koupil jsem nové těleso a kabeláž za cca 600Kč. Večer to namontuji a do rána uvidím co to udělá. Ale je docela možné, že bude boiler zanesený vodním kamenem jak píšete a proto se prostě topné těleso přehřívá a s tím i ty kontakty.
V tom případě se budu rozhodovat, zda rozebírat a čistit 15let starý boiler nebo koupit nový.
ten co je v odkaz je Dražice 120l a je starý 18 let , takže ho klidně vyčistěte, příruba , anod a a těsnění vyšlo asi na 1000,- , kupoval jsem v tomto obchodě, prodávají i na dobírku pohledejte, odkaz je na čerpadlo do pračky tak pohledejte bojlery... expolar.cz/...
Zní to jako přechodový odpor na fastonech. Takový spoj kolikrát hřeje, až izolace vodiče změní barvu a stane se tvrdou, drolivou. Příčinou bývá malá síla stisku konektru samotného, nebo špinavý protikus a samozřejmě kombinace obého.
To není u fastonu, to je přímo u topného tělesa, kde je očko přišroubované matkou. Ten kontakt se příliš zahřívá.
To je u každého boileru. Po čase se prostě silikonová izolace rozsype-degraduje teplem. Jedině navléct na poškozené místo ideálně dvě smršťovací bužírky a "stáhnout" nebo vyměnit celé vodiče i s konektory/oky.
Už fakt nevím jak to napsat, aby to bylo pochopitelné. Měnil jsem to 3x, očka, kabely a vždycky se to znova zpeče po pár dnech. V kabelech to evidentně není.
No nic, koupím nové topné těleso.
Vypadá to na slabé vodiče, skutečně jsou dostatečně dimenzované? Pro bojler by kabel měl být např CYKY 3x2,5 do sporákovky, pak do bojleru 3x2,5 CGSG s očky, nebo dutinkami (podle připojení).
Správně by měly být konce topného drátu v upevňovací části (poblíž připojovacích šroubů) zesílené, např. několikanásobným zkrutem aby v těchto místech byl zvýšený průřez. Tím v těchto místech klesne odpor a ztrátový výkon a i díky větší ploše - povrchu zde budou vodiče chladnější. Potom se již teplo z části topné tolik přenášet na upevňovací šrouby.
Pokud je uchycený samostatný odporový drát pod šroub, hřeje u šroubu stejně jako všude jinde a šroub se přehřívá.
Koukněte na to.
Dále očka nesmí být letovaná, cín teplem degraduje, musí být lisovaná.
Jinak to se dá zkontrolovat jen máte-li bojler se "suchou" topnou vložkou, která se dá vyjmout bez vypouštění vody.
U mokré vložky kdy se musí bojler vypustit a těleso je hermeticky uzavřeno je to fakt spíš na výměnu.
taky může být část topného vinutí vykrácena, a těleso se může víc přehřívat zvýšeným proudem, který sice ještě nemusí vybavit jištění (jistič, pojistka) ale potom i tyto venkovní části budou také víc trpět
Dvoukilowattové těleso bude při normálním provozu a 230V v síti odebírat asi 8,7A, změřte proud který skutečně odebírá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.