Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indukce 1x25A

Od: martas3105* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

plánujeme rekonstrukci kuchyně a chtěli bychom přejít na indukci. V bytě máme jednofázový jistič 25A. K místu, kde by měla být indukce, je přiveden 4 žílový kabel, ten je napojen na samostatný okruh. Myslíte, že indukce bude bez problémů fungovat tak, abychom mohli mít zapnutou např. troubu (na jiném okruhu) a další běžné spotřebiče v domácnosti a nevyhazoval se hlavní jistič? Případně bych uvažoval o pořízení indukce s regulátorem výkonu (např. varne-desky.heureka.cz/... Děkuji za názory.

Martin

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

je třeba trochu počítat: výkonné spotřebiče u nichž přichází v úvahou souběk provozu. Příklad: konvice 2000W/230=cca 10A, trouba 2300W/230=10A, nemohou být na jeden okruh , jistič 16A. takže 2 okruhy, indukce řekněme 3200W/230=14A tedy samostatnýokruh...přívodní jistič 25A , to jsem nevzal v potaz pračku -topení2000W..samostatný okruh...takže provoz indukce + a dál si dosaďte...jinak bude lítat hlavní jistič...

martas3105*
hodnocení

Díky za odpověď, zajímavé je, že elektrikář se toho nebojí a já jako laik ano.
martas3105*
hodnocení

Když jsem si spočítal např. běžné spotřebiče, které máme zapnuté naráz - tedy samozřejmě jen nárazově, zjistil jsem, že i ty by měly shodit jistič 25A..přece jen je to jen 5,75 kw a to rozhodně někdy spotřebiče dají (např. el.trouba + vysavač, pračka, lednice)...a už jsme výše.

111®
hodnocení

1x

myslím že ne, žeto neutáhne, jedině v provozu na střídačku. Velké desky se dělají na 2 nebo 3 fáze. Pokud topojede jen na jednu fázi tak nepojedouvšechny plotny, nebo nepůjdou na plný výkon...je dobře že se ptáte před koupí, jiní se ptají až po koupi a pak se diví...

martas3105*
hodnocení

Ano proto se ptám dopředu, už se na to byl dívat elektrikář a říkal, že to nějak půjde. Prý mívají tento jistič i rodinné domy...s tím omezením bychom počítali, přece jen na plný výkon (a ještě k tomu na indukci) se nevaří dlouho, pak se jen udržuje.

111®
hodnocení

1x

no ony jističe vydrží krátkodobé přetížení, vyhodí je náraz..mají tam bimetalové vybavení takže přidlouhodobém přetížení vypadnou také..

doplněno 06.06.19 09:56:

no tak už víte jak na to,ještě si to rozdělte na jednotlivé okruhy zásuvek...no a nedej bože abyste potřeboval přímotop...

kolemseplazici
hodnocení

1x

Nemůžu si pomoct,ale celé mi to připadá jakési zmatené.Tazatel píše,že má jednofázový jistič25A.Asi hlavní,že? Nebo ne?Potom píše,že k místu,kde by měla být indukce,má přiveden čtyřžilový kabel,který je napojen na samostatný okruh.Ten je jištěn třífázovým jističem? Nebo proč je čtyřžilový?To mi nějak nehraje.Chtělo by to upřesnit.Pokud elektrikář říká,že to"nějak půjde",tak to asi nějak půjde.Nevím,proč do toho ještě plést přímotop!

111®

@kolemseplazící: přímotop pro zdůraznění vážnosti situace, která je tak na rekonstrukci.

hodnocení

0x

U té desky je uveden max. příkon 6,6 kW, takže si může vzít až 28 A.
Při zapnutí všech plotýnek může hlavní jistič padat i když vám doma nepoběží nic jiného.
4žilový kabel se už nějakou dobu nepoužívá, takže se nejspíš ještě navíc jedná o staré rozvody?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]