Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu,jak spočítám celkový odpor tohoto zapojení.Pokud možno,nějak podrobně,ať se mohu na tomto příkladě naučit,jak postupovat příště.Děkuji
Pokud si nevíte rady s podobným příkladem,řešte ho ,,metodou pro blbce" jak říká náš učitel na elektrotechniku.Tzn. vždycky si vemte dva odpory,tak aby byli buď paralelně nebo sériově (pozor ať neuděláte chybu) a spočte je.Namísto těch dvou odporů nakreslete jeden (jakoby jeden odpor vždycky ,,umažte")...atd. až vám zbydou jen dva odporya ty spočtete a máte výsledek.
Pokud mi dáte chvilku,pokusím se je spočítat a ozvu se...
Jen poprosím o lepší obrázek...
Z tohoto se nedají přečíst velikosti jednotlivých odporů...
Zkuste to schéma třeba překreslit v Malování a dopsat tam i ty hodnoty těch odporů...
Rád bych vám pomohl,ale nevím,jak velké jsou ty konkrétní odpory...
No tak dopíšu údaje o odprorech R1 - 4 Ohmy,R2 - 0,6 Ohmu,R3 - 12 Ohmů,R4 - 6 Ohmů,R5 - 4 Ohmy,R6 - 10 Ohmů,R7 - 0,4 Ohmu,R8 - 4 Ohmy.Napětí je 13V.Výsledek proudu je tam napsán 2 Ampéry.Potřeboval bych prosím vědět nějaký postup,jak na to jít?Jak poznám uzel a jeké odpory mohu začít sčítat,abych to celé zjednodušil.Předpokládám,že ty odpory mezi jsou zapojeny paralérně?Děkuji za odpověd
Chtěl bych vás jen poprosit,jestli byjste mi nepomohl dořešit ten příklad,dopsal jsem tam hodnoty odporů,tak to snad bude zřetelnější.Děkuji
Šlo by to řešit i soustavou rovnic pro proudy a napětí, nejsnazší ale vidím použití transformace trojúhelníku na hvězdu: jsou-li odpory v trojúhelníku Rx, Ry, Rz, pak pro odpor hvězdy Rxy, který vychází ze společného odporů Rx a Ry do středu je Rxy = Rx.Ry / (Rx + Ry + Rz) (doporučuju si ověřit, mastil jsem to tady na koleni).Dané schéma pak přejde na následující (R16, R14, R46, R35, R58, R38 se vypočtou podle předchozího vztahu):
-R16 -+-R14-R2-R35-
| |
-R46-R7-R58-+-R38-
Odpor takového zapojení už lze vypočítat normálními vztahy pro sériovou a paralelní kombinaci. Stačí to takhle?
doplněno 07.12.09 19:53: Protože schémátko se automatickým formátováním zdrclo, vkládám znovu jako obrázek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.