Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet celkového odporu

Od: kina* odpovědí: 5 změna:

Prosím o radu,jak spočítám celkový odpor tohoto zapojení.Pokud možno,nějak podrobně,ať se mohu na tomto příkladě naučit,jak postupovat příště.Děkuji

Výpočet celkového odporu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepyk93*
hodnocení

2x

Pokud si nevíte rady s podobným příkladem,řešte ho ,,metodou pro blbce" jak říká náš učitel na elektrotechniku.Tzn. vždycky si vemte dva odpory,tak aby byli buď paralelně nebo sériově (pozor ať neuděláte chybu) a spočte je.Namísto těch dvou odporů nakreslete jeden (jakoby jeden odpor vždycky ,,umažte")...atd. až vám zbydou jen dva odporya ty spočtete a máte výsledek.

Pokud mi dáte chvilku,pokusím se je spočítat a ozvu se...;)

doplněno 07.12.09 18:55:

Jen poprosím o lepší obrázek...;)

Z tohoto se nedají přečíst velikosti jednotlivých odporů...*zed*

Zkuste to schéma třeba překreslit v Malování a dopsat tam i ty hodnoty těch odporů...

Rád bych vám pomohl,ale nevím,jak velké jsou ty konkrétní odpory...

kina*

No tak dopíšu údaje o odprorech R1 - 4 Ohmy,R2 - 0,6 Ohmu,R3 - 12 Ohmů,R4 - 6 Ohmů,R5 - 4 Ohmy,R6 - 10 Ohmů,R7 - 0,4 Ohmu,R8 - 4 Ohmy.Napětí je 13V.Výsledek proudu je tam napsán 2 Ampéry.Potřeboval bych prosím vědět nějaký postup,jak na to jít?Jak poznám uzel a jeké odpory mohu začít sčítat,abych to celé zjednodušil.Předpokládám,že ty odpory mezi jsou zapojeny paralérně?Děkuji za odpověd

kina*

Chtěl bych vás jen poprosit,jestli byjste mi nepomohl dořešit ten příklad,dopsal jsem tam hodnoty odporů,tak to snad bude zřetelnější.Děkuji

pepyk93*

Momentík,mrknu se vám na to...;)

výtka
Upozornění od sys clayman 18. 12. 2009 10:25:33
už to bude? *smich*

dejavu*
hodnocení

2x

Šlo by to řešit i soustavou rovnic pro proudy a napětí, nejsnazší ale vidím použití transformace trojúhelníku na hvězdu: jsou-li odpory v trojúhelníku Rx, Ry, Rz, pak pro odpor hvězdy Rxy, který vychází ze společného odporů Rx a Ry do středu je Rxy = Rx.Ry / (Rx + Ry + Rz) (doporučuju si ověřit, mastil jsem to tady na koleni).Dané schéma pak přejde na následující (R16, R14, R46, R35, R58, R38 se vypočtou podle předchozího vztahu):

-R16 -+-R14-R2-R35-
| |
-R46-R7-R58-+-R38-

Odpor takového zapojení už lze vypočítat normálními vztahy pro sériovou a paralelní kombinaci. Stačí to takhle?

doplněno 07.12.09 19:53: Protože schémátko se automatickým formátováním zdrclo, vkládám znovu jako obrázek
zde: af.2i.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]