Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou zrcadlovku byste doporučili?

Od: valerius odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

Prosím o radu, jakou zrcadlovku bych měl zakoupit.

Rozhoduji se mezi Canonem EOS 200D (v setu s objektivem 18-55mm) a Nikonem D3500 (v setu s objektivem 18-55mm a 70-300mm). Obě dvě možnosti za téměř totožné finance.

Fotil bych s tím hlavně přírodu - zvířata v Zoo, nějaká ta krajinka, makro (hmyz atp.). Samozřejmě i běžné věci, jako dovolená, rodinné oslavy atp.

Na vážkách jsem hlavně kvůli počtu ostřících bodů (9 u Canonu, 11 u Nikonu), celkově je prý Nikon i rychlejší, co se přeostřování týče, má delší výdrž baterie, údajně kvalitnější snímač - prostě líp odladěný...

Canon mě zase láká širším výběrem objektivů (byť v setu je jen jeden základní) - hlavní výhodu vidím v tom, že v práci kolegyně na Canon fotí, tudíž bych si mohl vyzkoušet spoustu kvalitních "profi" skel.

U Nikonu bych byl odkázaný "sám na sebe" - ovšem v setu bych již měl jak základní 18-55, tak tele 70-300.

Jakou variantu byste volili vy? Předem děkuji za odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Makro s těmito sestavami nefoť. Rozdíl "rychlosti" u obou přístrojů zatím nepoznáš. Ostřící body můžeš řešit až jako pokročilý s daleko sofistikovanějším tělem. Takže rada zní: Kup ať už Canon nebo Nikon s pouze jen seťákem 18-55 a za rok uvidíš, co dál.

valerius
hodnocení

Děkuji za radu.

Ještě se zeptám - uvažoval jsem při výběru například i Canon EOS 2000D. Je to podle Vás také dobrý foťák na "rozkoukání se"?

01.06.19 22:31

Jo, je.

hodnocení

1x
Já teď kupoval novou d3500 s 18-55 af-p vr za neskutečných 9300kč. Doporučuji oba kandidáty osahat na živo. Ten canon se mi třeba držel velmi špatně. Z mého pohledu má canon výhodu v otočném displeji, dual pixel(video). Nikon má lepší snímač(dynamický rozsah), příjemnější barevné podání(to ale může být subjektivní) a dnes naprosto vynikající cenu. Po nějakém focení jsem s d3500 max spokojený. Jinak nikon v double setu s 70-300 je též dobrá volba(to sklo není pro amatéry vůbec špatné). NA makro potřebuješ makroobjektiv, nebo s přivřením očí makropředsádku(mám apochromatickou od nikonu).
valerius
hodnocení

Díky za názor.

Jak jsem psal výše, v práci bych měl od kolegyně možnost zapůjčení různých objektivů ke Canonu, z toho důvodu bych asi volil Canon. Nicméně Nikon (pokud bych tedy opravdu kupoval pouze tělo + základní setový objektiv 18-55) mě hodně láká právě příznivou cenovkou - oproti Canonu mi připadá, že má v této cenové hladině lepší výbavu. Nebo je to opravdu jen můj pocit?

A kolegyně o tom ví, že ti ta skla půjčí? To bych se dost divil. Objektiv, dýmka a manželka se zásadně nepůjčují. Leda by to byla dobrá kolegyně. Úplně ta nejlepší :)

Já bych teda skla taky nepůjčoval.

hodnocení

1x
Nedoporučil bych dnes žádnou zrcadlovku. A to říkám jako člověk, který má doma 3 SLR a 2 DSLR.
Podívejte se do kategorie fotoaparátů typu FujiFilm X-T100.
A hlavně pak na ceny skel pro fuji...
Většina podobných tazatelů skončí stejně u setového skla nejlevnější ceny, případně druhého skla podobné kategorie. O počtu skel to rozhodně není, o jejich ceně ano, ale i to je na dlouhé povídání. 90% fotografií je tak jako tak uděláno se základním zoomem, ať už za něj považujeme cokoliv.

mot
hodnocení

0x
a opravdu chcete velkou a tezkou zrcadlovku? Nejsem sam, kdo ji postupem casu vic a vic nechavam doma, protoze se mi s ni proste nechce tahat. V dnesni dobe bych ji uz nechal asi jenom profikum...
Dovolil bych si nesouhlasit. Já odložil stařičkou zrcadlovku, kterou už se mi nechce tahat tahat s dětmi. D3500 mne v tomto doslova nadchla.

D3500 a její ekvivalenty nejsou pro profíky. Ale rozumím, že ne každému se s tím chce tahat. Já si zase neumím představit fotit něčím, co nemá hledáček se zrcátkem a matnicí.

ALe on evidentně jde po ceně, takže není moc co řešit...

jabraka*
hodnocení

0x

Před lety jsem koupil OLYMPUS E 450 ,spokojenost nejde než akceptovat,jen jsem ještě ani nestačil jeho možnosti využít.Ani jsem všechny možnosti nepochopil.Dnes nazírám,že pro vběžnou domácí fotogryfii dobrý smartphone splní stejné služby.

JABRAKA

Smartphonem se fotografie dělat nedají, ten umí jen obrázky.

hodnocení

0x

Já používám mimo jiné, Nikon D 5200 s objektivem AF-SDX 18-105. Pro běžné amatérské focení (dovolená, výlety, rodina) naprosto dostačující. Lze pořídit i solidní video s dobrým zvukem. Pro některé snímky jsem pořídil i stativ. Lze také použít dálkové ovládání, které funguje až na 8-9 metrů. Při použití stativu se doporučuje vypnout stabilizaci objektivu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]