Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapnutí datového rommingu v telefonu?

Od: vikka odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
chystám se do země v EU mimo ČR.
Volal jsem na operátora T-Mobile a ten mi sdělil, že mám aktivovaný roamming jak pro volání, tak pro mobilní data, ale ať se podívám jestli je také nastaven v telefonu.
Mám telefon Blackview.
V nastavení mobilních dat je možnost "používat datové služby při roamingu"
To aktivované nemám. Když jsem na to kliknul vyskočila mi hláška " Mohou vám být účtovány vysoké poplatky"
Nevíte prosím jak to je? Mám strach ať pak nedoplácím.
Děkuju

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ono je to složitější, teď už podléhá regulaci EU.

Na data ale kromě ochrany před permanentním roamingem platí ještě další pravidlo. Evropská komise stanovila strop, kolik toho můžete v zahraničí prosurfovat. Odvíjí se od ceny domácího tarifu a postupně se měnících poplatků za gigabajt.

Výpočet: Dvojnásobek ceny tarifu bez DPH v eurech vydělíte velkoobchodní cenou za gigabajt. Číslo pak odpovídá počtu gigabajtů, které můžete prosurfovat bez poplatku. Velkoobchodní cena se postupně mění. Od 15. června 2017 byla 7,7 eura za gigabajt, od 1. ledna 2018 činí 6 eur. Snižovat se bude až do roku 2022. Tato cena také určuje maximální možný příplatek, který vám operátor naúčtuje.

Od 1. ledna 2019 bude gigabajt stát 4,5 €.

Od 1. ledna 2020 bude gigabajt stát 3,5 €.

Od 1. ledna 2021 bude gigabajt stát 3 €.

Od 1. ledna 2022 bude gigabajt stát 2,5 €.

Příklad: Máte například tarif T-Mobile Mobil M, který stojí 799 Kč a nabízí 4 GB dat. Cena bez DPH činí 660 Kč (799 / 1,21), dvojnásobek je 1320, v přepočtu 52 eur. Pak 52 / 6 (velkoobchobní cena za GB) dělá 8,67. Právě 8,67 GB můžete v zahraničí prosurfovat, aniž byste museli platit něco navíc. Protože v tarifu máte stejně jen 4 GB, příplatek vám nehrozí. A nehrozil by ani loni, když velkobchodní cena byla 7,7 eur za gigabajt, pak jste mohli prosurfovat 6,75 GB (52 / 7,7).

Jiné to však bude u výhodnějších tarifů. Zůstaneme-li u T-Mobilu, v nabídce má tarif Mobil Data s 10 GB za 499 Kč. U něj podle stejného vzorce vychází, že uživatel může v roamingu "beztrestně"prosurfovat jen 5,4 GB. Za každý další gigabajt zaplatí příplatek 6 eur bez DPH (152 Kč). cnews.cz/...

To je pěkné, ale je otázka jestli se to počítá hned při turistické cestě. Předloni jsem měl koupených 10 G za v přepočtu 18EUR. Podle toho výpočtu bych mohl prodatovat 3G a to jsem rozhodně využil vic

vikka
hodnocení

Dobrý den,
perfektně vysvětlené :)
Mě to vychází na možnost využít necelé 4GB zdarma, ale v tarifu mám 2.5GB, tak se do toho s přehledem vejdu.
Mohu pak bez obav ty data aktivovat tou možností " používat datové služby při roamingu"?

Počkejte až někdo přidá svou zkušenost. Já teď dlouho nikde nebyl...

Přidávám svoji zkušenost. Naposledy jsem byl v Polsku, streamoval jsem od tam asi hodinové video v HD a nezaplatil jsem ani korunu navíc. Všechno bylo "v rámci tarifu". Kolik přesně dat jsem přenesl nevím, ale FUP mám 5 GB.

Pro běžné použití v rámci EU není naprosto žádný problém - nevyplatí se data blokovat.

Pokud jedete mimo EU, tak se vyplatí si roaming zakázat anebo ještě lépe opatřit buď místní kartu, nebo univerzální mezinárodní (Surfroam). S kartou Surfroam máte ve většině zemí Evropy data za 0.01€ za megabajt, výjimečně za 0.02€. Mimo Evropu to také není drahé.

hodnocení

0x
Ano, v mobilu je třeba povolit používání služeb při roamingu. Jinak to nebude fungovat. Ta hláška tam naskočí pokaždé ale řídí se to zhruba tím, jak popsal clayman. Obecně platí, že operátor zohledňuje poslední čtyři měsíce a pokud se v ten čas zdrzujete více v zahraničí, mohou vám být účtovány příplatky. To ovšem platí pro t-mobile, Vodafone nic takového neúčtuje, o2 nevím. To je také odpověď pro mikihans, který streamoval v zahraničí. Určité aplikace nespotrebovavaji data. K tomu je potřeba aktivovat balíček (VF - VideoPass, t-m - stream ON).

hodnocení

0x

Mam vodafone, mam 5GB dat a ty muzu pouzit v zahranici v roamingu jako bych byla doma ...

Ale pozor na to jaka zeme je v jake zone, EU neni cela evropa a jeste kazdy operator to muze mit jinak. Loni jsme jeli roadtrip evropou az do Francie a vetsina zemi je v pohode, ale treba Svycarsko je mimo a roaming a tvrde platis, to same Andora. Monako ja mela v roamingu a kamarad tusim u O2 ho v roamingu nemel.

A pak je uplna specialnost zona na trajektu, kdyz prejizdis treba z Holandska do Anglie tak na mori je uplne jina dost draha zona.

Over si jake zeme spadaji do EU zony roamingu podle tveho operatora.

datovyroaming
hodnocení

0x
Jen k te hlasce “Mohou byt uctovany vysoke poplatky”. Je to obecna hlaska, jako upozorneni, ze tomu tak skutecne muze byt (telefon nevi kam jedete, jaky mate tarif atd.).

sps
hodnocení

0x
Já mám datový+hlasový balíček, to znamená, že ceny neřeším a odečítá se mi prostě jen z volných minut a megabajtů

vikka
hodnocení

Dobrý den,
doplním, země kam se chystám je Rakousko.
Děkuju
To je úplně jedno kam jedete. Data v rámci svého limitu můžete využít v libovolném státě EU. Tedy ne ve Švajcu, Andoře a některých ex-YU statech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]