Hezký den, pokud mám parabolu nastavenou na Astru 19,2° a chci ji přetočit na Astru 23,5°,kterým směrem ji natočím? Stojím vedle paraboly,mám ji vlastně za zády a dívám se směr obloha. Točím doprava. Nebo se mýlím? Kamarád totiž tvrdí, že ze směru, kde já předpokládám Astru,on koukal Eutelsat 16°. Dík
Já už parabolu sundal, dráty smotal a přijímač odnesl do elektrošrotu. Dřív jsem ale nastavoval paraboly několika kamošům co se toho báli. Vtip byl v tom, že existují stránky kde se ti otevřou gůglmapy, ty si najedeš na místo na střeše kde je parabola, vybereš satelit a na mapě ti to nakreslí čáru kam to máš otočit. Čára jde přes nějaký strom nebo barák který si zapamatuješ a na střeše pak děláš machara, když to trefíš od boku můžeš pak samozřejmě na přijímači vyvolat servisní dialog měření kvality signálu ale většinou to klapne na první dobrou. Bohužel už nevím adresu bylo to Dish... .com ale s trochou štěstí se to dá vygůglit. Nebo dohledat na parabole v diskuzi.
parabola
Těmto laickým odpovědím se vždy rád zasměju.
1) Pokud dokážeš přesně nasměrovat parabolu od boku, tak začni sázet, protože máš obrovské štěstí.
2) Neznám žádný přijímač na trhu, který by zobrazoval skutečnou kvalitu signálu. Všechny zobrazují jak často zasahuje Viterbiho dekodér.
To je zvláštní... tak jen otáčet rukama podle slunce...
Když mi instaloval kamarád parabolu, měl k tomu měřící přístroj a měřil správný směr snad čtvrt hodiny... To opravdu stačí jen tak natočit jako to bylo s anténou pozemního signálu?
No,on ten kamarád nějaký přístrojek má. Ale 19,2 natočí i bez mašinky na 98% i poslepu. Nicméně, pokud je třeba točit doleva, tak už je jasné, proč 23,5 nechytnu. Je tam stříška balkonu. Díky, vyřízeno.
jofa*
Jak komu. Někdo má nějaké zkušenosti, nebo se podívá na přibližný směr sousedovic paraboly a potom doladí. Nainstaloval jsem se spoustu antén (jako amatér) i s motory na 11 satelitů a léta chodí bez korekcí. Chce to pevné stabilní uktovení a níkoliv pochybné uchycení. Tak samozřejmě nějaké znalosti je třeba. Pozice, nastavení...
My co si pamatujeme analogové satelitní vysílání, tak umíme nastavit parabolu "holýma rukama a bez měřáku".
Samo že existují měřící přístroje a nastavení od profíka s měřákem může být lepší než nastavení holýma rukama.
Ale pokud už nějaké zkušenosti se satelitním signálem máš, tak to jde nastavit. Problém je to, že digitální vysílání má pouze dva stavy (jede / nejede). Tím že pootočíš parabolou o jeden stupeň, tak úplně zmizí signál. A taky přijímač potřebuje nějakou dobu na to než zareaguje a zobrazí signál.
vernon
No a my kteří měli satelitní kempingovou sadu s 45 cm talířem a přijímačem který pískal podle signálu, chytneme všechny silné družice z ruky...
Tohle mi připomnělo vtip, jak se někde v moři u Sibiře vynořila americká ponorka,zorientovala se, nabrala kurs a znovu se ponořila. A za chvíli se vynořila ponorka ruská, otevřel se poklop a námořník se ptá rybáře na břehu, jestli neviděl americkou ponorku. Jo, viděl. A kam plula? No, směr severo-severo-východ. A námořník říká, nemachruj a ukaž rukou Já vím, že ty úhly jsou východně.Jen jsem nevěděl, zda vyšší hodnota je směr doleva nebo doprava.
jofa*
zajda: Pokud je kamarád znalí, tak by mohl vyzkoušet LNB monoblok twin na 19,2 a 23,5. Cuknul by minimálně do leva, tak 2 stupně a zkusit. Pokud se tím chcete dále zabývat.
No, my už se tím zabýváme průběžně asi tak od loňského července, zhruba jednou za tři týdny kdy je půlhodina času Nejsem odborník, ale nahoře jsou prý dva konvertory, nebo dvojitý, ovšem jaké, nevím, já se tam nemám možnost dostat. Je tam stříška balkonu, který do zorného pole paraboly zasahuje zleva a proto Astru 3 nechytnu. Jen jednou při jednom pokusu jsem chytl asi 6 programů, Seznam, War, Joj cinema a tři další. Všechny programy jsou prý snad méně citlivé, s modulací DVB-S. A to zkousim přepínat DisecQ a nic. Zajímavé ovšem je, že teď na 19,2° mám na DisecQ A kvalitu signálu 99% a na DisecQ B kvalitu 70% Tak nevím, co je tam za snímač. Takže než vymyslím, co dál, řeším to přes SIM neomezenku a koukám aspoň na 40 programů Skylinku přes net.
nickys
Nastavuji také "od ruky"na pomoc si beru
na Iphonu, ale existuje určitě i pro Android. Přiložím tel na parabolu přes lať, nasměruju, utáhnu, koukám na TV.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.