Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda vypínáte moderní TV (LED, OLED SMART, ...) po "doporučovaných" 4 nebo 8 hodinách provozu, na které jsou stavěny. U nás má mamka v oblibě (již je v důchodu) TV ráno zapnout a TV jede celý den jako kulisa, takže se vypíná jen svátečně. Není problém, aby TV jela i 2-3 dny v kuse. Chtěl bych jí udělat radost novou TV, ale nevím, zda když koupím lepší dražší TV, tak to nebude špatná volba. Možná bude stačit levnější a až odslouží, tak koupit zase levnější.
Jak je to s provozem TV u Vás? Budu rád za každý názor, zkušenost, či připomínku. Díky.
Televize v dětském pokoji taky běží jako kulisa skoro celý den a nijak jí to nevadí.
Jediné co vadí mi je,že tyhle telky nejdou úplně vypnout ,takže jsou zapojeny do prodlužek s vypínačem a při odchodu z domu prodlužky vypínám.Nemám ráda,když nejsem doma aby bylo něco "v síti" (jen lednička samozřejmě běží)
Sosedům bouchla televize (sice ta stará) ale od té doby raději vše vypínám.
@benn - lucie určitě měla na mysli standby režim. Neviděl jsem v poslední době TV, která by opravdu měla vypínací tlačítko udělané tak, že by TV zcela odpojila od sítě, takže chápu, že pokud chce mít jistotu, že TV není pod napětím, vypíná to na prodlužce.
Díky za odpovědi. Vycházel jsem z diskuzí a článků na webu TV Freak a AVmania, např:
Dále obecný fakt, že panel TV vydrží 30 nebo 60 tisíc hodin, ale zdroj je navržen právě na 4-8 hodin denně po dobu 2-3 let.
Podle mého se vám to šetření stejně nevyplatí, protože televize tak jako tak v sobě bude mít nějaké "kurvítko", které vám ji pokazí pár týdnů po uplynutí záruky. Další věc je neustálá modernizace (tv bude po dvou-třech letech zastaralá) a další věc je relativně nízká pořizovací cena nové TV.
Myslel jsem, že se dotaz týká, že aspoň vytahovat TV ze zásuvky v době nečinnosti. Takhle valím oči.
že "TV" jsoukonstruovány na napřetržitý provoz? Teoreticky ano i papírově. Ale jedna se podělala sama od sebe po 3 letech (pravděpodopně po nárazu, nebo po shnití bezolovnaté pájky) , druhá po 5 letech chytla nehomogenní podsvícení (světlejší fleky). I LED mají svou životnost (resp ne životnost, že po po x tisích hodinách odejdou, ale ve smyslu, že pomaličku jim se snižuje svítivost, něco jako exponenciální rozpad/vybíjení kondenzátoru, ale každá led má mírnou variabilitu a po obrovské době svitu se tento faktor v exponenciálním rozpadu projeví výrazně)
Kromě toho, že běžet TV jako kulisa je nebezpečné, běží tam totiž občas (pardon, téměř pořád) reklamy. A nebo to může být o psychické zdraví, pokud běží TV Bordelov.
Když spočtu spotřebu: Za rok mi to vychází 18 Kč (na 1W!). (24h * 365 * 0,002Kč/kWh) . Stačí vynásobit faktorem X (což je spotřeba v W v standby ) a přičíst Y * Z ( Y = spotřeba při běhu, Z * střída (procento zapnutých hodin) : pro 4 hodiny = 4/24)
Nejsou v tom započteny tzv fixní částky za elektriku, které jsou nezávislé na spotřebě (měsíční poplatky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.