Nejste přihlášen/a.
Zdravím pánové,
potřeboval bych poradit v né příliš mě blízkému oboru (udělat podle schámatu, proměřit, najít závadupro mě není problém, ale navrhnout něco, to už je pár desítek let)
Dostal jsem parádní průmyslová led světl která mají poškozené spínané zdroje. Každé světlo funguje na 24V při 150W a z bezpečnosti ty spínané zdroje jsou v popelnici, i když by šla závada na nich opravit.
Proto se na vás obracím s prosbou o pomoc - mám doma nespočet, desítky let stará a nevyužitá, 24v trafa po 10A a ty bych chtěl využít jako zdroj - projistotu je vhodné používat dlouhodobě usměrněné trafo na led čipy(osobně v tom nevidím problém)?
A druhá věc je, že plánuji umístít dvě světla ( 2 transformátory) do dílny ( cca 30m2), jenže je problém, že už 1 světlo dokáže oslepit, tzn. potřeboval bych regulaci - jednoduchá otázka : čím - do 5A bych použil obyč. nastavitelný regulátor napětí, ale jsem přes 5A
Děkuji
píšete: "nevyužitá, 24v trafa po 10A a ty bych chtěl využít jako zdroj - projistotu je vhodné používat dlouhodobě usměrněné trafo.."
To znamená, že na sekudnárním vinutí je efektivní střídavé napětí 24 V a po usměrnění bude usměrněné napětí o odmocnina ze dvou dělena dvěma, tedy 1,41 krát vyšší, tedy asi 33 V= a budete muset řešit ještě navíc snížení napětí na 24V. Nejlépe nějakým snižujícím - step-down zdrojem.
Až budete mít potřebné napětí, je vhodné řešit regulaci jasu ne řízením napětí, ale tak zvaným PWR regulátorem, tedy s pulzní šířkovou regulací, což sice zní složitě, ale je poměrně jednoduchý obvod.
Usměrněné (tepavé) efektivní napětí nebude vyšší než střídavé, spíše bude nižší o ztrátu na diodách. Snížení jasu bych zkusil, zda bude dostačovat jednocestné usměrnění. Pokud bude jas vyhovovat a nebude to "blikat", doplní se dvoucestné usměrnění a jednoduchým přepínačem máte dva stavy. Naplno/ztlumeno.
Měl jste asi na mysli případ doplnění o kondenzátorovou filtraci, ta ovšem pro tuto aplikaci je zbytečná. Obzvláště pokud bude použito PWR .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.