Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysavač se nerozběhne

Od: vilik* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, rozdělal jsem stařičkou etu neptun 2404 a zkusil opravit. Byl přerušený drát z vypínače do přívodní šňůry, který je veden přes modrou "pecku" tepelné pojistky, která má trochu narušený kryt jedné "nohy".
Po opravě drátu a sestavení vysavače se po zapnutí opakovaně, do vypnutí vypínače vždy protočí motor, jako by se chtěl rozběhnout, zastaví se a vše se opakuje.
Myslíte, že je to tou pojistkou, nebo je v tom jiná zrada?
Chtěl jsem si ho nechat jako náhradní, ale kvůli rozbitému čerpadlu na tepování a kvůli ceně nového vysavače, i když je to ještě česká výroba, se mi to asi nevyplatí dávat do servisu. Ovšem radost z opravy vlastními silami je k nezaplacení ;).
Děkuju za případné rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudis*
hodnocení

2x

A při zapojeni natvrdo běží? Motor smrdi nebo jen prostě vypne, neni neco horké že by se jako pálilo?

111®
hodnocení

2x

no to je na vás, je to bimetalová pojistka proti nadměrnému proudu motorem a tedy proti jeho přehřátí, a je to také jen součástka co se může pokazit. A protože vám rozepíná, proto tenmotor start-stopuje

vilik*
hodnocení

Ano, rozumím.

A zeptám se, myslíte, že se drát upálil právě kvůli nefunkční pojistce, nebo mám hledat ještě jinou závadu?

hodnocení

2x

Nejlépe změřit proud, ale pokud nemáš čím, tak pojistku normálně vyřaď (bývá časo vadná), ve většině vysavačů nebývá a odzkoušej provozem... Stejně nic neuchráníš, pokud je motor "načnutý" , tak stejně nic nevyřešíš... Pokud je vadná pojistka, tak budeš mít funkční vysavač...

vilik*
hodnocení

No, tomu stroji je 19 let a udělal hodně práce, například vysál zbytky škvárového zásypu z půdy při zateplení stropu, uklízel celou dobu rekonstrukce apod.
Čistil jsem ho za ty roky několikrát a je stále jak nový. Jen tedy to čištění koberců na mokro fungovalo jen chvíli, ale to je častá zmiňovaná závada.
Tu pojistku koupím, nechám si ho pak jako náhradní.

vilik*
hodnocení

Joudis, děkuju, to jsem hned zkusil.
Při zapojení natvrdo běží.
Motor nijak nesmrdí, jen se opakovaně při původním zapojení protáčí, cvaká, jako by se nemohl rozběhnout, to trvá do vypnutí vypínače.
Teď ještě, jestli provozovat bez té pojistky, nebo jestli tam ta pojistka je nutná. Připomínám, že právě tento drát byl na čokoládě přívodní šňůry, tedy ještě před pojistkou, původně upálený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]