Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadá chránič

Od: simon* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den, mám 2pol chránič v bytě na zásuvky 230V. Když do zásuvky zapojíme prodlužku cca.30m a zapnu venku ele.sekakačku trávy, chránič vypadne.
Jak to řešit? Co je špatně?
Díky mockrát

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud chránič nevypadne při zapojené prodlužovačce, ale až po připojení a zapnutí sekačky, je špatně něco na sekačce. Má pravděpodobně narušený izolační odpor mezi pracovními vodiči a kostrou (svod na kostru). Je potřeba tento odpor změřit patřičným přístrojem (megmet) a opravit, či vyměnit vadný díl sekačky (šňůra, kondenzátor, motor...). Připojení této sekačky mimo chránič může být velmi nebezpečné.

hodnocení

3x

Vypadá to na špatnou izolaci elektroinstalace sekačky...dejte zkontrolovat a proměřit. Pro vyloučení problému s prodlužovákem použijte na zkoušku jiný, funkční...ale když to vypadne až po zapnutí sekačky, hledal bych problém tam...

hodnocení

3x

Vada je v sekačce. To bude nějaký starší typ, ne? Už jsem dlouho neviděl sekačku, která by by byla spotřebičem třídy 1 (s ochranným kolíkem).

Něco tam probíjí na kostru, někde bude špatná izolace, nebo třeba jen vlhkost.

simon*
hodnocení

Asi to bude v sekačce, co dát do rozvaděče pro sekačku ještě jeden chránič jen pro něj?

Jakýkoliv další chránič nezamezí vypadávání stávajícího chrániče. Musíte řešit příčinu (vada v sekačce), ne důsledek.

simon*
hodnocení

No jo ale pokud je unikající proud sekačky třeba 25mA a zbytek 5mA další spotřebiče, tak další nový chránič jen pro sekačku by to pobral ne?
Jak změřit pomocí multimetru, kolik mA teče pryč?

Máš pravdu, únikové proudy v obvodu chrániče se sčítají. Takže pokud by byl již někde, na některém současně připojeném a zapnutém spotřebiči, případně přímo i v elektrické instalaci, podstatně snížený izolační stav mezi fází a ochrannou nulou a vznikal již tam únikový proud, pak sekačka by k němu rovnež přidala svůj a mohlo by dojít k vybavení chrániče. Ale, pokud chránič okruhu, na který připojím tu sekačku vybavuje, pak jakékoliv obejití jeho činnosti je velice nebezpečné. Konkrétně takováto sekačka je jednoznačně velice nebezpečná.

A teď k "osvětlení" trochu teorie a praxe. Iniciující únikový proud chrániče, s definovanou hodnotou 30 mA, bývá cca 15- 25 mA. A z ohmova zákona (I=U/R → R=U/I) pak vyplývá, že, aby došlo k únikovému proudu, řekněme 20 mA, tak, pokud se nepletu, izolační odpor v daném okruhu, případně na zařízení, musí poklesnout na cca 11,5 k Ω. Což je poměrně nízká hodnota, kterou megmetem nezměříš, ten ukáže spolehlivě 0. Ale pokud budeš měřit multimetrem, tak tuto hodnotu můžeš naměřit. A jde o hodnotu velice nízkou a, z hlediska hodnocení izolačního stavu, jednoznačně nevyhovující a nebezpečnou. A pokud by v okruhu nebyl chránič, zařízení by fungovalo a běžný proudový jistič okruhu (10-16A) by na tento proud pochopitelně nereagoval. V případě dotyku na takovéto zařízení, pokud jde o stav, kdy jste dostatečně izolováni od nulového potenciálu sítě (země), dotykové napětí na zařízení je malé (je dané součtem jednotlivých odporů, izolačního stavu zařízení, odporem lidského těla a přechodového odporu těla proti "zemi"). Ovšem v případě, že se dotkneme "uzemněného" vodivého zařízení (třeba radiátoru uzemněného ústředního topení, nebo jiného vodivého uzemněného el.spotřebíče, třeba el.sporáku), nebo stojíme bosí, nebo v mokré obuvi, na vodivé a mokré podlaze, případně venku na zemi, může být dotykové napětí, na tomto el.zařízení, už tak vysoké, že může být zdrojem smrtelného úrazu el.proudem.

Z tohoto důvodu hodnotím tedy použití chráničů, zejména v náročných prostředích (vodivým okolím, mokrým, venkovním a podobně), jako velice důležité. Trochu jsem se rozepsal, ale snad mi to odborníci odpustí a neodobrníci budou více "v obraze". :)

hodnocení

2x

Pri zapojení došlo ku spojeniu ochranného vodiča PE s pracovným vodičom N,čiže nulákom. Ak je podomácky robená predlžovačka,tak tam môže byť vada a ak je originál a nieje poškodená,tak chyba bude v kosačke.Neuviedli ste o akú kosačku ide.

111®
hodnocení

2x

když padá chránič, tak to laik nemůže měřit za provozu! jedině elektrikář s oprávněním podle Vyhl.50/78Sb.

hodnocení

2x

Nad tím není nic ke spekulování, prostě je tam nějaká závada a tu je nutno vyřešit ! A ne za každou cenu dokazovat že to není vadné.

Od toho tam ten chránič je! Od manželky z práce od spolupracovnice přišel bratr o život k vůli probíjející se sekačce... Asi by byl rád kdyby měl chránič...Normálně změřit izolační stav megmetem, samozřejmě mi je jasné že ho každý nemá a proto jsou lidé co se tím zabývají...

simon*
hodnocení

Megmet si můžu od kámoše půjčit. Nezničíme ale sekačku měřením? Jde tam 500V.
Díky
olinl

Jde tam sice 500V, ale skoro žádné Ampéry. Měřáky na revizi el.nářadí a spotřebičů také používají napětí 500V a to stejnosměrné-jen pro doplnění. Takže sekačce, pokud nemá vestavěnu citlivou elektroniku by se nic stát nemělo.

Nic ve zlém, ale s Vašimi znalostmi elektro byste se do podobných akcí asi neměl pouštět. Vám naměřené hodnoty stejně nic neřeknou. Svěřte to někomu, kdo umí s měřákem zacházet, třeba tomu Vašemu kámošovi.

simon*
hodnocení

Když jsem připojil na prodlužku lampu, tak to chránič nevyhodilo, ale lampa má jen vidlici s dvěma vodiči, kde není připojena zem, vadí to pro zkušku? Kdyby byla lampa špatná,vyhodilo by to chránič i tak?
Díky
asd1

To je jedno, chránič porovnává proud tam a zpět a pokud je tam rozdíl tak vyhodí. Obvykle nad 30 mA. Taky to může být 20 mA sekačka a 15mA prodlužka a už vyhodí. Musíš měřit. Nejpravděpodobnější je sekačka a její izolace (svod na kostru jak se tu píše)

simon*
hodnocení

Zaměřím si to rád sám,už mi ho párkrát půjčoval. Teď jen nevím kolik Mohmů má být v toleranci, u motoru jsem myslím měl kdysi okolo 20Mohmů.

minimum je při zkušebním napětí 500V odpor 1 MOhm. Ideál je samozřejmě mnohem více, co jsem měřil naším firemním "revizákem" motory, tak běžně vykazovaly odpor ">600 Mohm".

simon*
hodnocení

Aha minimum 1MOhm je pro všechna zařízení nebo je to nějak rozdělené?
111®

obvykle se počítá 1000 Ohm/1V tak si to dopočítejte pro 230V,mně vychází 2,3MOhm

Dle předpisu je to 1 Mohm při 500V, u nás v práci se celý život používalo do 2 Mohmů/500V, ale z mojí zkušenosti i tak je tam něco nekalého, běžný motor má více než 50 Mohmů (záleží jaký je nejvyšší rozsah megmetu, někde je měřitelný do 20Mohmů), vlhký podstatně méně, když se jedná o revizi a je to novostavba , tak bývá nižšší izolační stav, až vyschne , hned je podstatné vyšší... Zásadně nižší rozsah má kabel s gumovou izolací...

Nechci říct, že třeba při 5 Mohmech je vadný, je funkční a dejme tomu bezpečný, ale prostě z dlouholetých zkušeností a z porovnávání spotřebičů, strojů a přístrojů to je prostě trošku podezřelý...

simon*
hodnocení

Prodlužka je originál.
K otázce,může vyhazovat proudový chránič lampa se žárovkou, která má vidlici kde je napojen jen L a N? Zem tam není zapojena.
Díky
rv*

Může, pokud část proudu odteče jinam - teda musí být alespoň částečně vodivá cesta od vodiče v lampě třeba k radiátoru.

simon*
hodnocení

Dobrý den,
chtěl bych ještě změřit jaký je unikající proud za chráničem když sekačka není zapojená. Mám multimetr,který měří AC proud,kde ho připojit,mezi N za chráničem?
Díky mockrát

Ak nie ja na predlžovačku zapojený spotrebič, žiadny prúd nenameráš.Teda za predpokladu, že je predlžka OK.Áno, kľudne meraj prúd tečúci cez N a potom aj cez L.To je jediná predlžovačka čo máš k dispozícii? Vyskúšaj kosačku s inou, len provizórne.

Zkus spíše proměřit ohmetrem multimetru odpory mezi kostrou sekačky (ochranným vodičem) a fázovým vodičem (při zapnutém vypinači). Aby došlo k vybavení chrániče při těch cca 20-30 mA, musel by se pohybovat někde kolem 10 kohmů. Totéž možno proměřit na prodlužováku mezi ochranným vodičem PE a fázovým vodičem L a ochranným a pracovní nulou N. Jinak, jaký je vztah mezi tímto vybavovacím proudem chrániče a nízkým izolačním odporem, který tento vybavovací proud vyvolá, jsem Ti popsal již v komentáři k odpovědi mikihanse - Od: bohumil 08.05.19 17:24

111®
hodnocení

0x

a není nejjednodušší zkusit sekačku bez prodlužovačky? netuším možnosti ale já bych to tak udělal..připojit někde v garáži nebo i v bytě..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]