Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Detektor stoupnutí?

Od: spokyash odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěl bych vyrobit podsvícenou "dlaždici", která by se rozsvítila pouze, když na ní člověk stoupne. Největší problém mám s tím najít správnou součástku, která mi řekne, zda-li na dlaždici někdo stojí, nebo ne. To co od součástky potřebuji je bitová logika, tedy ANO/NE. Již jsem prohledal celý internet a nejlepší variantou jsou tzv. "Force Sensing Resistory", ty ale rozhodně splňují mnohem více funkcí, než které já potřebuji a jsou celkem drahé. Dále jsem viděl na internetu možnost vyrobit kartonovou dlaždici, která se prohne a alobal uvnitř při stoupnutí spojí obvod - to pro mne bohužel není optimální, po dlaždici budou chodit lidé a dokážu si představit velice rychlé opotřebování. Další možnost jsou tzv. "infra red snímače", které poznají, zda-li je před nimi překážka - to by se dalo použít skrze sklo, nicméně se obávám, zda-li by se detektory dali nastavit do toho úhlu, aby se světlo nerozsvítilo, když by byla noha těsně nad dlaždicí, ale nestoupla by na ní. Asi nejvíce optimální řešení pro mne je udělat si DYI Force Sensing Resistory, ale opět se bojím, zda-li budou funkční i když už na sobě mají nějákou váhu již zmíněné dlaždice a detekují samotné stoupnutí navíc.

Nemáte někdo nějáký jiný nápad, jak tento problém vyřešit? Budu moc rád za jakýkoliv nápad a cením si každé odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A nestačí nějaký mikrospínač?

spokyash
hodnocení

A jak přesně by to mělo fungovat? Já si představuji dřevěný kvádr 20x20 centimetrů a tak 5 - 10 cm do výšky - s tím že ve vrchní vrstvě je něco průhledného, po čem se dá chodit, asi sklo (luxfery vypadají jako nejslibnější varianta), pod tím led světlo a něják zapojená součástka na snímání. Děkuji mnohokrát za nápad, ale jak by jsi to provedl?

spinac

tak třeba to umístit na pružiny a pod tím spínač, který po sešlápnutí sepne. primitivní. jestli to chceš vyrábět sám, tak holt musíš trochu technicky přemýšlet a nečekat hotový návod ...

spokyash
Ano, nad necim takovym jsem presne taky premyslel, chtel jsem jen vedet, zda-li nema nekdo jiny, lepsi napad :) Dekuji!

hodnocení

2x
Mikrospinac,
Kapacitní čidlo,
rover.ebay.com/...
.
Piezo detektor otřesů. rover.ebay.com/...
.
A určitě by se našlo ještě hodně variant.
spokyash
hodnocení

Piezo detektor otřesů vypadá velice slibně! První kapacitní čidlo vypadá spíše na lehký stisk prstem, nebo se mýlím? Jsem inspirován pořadem Bludiště a jejich "světelným bludištěm", které je možno vidět na začátku tohoto videa

. Video zasílám jen pro představu, myslíte, že by se s již zmíněným detektorem otřesů dala splnit tato funkce? Nebo bude detektor zaznamenávat rapidní změny a ne pomalé nášlapy nohou?

Tohle to čidlo zvládne s přehledem. Leze z toho analogový signál a v arduinu si nastavíte hranici která vás zajímá.
Spíš možná bude problém aby to nezapinalo i sousední dlaždice. Přeci jen když na to člověk dupne, tak se nebude hýbat jen jedna.
Chtělo by to zkusit.
.
Jinak pak ještě existují radarové detektory, ale tam jde blbě regulovat citlivost. Takže by to asi bralo i umístění nohy třeba 10cm nad dlaždicí.
.
Jinak si myslím, že pro vás bude nejpřijatelnější varianta s tím mikrospínačem
spokyash
Dekuji mnohokrat za skvele navrhy a rady! Moc si toho vazim.

hodnocení

0x

Možná vyberete tady...sice toto je pro vás nepoužitelné, ale když už řešíme spínače...pro někoho může být přínosem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]