Nejste přihlášen/a.
Do malé místnosti. Ochlazovač, jak jsem četla, levnější nemají zrovna dobré recenze. Klimatizaci nechci. Ev. děkuji za přímé dopooručení výrobku.
Ochlazovač snižuje teplotu díky odpařování vody. Což ovšem znamená, že zvyšuje vlhkost, a to zrovna žádoucí taky není.
Pokud vám jde o zlepšení pocitové teploty za nízkou cenu, kupte si větrák. Pokud chcete opravdu ochladit místnost, je potřeba klimatizace a nejlépe splitová, nebo alespoň mobilní, ale "dvouhadicová", kdy vzduch pro ochlazování kondenzátoru přichází i je odváděn mimo objekt. Jednohadicové mají mizernou účinnost, takže co ušetříte na pořizovací ceně potom zaplatíte navíc za provoz, abyste se dostala na stejnou teplotu.
Fyzika moc očůrat nejde. Takže buď klimatizaci nebo vyvěsit mokré ručníky namáčené ve studené vodě... případně kýbl s ledem uprostřed místnosti.
Nechtěl jsem se vracet zpět, ale když už mám komentář, který zavádí... pane kolego, nikde nepíšu o odpařování.
Osobně mám doma několik plastových nádob s gelem, které přes léto dáváme do mrazáku. V případě onoho ledu v místnosti tedy nejde o "odpařování", ale o vzájemném působení - vyrovnávání teplot.
Přinesená studená věc absorbuje teplo z okolí a teploty klesají... Samozřejmě je třeba pomoct tomu ještě jinak. Např. zabránit slunci, aby se stále více ohřívala místnost...
Pamatujete si na ledárny a funkce ledu v pivovarech? Určitě to tam nedávali kvůli odpařování - naopak, odpařování bylo nežádoucí.
Při fyzikálním ochlazování je větší účinnost použitím horké vody,než studené.Odparné teplo je závislé jednak na odpařeném množství a teplotě.Při vyšší teplotě se odpaří více vody a také rychleji.Fyzika je fyzika.
JB
Ano, máte pravdu, ventilátor skutečně vzduch neochladí, kdybychom chtěli být pedantičtí, tak se dá tvrdit, že jej i ohřívá, byť nepatrně - elektromotor ventilátoru se při provozu hřeje
Ale pohyb vzduchu vyvolaný právě tím ventilátorem značně snižuje pocit vedra - podobně jako když za horka zafouká větřík -rázem se dá lépe fungovat.
Nejde jen o pocit. Ofukování vzduchem o teplotě nižší, než teplota povrchu těla, ho samozřejmě ochlazuje. Na motorce za jízdy není horko ani při 32°C.
@ra252 Ano, tělo ochlazuje, ale tady byla řeč o teplotě vzduchu v místnosti. Ten ventilátor nijak neochladí.
Osvědčené jsou dvě možnosti. 1/ Velký stropní ventilátor - takový, který znáte ze starších amerických filmů. Je velký, aby mohl mít nízké otáčky a tedy nebyl slyšet. A je u stropu, aby nepřekážel. Vánkem usnadňuje odpařování potu a tím se cítíte lépe. 2/ splitová klimatizace, kterou znáte z každého normálního hotelu - ta skutečně snižuje teplotu (dovede i topit).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.