Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mosfet tlačitko. Vhodnost

Od: totak® odpovědí: 4 změna:

Zdravím bastlíře elektroniky. Potřeboval bych aby se mi při vypnutí televize přerušilo i na pájení adroid boxu, který má vlastní zdroj 5V/2A a nemá z výroby vypínač. Respektive vypne se přes ovládání ale android ho po chvíli zase vzbudí.

Chtěl bych tomu využít proud z usb konektoru televize přivedený na kontakty Mosfet tlačítka.

laskarduino.cz/...

Vypnu televiz, odpadne 5v z televize, mosfet rozpojí tlačítko a přeruší napájení tvBoxu. Je to tak dobře? Je to tlačítko obdobou normálního relé ovšem na stejnosměrný proud, nebo potřebuju něco jiného?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

0x

Prodlužovací zásuvka (pes) se třemi nebo i více zásuvkami s vypínačem to řeší elegantně a bezpečně. Vypínat na noc, nebo při odjezdu na víkend nebo na dovolenou je dobrý zvyk. Ušetří se proud odebíraný obvody pro pohotovostní (standby) provoz a sniží riziko požáru při poruše.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, máte jistotu, že port USB z TV utáhne bez problémů ten box, resp. je to uvedeno i v návodu nebo výrobce ví, proč k tomu dodává vlastní zdroj? Řešil bych to stejně, jak je zde již uvedeno - prodlužka s vypínačem. Ostatně, takovou prodlužkou s vypínačem (jedním tlačítkem) vypínám zcela TV i STB a ještě vidím i okem, že tlačítko na prodlužce nesvítí (zhasne). Zdravím!

doplněno 27.04.19 09:52:

totak - omlouvám se, jestli jsem dotaz špatně pochopil a řešení přes prodlužku považujete za nevhodné.

hodnocení

Chtělo by to pozorněji číst. Box má vlastní zdroj 2A a proto ho nechci napájet z televize a naopak z televize brát jen malý proud pro tlačítko a tím přerušovat napájení boxu. Asi by nebyl problém použít tlačítko na vyšší proudy a vypínat rovnou 230V zdroje kdyby se mi chtělo, ale přerušit kabel + usb mi stačí. ty 3 koruny elektriky za měsíc co to trafo sežere mi za každodenní vypínání nestojí.

nikdo*
hodnocení

0x

Myslím(nestudoval jsem to), že tohle není to pravé ořechové.
Použijte na odpojování nějaké SSR relé, které budete ovládat těmi 5V, a tím budete odpojovat 230V pro zdroj android boxu. Jen si ověřte, jestli skutečně na tom USB konektoru zmizí těch 5V při vypnutí TV.

Ono by šlo použít i obyčejné relé s cívkou na 5V a kontakty na 230V/50Hz, ale moc jich nebude k mání, nejsou úplně běžná. A proud cívkou bude někde kolem 100-200mA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]