Nejste přihlášen/a.
Zdravím bastlíře elektroniky. Potřeboval bych aby se mi při vypnutí televize přerušilo i na pájení adroid boxu, který má vlastní zdroj 5V/2A a nemá z výroby vypínač. Respektive vypne se přes ovládání ale android ho po chvíli zase vzbudí.
Chtěl bych tomu využít proud z usb konektoru televize přivedený na kontakty Mosfet tlačítka.
Vypnu televiz, odpadne 5v z televize, mosfet rozpojí tlačítko a přeruší napájení tvBoxu. Je to tak dobře? Je to tlačítko obdobou normálního relé ovšem na stejnosměrný proud, nebo potřebuju něco jiného?
Dobrý den, máte jistotu, že port USB z TV utáhne bez problémů ten box, resp. je to uvedeno i v návodu nebo výrobce ví, proč k tomu dodává vlastní zdroj? Řešil bych to stejně, jak je zde již uvedeno - prodlužka s vypínačem. Ostatně, takovou prodlužkou s vypínačem (jedním tlačítkem) vypínám zcela TV i STB a ještě vidím i okem, že tlačítko na prodlužce nesvítí (zhasne). Zdravím!
totak - omlouvám se, jestli jsem dotaz špatně pochopil a řešení přes prodlužku považujete za nevhodné.
Chtělo by to pozorněji číst. Box má vlastní zdroj 2A a proto ho nechci napájet z televize a naopak z televize brát jen malý proud pro tlačítko a tím přerušovat napájení boxu. Asi by nebyl problém použít tlačítko na vyšší proudy a vypínat rovnou 230V zdroje kdyby se mi chtělo, ale přerušit kabel + usb mi stačí. ty 3 koruny elektriky za měsíc co to trafo sežere mi za každodenní vypínání nestojí.
Myslím(nestudoval jsem to), že tohle není to pravé ořechové.
Použijte na odpojování nějaké SSR relé, které budete ovládat těmi 5V, a tím budete odpojovat 230V pro zdroj android boxu. Jen si ověřte, jestli skutečně na tom USB konektoru zmizí těch 5V při vypnutí TV.
Ono by šlo použít i obyčejné relé s cívkou na 5V a kontakty na 230V/50Hz, ale moc jich nebude k mání, nejsou úplně běžná. A proud cívkou bude někde kolem 100-200mA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.