Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem několik typů LED žárovek abych ve stojanévé lampě nahradil halogeny. Ale je s tím problém - svítí stále i když je vypívač v poloze vypnuto. Při zapnutí vypínače se jen intenzita zvýší.
Co s tím?
Nikdo nerozklíčoval příčinu a bezmyšlenkovitě radí to, na co je zvyklý ve stálé instalaci ve zdi. Navíc používají výrazy jako indukce, čímž myslí nejšpís elektromagnetickou indukci a příčina bývá v drtivé většině případů přesně opačná = parazitní kapacita. Prvně je tedy nutné zjistit, proč se tak děje, Nonek měl správné doplňující dotazy, na které, bohužel, nebylo odpovězeno. Lampa totiž může být napájená jak síťovým napětím 230V, tak přes zdroj (adapter) napětím menším. Toto je rozhodující, protože v prvním příladě by měla žárovka nárok svítit stále pouze se stmívačem, nebo byl-li by ve vypínači protiopalovací kondenzátor, jinak by to byl haluz a výrobek nevalné kvality hraničící možná i s nebezpečností. Každopádně lampa je výrobek a má výrobcem stanovené světelné zdroje, které se smějí použít. S neuvedenými zdroji nebyla nikdy testována a neni pro ně určena, tedy fungují-li, je to příjemný bonus, nefunguji-li > bohužel.
Stojanová lampa, navrchu miska s halogeny patice R7S, intenzita se dá řídit.
Koupil jsem tyto dvě:
a
Jedna měla být stmívatelná druhá ne - chovají se úplně stejně.
Pak je ještě malá halogenka s paticí G9, ta řiditelná není. Koupil jsem
- a taky svítí.
Bohužel, zástrčka plochá není (to mne taky napadlo) a připojení vodičů není takové aby to šlo zkusit jednoduše otočit.
Jedná se o tzv parazitně indukovaný proud. Je malý, ale pro mírné svícení LED nebo občasné bliknutí ve vypnutém stavu stačí. Buď se paralelně k patici žárovky připojoval rezistor s hodnotou 220k, přes který tekl proud 1mA a indukované proudy "zkratuje" nebo lze připojit již zmíněný odrušovací kondenzátor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.