Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pozná remoska vadný prodlužovák?

Od: redbull® odpovědí: 29 změna:
Pořídili jsme si nový prodlužovák. Zapojil jsem do něj remosku - nehřála. Zkusil jsem zapojit lampičku - ta svítila. Zkusil jsem remosku přímo do zásuvky - hřála. Opět přes prodlužovák - nehřála. Prodlužovák mi vyměnili, prý může mít vadné uzemnění, už se s tím prý setkali. Remoska přes nový prodlužovák hřeje. Teď mi vrtá hlavou, jak mohla cca 40 let stará hliníková remoska "poznat" vadně zapojené (nefunkční) uzemnění? Jen připomenu, že lampička přes vadný prodlužovák svítila. Dokázal by mi to prosím někdo vysvětlit? Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Remoska to nijak poznat nemohla. Vadné uzemnění nemohlo mít vliv na funkci remosky (ale na ochranu proti úrazu elektrickým proudem při poruše ano). Takže buď byl problém v prodlužce jiný, nebo je něco zapojeno jinak, než má být.

hodnocení

Ještě mě napadlo, jestli se nemohlo jednat o nějaký prodlužovák se slabými dráty (laicky řečeno). Myslím tím, že na 25W lampičku to stačilo, ale na remosku už ne. Vyměnili mi to za jiný typ (dražší) s doplatkem.

To by hřála alespoň slabě, a hlavně by hřála i samotná prodlužovačka. Ale vcelku mě zaráží, že nová prodlužovačka měla špatné uzemnění, čímž se může stát spotřebič do ní zapojený dost nebezpečný.

hodnocení

0x

Vadné uzemění samo o sobě určitě nemohlo být příčinou, že remoska nehřála. Pokud ten prodlužovák ještě máte a neumíte ho opravit, bez milosti ho zahoďte. Je v něm něco špatně a může to být velmi nebezpečné.

hodnocení

Bez řečí ho vyměnili za jiný typ (jak už jsem psal) a ten funguje.

hodnocení

0x

Remoska nic nepozná. Je to snadné, je přerušený vodič - nehřeje.

hodnocení

Kde je přerušený vodič?

No přece v tom prodlužováku. To se dá snadno proměřit. A pokud by to bylo potřeba, není problém prodlužovák o kousek zkrátit. Většinou bývá problém na jednom, nebo druhém konci.

hodnocení

Ještě znovu zdůrazním: remoska nehřála, ale LAMPIČKA SVÍTILA (viz 2x zmíněno v otázce).

Sorry, znovu jsem si přečetl dotaz, nenapsal jste, co to bylo za lampičku a jak byla zapojena. Když pominu, že ochranný vodič (je pouze ochranný) nemá vliv na funkci zařízení, pokud nedojde k poruše, tak zbývá nesprávné zapojení jednotlivých vodičů a v prodlužováku přerušený nulák.

jenicek*
hodnocení

0x
Vodič se většinou přeruší u vidlice nebo uprostřed kabelu. Ale to že by remoska "poznala" vadné územnění,je nesmysl. To územnění slouží k tomu aby vás to nezabilo,tudíž k funkci není potřeba. Jen v případě že spotřebič má plechovou kostru.
jenicek*
Jen tak okrajově: nemysleli tím "uzemněním" právě nulový vodič? Hodně lidí si to plete,dokonce i elektrikáři *bum* *zed*

Elektrikář si to neplete (je to jedna ze zásadních věcí), pokud by tomu tak bylo, tak to není elektrikář.

"Jen v případě že spotřebič má plechovou kostru."

Což ovšem remoska většinou mívá. Já aspoň ještě plastovou remosku neviděl (...a že už jsem toho viděl hodně ;))

nedává to smysl. Pokud by byla přerušená fáze nebo nula, nefungovala by ani lampička. Pokud by byla přerušená zem, fungovala by i remoska.

jenicek*
hodnocení

0x
@ferax,@magdon: Zřejmě jste mně špatně pochopili. Samozřejmě Remoska s plastovou kostrou neexistuje. A s tím že někdo používá nesprávné pojmy v elektrikářské hantýrce jsem se občas setkal. Ale to byly "staré školy".

peda
hodnocení

0x
Ten prodlužovák je stavěn na nějaký watty a jestliže ta remoska má víc než je povoleno, tak se nezlobte ale nejde to...

Není to úplně pravda, prodlužovák je sice stavěn na určitý příkon, ale v případě překročení se bude hřát a v extrémním případě se můžou vodiče přepálit. Není ale pravda, že to "nepojede". Dimenzování prodlužováků je v tabulce.

Jak pozná remoska vadný prodlužovák?

hodnocení

0x

Třeba to byl jen obyčejný vakl a shoda náhod při zkoušení... Už jsem to v životě taky několikrát viděl... Špatně nabodovaný konec v zástrčce...

hm*
hodnocení

0x

Pro jistotu bych tu remosku zkontroloval.

petula00*
hodnocení

0x

Sice divná otázka ale přesto se zeptám.Ten prodlužovák byl dvou nebo třívodičový?Nesmějte se tomu dvouvodiči.Za profesní život jsem jich viděl neurekom.Zástrčka u remosky je původní nebo vyměněná?U zásuvky prodlužováku možná funguje jen ochraný kolík ale ne nulák,jakou máte doma el. soustavu TN-C nebo TN-S?Mohl by jsem nastínit hafo dalších otázek a problémů.Ale to js spíše pro odbornou veřejnost.

hodnocení

RD, el. instalace nová v r. 1990, takže tipuji TN-C. Prodlužovák se 3 dráty a koncovkou s kolíkem. Remoska cca 40 let stará, šňůra originál jako zde elektro.bazos.cz/... , akorát bez vypínače. Remoska má víko s rukojetí, do které se zasouvá placatý konec šňůry s porcelánovou koncovkou. S tou dvojlinkou jste mě inspiroval. Našel jsem doma jednu takovou (prosím nekamenovat), tedy dva dráty zapojené jako nulák a fáze do koncovky s kolikem (kolík je prázdný-bez zapojení kamkoliv). A světe div se, remoska opravdu nehřeje, přičemž lampička se zásuvkou (vidličkou) bez uzemnění svíti. Prostě v té remosce nebo její přívodní šňůře musí být něco, co vylučuje provoz bez zapojeného kolíku uzemnění. Dokonce mě napadlo, jestli nemůže používat uzemnění jako nulák (rozuměj místo nuláku).

"...mě napadlo, jestli nemůže používat uzemnění jako nulák (rozuměj místo nuláku)".

To tak právě vypadá, ale jestli to tak je, je remoska životu nebezpečná! Stačí ji připojit přes starší rozdvojku a máte vražednou ostrou fázi na kostře! Určitě by to ale nebyl původní stav, někdo by se v tom musel vrtat. Nepodceňoval bych to. Do remosky se ale bez násilí nepodíváte (musel byste odvrtat nýty) takže je nutné jí proměřit (nechat proměřit) přístrojem na měření izolačního odporu, nebo aspoň multimetrem.

Tak mě ale napadá, že v tom případě by remoska musela vyhazovat proudový chránič (jestli ho teda máte).

hodnocení

Máme obyčejné páčkové jističe a nevypadávají. S tou rozdvojkou myslíte tu, která má "přehozenou" fázi? To by asi nehřála taky, domnívám se. Jinak tu placatou zástrčku lze do rukojeti zasunout oběma způsoby - tedy konkrétní stranou placky jednou směrem nahoru a podruhé dolů.

Poloha zástrčky nehraje roli, kostra je z obou stran uprostřed a je jedno jak je topná spirála připojena z pohledu fáze/nulák.

ferax - "...je jedno jak je topná spirála připojena z pohledu fáze/nulák".

To jistě ano. Jenže už jsem viděl připojení spotřebiče (tedy v tomhle případě by to byla spirála) fáze/kolík. Takže ono to sice funguje, ale když otočíte zástrčku, je to nulák proti zemi, což pochopitelne nefunguje. Muselo by to být špatně zapojené v rukojeti remosky, nebo přímo v remosce. Je to sice nepravděpodobné, ale někteří "elektrikáři" dokáží i nemožné. Zmíněný problém by to vysvětlovalo.

hodnocení

Ještě mě napadlo: pokud by došlo k přerušení spirály dejme tomu v její polovině a ke kontaktu spirála-víko, mohl by probíhat proud přes kostru a remoska by tudíž hřáĺa jednou polovinou spirály, v případě "otočené fáze" v rozdvojce by hřála druhou polovinou spirály. Je to správný předpoklad? A "kopalo" by v takovém případě víko?

magdon - o tom už jsem se zmínil výše, že může být chyba v zapojení.

redbull - stát by se to nemělo, topné těleso je uloženo v izolovaném prostředí, ale vyloučit to nelze. Pokud se fáze dostane na kostru spotřebiče a nevypadne jištění, může samozřejmě dojít zásahu el. proudem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]