Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jak tedy zapojit 3žilový ohřívač do 2drátového rozvodu? Děkuji.
Dobrá. Jak to tedy provést bezpečně v rozporu s normou? Děkuji.
Dobrý den. Příkon je 4,4 kw, 230 V, s 3žílovýn kabelem 2,5 mm. Rozvody jsou staré dvoudrátové, měděné, průměr 2mm, /zelenožlutý a černý/. jištění je 20 A.
Tohle musí udělat elektrikář s vyhláškou 50, neni to "buzerace", je to zákon 174/68, cituji: §6b
(1) Vyhrazenými technickými zařízeními jsou zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jsou to technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová.
(2) Podle stupně nebezpečnosti se vyhrazená technická zařízení zařazují do tříd, popřípadě skupin a stanoví se způsob prověřování odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na těchto zařízeních.
co se stane, když to zapojí amatér správně? Co se stane, když s odborník s "50" špatně utáhne šroubky a nebo něco jiné pokazí?
Odpovědnost půjde na blbce elektrikáře - kterého odsoudí za vypálení domu a úmrtí 20ti lidí v bytovém domě...
@milane - víte, já taky často něco zbastlím... Třeba zítra jdu natahovat dráty k rekonstrukci u tchýně. Ale elektriku mám v respektu. Proto natahám káblíky, udělám lišty, krabičky na vypínače a zásuvky..., ale pak přijde elektrikář, který si to sám zapojí. Možná bych to udělal správně, ale rozhodně bych neměl revizi.
U tazatele si nejsem jist, jestli mne pochopí, když mu poradím. Nevidím mu pod ruce, nevidím ani co chce vlastně s čím spojit. Netuším, jestli má dvoulinku z čínské lampičky nebo normální káblík...
Nebudu tu tedy radit konkrétním postupem - bojím se, že to může být nebezpečné.
Nahlásil jsem duplicitu dotazu - proč se tak často ruší nové otázky pro duplicitu a tady to není špatně?
jmlc, nenahlásil jste duplicitu, jen jste nahlásil, já se ptal co je špatně, Vy jste dal odkaz na další dotaz. Nebo to tak není?
-------------------
Nejsem elektrikář, dělám elektriku sám v několika bytech, elektrikář jen dopojí do rozvaděče u elektroměru přívod. Revizák přijde, zkontroluje, změří a nikam nepíše, kdo to zapojoval. Pak namontují elektroměr. Znám elektrikáře, který špatně zkontrolovak utažení jističů, znám elektroměrového technika z Čezu, který špatně připojil FM. Proto tvrdím, že to může zapojit někdy laik lépe, jak s "50".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.