Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadává nový vyměněný jistič

Od: mirro odpovědí: 25 změna:
Dobrý den
mám ještě v bytě starou hliníkovou instalaci, hl.jistič u elektroměru 1F 20A_ 6mm Al přívod do bytu. Tam jsem vyměnil 2 jističe 6A a 2 jističe 10A. Ten nový 10A vypadává, jde od něj 2.5mm Al vodič k troubě na 230V.
Má doměnka je, že ten starý bakelitový jistič nejspíš nevypínal a ten nový vypíná správně? Co teď dělat? Napadá mě místo 10A dát 13A?
Ale myslím si že to bude i tak málo. Poradí mi někdo?
Děkuju

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

2x

bakelitak ma vetsi vuli, elektroinstalaci jsem si tady trochu lepe rozvetvil a na 10A mam jen bojler 2000w a par nevyuzivanych zasuvek a nekdy to vyhodi i tak.

hodnocení

1x

Tak podstatné je, kolik má ta trouba příkon. Bez toho nic vlastně nevíme.

hodnocení

0x
A troubu máte pořád stejnou, nebo novou a od té doby padá jistič? Jaký příkon má trouba? Dělá to vždy a hned, nebo jen na určitý režim a po nějaké době?

hodnocení

0x

Někdy se to stává, staré jističe měly jinou charakteristiku a pokud to "chodilo" na hraně, tak nový jistič vypadne. Měl by mít charakteristiku B.

hodnocení

0x

Je možné, že starý jistič držel déle, neboť u něho je zalehlý mechanizmus... Jak tady píše kolega předemnou... Záleží na troubě... Trouby jsou od 220W (10A) do 3650W (16A). Tak záleží jakou máte doma...

berger*
Trouby jsou od 220W - *smich*. Kde ji koupím? Já vím,já vím,chybí nula,ale zasmál jsem se.*mir*

berger: nevím, kde ji koupíš, ale jestli jo, tak přeju hodně trpělivosti při nekonečném pečení *smich*

berger*

Uložím si ji do regálu se zázraky,hned vedle fuelsaveru a topítka do zásuvky 300W...

Tak inteligenta to napadlo, že mi vypadla nula, a kdo to nepochopil, tak se pak ani nedivím, že je naše celá společnost natvrdlá...

Jinak kdo taky neviděl troubu 2200W, také taková hláška tu byla, tak se může mrknout třeba sem:

expert.cz/...

Pro lidi co se kolem toho pohybují to není žádná zvláštnost a kuře to taky upeče... :))

Inteligenti si z toho udělali srandu, ale vy se toho zase chytáte a obhajujete, ještě s odkazem na 2200W troubu, o které nikdo nepochyboval ;)

To byla teda sranda na úrovni jako u děcek na pískovišti.. :) , udávaný proud 10A jasně určoval , že šlo o překlep... Nebo nedoklep?

berger*

Hiawata,hluboce se ti omlouvám. Smysl pro humor tě asi zcela minul,že? Jestlipak víš,co znamená smajlík na konci mého příspěvku? Jo,a cítím se uražen tím,že mě přirovnáváš k děcku. Asi jsi inteligent,že? *smich*

mirro
hodnocení

Dobrý den,
trouba je silnější na plný výkon určitě více jak 2200W, stará je 1rok.
Vždy se zapla trouba a max 2 plotýnky a jistič držel, ten nový vypadne, teď musí jet buď jen trouba nebo jen plotýnky.
Když dám zpátky starý 10A jistič? Nebo nový 13A?
Děkuju
Aha, tak to jste měl říct rovnou, že to není trouba, ale celý sporák. Na to je jistič opravdu hodně slabý. Jaký kabel vám vede do zásuvky?
mirro
hodnocení

Dobrý den,
je to sporak, špatně jsem to formuloval.
Kabel od jističe je 2.5mm² v AL.
Díval jsem se do specifikace a jmenovitý výkon je 8.2kW. To je strašně moc na 10 max 13A jistič :(
Třífázový přívod nemám.
Děkuju

hodnocení

0x

Opravdu je tam 2,5mm2? Na zásuvkové a podobné okruhy se dávala Al čtyřka...Popřemýšlejte o rekonstrukci přívodu minimálně pro ten sporák...jinak to lepší nebude...

jenicek...na zásuvky opravdu 4mm2, 1,5mm2 hliník (lakovaný) tak snad pro vinutí elektromagnetů, motorů...dříve se "strašně" šetřilo mědí; vzpomínám, že jsme profilovým Al vodičem, izolovaným opletením, navíjeli jeřábové (břemenové) elektromagnety...takové velké "krávy"

111®
hodnocení

0x

no takhle to dopadá,když sechce moderna na starou instalaci,nebokdyž se to řeší tak říkajíce od ocasu k hlavě...

jenicek*
hodnocení

0x
Chtěl bych vidět borce co nacpe do zásuvky AYKY 2x4mm *smich* . Jak na zásuvkový okruh tak světelný se dával AYKY/LO 2x1,5mm2. Nebo aspoň tohle mi tvrdil bývalý soused-elektrikář. Kde je ale pravda,Bůh ví *zmateny*

Do zásuvky se normálně dával hliníkový vodič 4mm2 , a do světel 2,5mm2... Tuším, že se snad 1,5mm2 ani nevyráběl...

Ba ve škole jsem se učil, že se 1,5 mm2 v AL provedení nevyrábí...?!

jenicek*
Z mého pohledu se mi to může zdát jako 1,5ka ale ve skutečnosti to je 2,5ka,to uznávám :) . A to že je na 10A jističi vodič Al 2,5mm,je podle předpisů v pořádku. Tak nechápu co tady řešíte *nevi* .

Dnes již nikdo necpe do zásuvky AYKY 2x4, nebo AGY 2x4, s jištěním 10A, jako to bylo v minulosti. Do dnešních zásuvek by to ani nešlo. Světelné okruhy byly AYKY 2x2,5, nebo AGY 2x2,5, jištěné 6A. Pokud je potřeba starou zásuvku, ve starém okruhu vyměnit, je potřeba sehnat takovou, která nemá pružné kontakty, ale šroubky. V opačném případě je nutno provést rekonstrukci a použít kabely CYKY, nebo CYKYL 3x2,5, pro jištění 16A. A pro osvětlení stejný typ kabelu, ovšem průřez 1,5 a jištění 10A. Někdy už se ale opět jištění snižuje při použití nízkoenergetických svítidel.

Pamatuji si, že někteří kolegové měli zkušenost, že v panelácích bývaly instalace poddimenzované. Zásuvky měly AL vodiče 2,5.

jenicek*
hodnocení

0x
Nóóó tak paneláky jsou díla sama o sobě *ee* . V jednom jsme bydleli a tam jsme s elektrikou bojovali. Kabely vedly kudy to šlo. Jednou nám uhnil PEN kdesi ve zdi a my hledali v rozvaděči,v krabicích a zásuvkách jako blbci a nikde nic. Tak jsme se rozhodli o částečné rekonstrukci a když přišla řada na bourání staré omítky tak jsme objevili díru jako po odbočné krabici a v ní byly kroucené spoje,samozřejmě hliníkové vodiče. Odchozí PEN pro nefunkční zásuvku byl totálně zoxidovaný,popraskaný a fáze to samé. Jen jsem se jí dotkl tak se spoj celý rozsypal. V momentě bylo rozhodnuto o celkové rekonstrukci el.rozvodů v bytě. Někde jsem měl fotku jak to vypadalo. Prohledám a kdyžtak dodám fotku.

mirro
hodnocení

Dobrý den,
je to fakt hliníkový drát 2.5mm²,můžu tam dát alespoň jistič 13B?
Děkuju

Jistič 13A/B můžete dát...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]