Nejste přihlášen/a.
Zdravím lidi,
klasický dotaz po milion páte - mám zásuvky na 4 kolík ale dotáhl jsem si svářečku na 5 kolík - bude více "bezpečnější", když PEN z 4 kolíku připojím na N na 5 kolíku a zároveň na PE přivedu samostatný kabel připojený přímo na zemnící tyč v zemi, nebo to výjde nastejno, jako když PEN zapojít jak do N a zároveň do PE.
Vyrob si přechodku z cca metru pětižilového kabelu, ideálně 5Cx2,5 mm2 , čtyřkolíkové/čtyřpólové vidlice a pětiděrové/pětipólové zásuvky na 400V. Rozměry vidlice podle zásuvky na domě a velikost zásuvky podle vidlice na svářečce. V přechodce ve vidlici zapoj modrý společně se zelenožlutým a v zásuvce je rozděl jak máš. Není to úplně "košér", ale..
Co to je za svářečku?Já si myslím že vůbec vodič N nepotřebuje ,a jestli jo tak vám jeho zapojení na PEN nepomůže
No , nevíme jakou má svářečku a elektroinstalaci takže se dohadujem zbytečně.Vždyť může mít TN-S a 400V rozveden pouze v 4kabelu a zapojen i přes chránič.To se normálně dělávalo.
Jde o to, co bude podle předpisů. Spotřebič nás vůbec nezajímá, jednou je na zdi zásuvka, do které pasuje milion a půl spotřebičů, tak musí být podle normy. Jak asi tušíte, správné je vytvoření nového samostatného okruhu 5 kolíkové zásuvky ve standardu TN-S z hlavního rozvaděče, a hezky s chráničem. Velice bezpečné. V bodě rozdělení TN-C/TN-S bude vhodné a možná i nezbytné ono zmíněné přizemnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.