Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jistic zasuvka 220v

Od: milanzkrastou odpovědí: 12 změna:

Jak silny jistic na zsuvku 220v a jaky typ?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nezáleží jen na zásuvce samotné, ale taky na kabelu, který k ní vede. Dle toho se volí jištění.

Nejčastější, jak už tu padlo, je jištění 16A charakteristika B a kabel 3x 2,5 mm2.

Mimochodem už asi 25 let je v ČR oficiálně 230 V.

doplněno 27.03.19 21:43: Nedodal jsem, že kabelem myslím y měděným jádrem, ale on se dnes ani hliník v takovém průřezu nevyrábí.

hodnocení

0x

Sám nevíte a budete to tam dávat? *smich*

Já teď řeším rekonstrukci staršího domu - a je to hodně zábavná práce... Nedivím se, že nikdo z elektrikářů z okolí do toho nechce jít.

Zásuvky obecně v RD bývají na 16A jistič. Záleží ale na potřebách a možnostech...

Nejde o potřeby, ale o normy. Jištění jednofázové zásuvky je 16A/B.

Byla to nešťastná formulace.. Ale potřeba někdy může být jedna a možnosti ji budou limitovat...

Viděl jsem zásuvku hozenou na 6A... protože prostě neměl borec chuť to předělávat... bylo to na radiobudík. Pak se tam zapl vařič...

Nebo jistič na 16A, ale byl na cestě -větvi - z 10A... takže při zapnutí vypadl ten nižší a ono se to pak divilo...

Kdo není na místě u tazatele, nemůže korektně poradit.

berger*

Feraxi,já mám za kompem zásuvky odjištěné desítkou. Úmyslně,cíleně,protože jsou za vypínačem,který snese 10A. Jsou tam periferie,repráky,tiskárna,monitor. Čili jsem se vybodl na normy a spáchal to podle svých potřeb...

To co kdo má není důležité, já píšu jak to má být správně. Jestliže dávám radu, tak podle předpisu. A tazatel navíc dělá rekonstrukci.

Jištění musí být max jaká je maximální amperaz jednotlivých prvků. Pokud je vodič 2.5 mm2 a std zásuvka 16 Amp, tak 16 Amp jistič. Pokud je v cestě vypínač 10 Amp, tak 10 Amp. Pokud je vodič 1,5 mm2, tak cca 13 Amp dle způsobu vedení kabelů. Jinak doporučuji elinstalaci provést odborníkem, protože při chybě hrozí v extrému i smrtelný úraz.
berger*

Aha. Může být na světelném okruhu pověšena jedna zásuvka? Občas to vídám. A světla jistí 10A,takže i tu zásuvku?

berger: ano, na světelném okruhu smí být jedna zásuvka. Samozřejmě zůstává jištění 10A.
ferax: tazatel žádnou rekonstrukci nedělá. Vše, co dělá bude zapojeno do jedné stávající TN-C zásuvky.

OK, reagoval jsem na jmlc.

hodnocení

0x

Obecně jištění má odpovídat vedení: máte-li přívodní kabel CU2,5mm2 nebo AL4mm2, pak lze dát 16A. Je-li to CU1,5mm2 nebo AL2,5mm2, pak 10A, výjimečně 13A; nižší průřezy nejsou pro pevné instalace povoleny. Jinak AL znamená kabel hliníkový, CU měděný. Ty hliníkové už se léta nepoužívají, bývají u starších instalací. Příklad: doma jsem vše na zásuvky natahal CU2,5mm2 a jistil 16A, přesto jsem jeden obvod odjistil jen 10A, neboť tam mám na některé zásuvky po cestě spínač (počítač apod.), který je jen na 10A.

Otázka je obecná, nelze odpovědět jednoznačně, tedy jen pro doplnění kolegů. Ondra

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]