Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční obraz u TV, zvuk jede

Od: tomm* odpovědí: 35 změna:

Dobrý den,

zhruba u 5 leté TV Samsung UE32EH5300 mi přestal fungovat obraz, jede jen zvuk. Obrazovka je jen černá. Pokud televizi nějakou dobu sleduji, zdá se mi, jako by obraz semtam probliknul.

Co jsem projížděl různá fóra, zřejmě to bude vadný podsvit. V opravně mi to bylo potvrzeno, údajně nemá žádný odběr. Cena opravy v rozmezí 2,5 - 3k.

Nedalo mi to a TV jsem si rozdělal. Co jsem tak pochopil, tak by stačilo vyměnit samotné led pásky. V této TV jsou 4 kusy po 10 LED. Cena na Aliexpressu kolem $20.

Dají se pásky nějakým způsobem proměřit, zda jsou skutečně vadné nebo je chyba někde jinde? Případně jak?

Tester na LED nemám, jen multimetr, kde je u tzv. "pípáku" i symbol LED. Našel jsem i možnost zapojit do série 3x 9V baterii a pustit tam 30V. Třeba bude i jiná možnost. K samotným LED se nedostanu, z vrchu čočka a zespodu přes celý pásek nějaká černá fólie. Nejsem elektrotechnik, proto se ptám a zároveň omlouvám za případné blbé dotazy. :)

Zkrátka mi jde o to, abych neobjednal za 500 Kč podsvit, který mi ve finále bude k ničemu a budu mít o tuto cenu dražší novou televizi.

Do přílohy přikládám obrázly daných LED pásků.

Za odpovědi děkuji a přeji hezký den.

doplněno 25.03.19 21:21:

Jen doplním, že když jsem odpojil základní desku od zdrojové a zapojil do sítě, LED se nerozsvítily. Až když jsem se omylem dotknul konektoru na jednom z pásků, dalo mi to kopanec, ale co je pozitivní, rozsvítily se 2 pásky.

Nefunkční obraz u TV, zvuk jede
Nefunkční obraz u TV, zvuk jede #2

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majco
hodnocení

0x
V prvom rade by som zameral napätie kde sú napájané osvity. To znamená. Zmeraj ci vôbec ide prúd do tých lediek. Ledku ako pas zrejme nezmeras. Môžeš ju skúsit pripojiť na nejaký menší stabilizovaný zdroj príklad 12V. Ledka dokáže už pri malo prúde jemne svietiť takže hneď by si videl ci funkčná je alebo nie. Neviem koľko ročná je ta TV ale na Led pas samotný by som to asi nevidel. Ledku vydržia dosť dlho a keď to mam porovnať že mám doma Samsung 11 rokov LCD a pod svietenie stále ide, tak myslím ze skôr problém budeš mat v zdrojovej časti. Ale ako píšem treba začať merať od zdroja. Napájanie pre keď ci tam vôbec niečo ide. Môže sa stať že odíde voľáky výkonový tranzistor pripadne niečo iné a to môže byť celý problém.
majco
Pripadne skus popozerať ci prepajkovat zdrojový časť. Môže tam byt studený spoj.
izavalax

Ty absolutně vaříš z vody a podsvícení u TV jsi nikdy neviděl. Měřit, jestli mu jde proud do LED asi nemusí. To vidí. *smich*

majco
Šašo keby to čítaš poctivo tak som sa mu snažil poradiť aby vylúčil dobre ledku. Logicky keď tam stáva nejde nepôjdu ledky ale keď tam stáva ide a ledky nepôjdu? Ako to zisti co je zle? Máš ty vôbec poňatia o elektrike?
tomm*
hodnocení

Ono těžko posuzovat životnost LED u televizí. Četl jsem, že někteří výrobci do nich záměrně pouští víc, takže se ta ledka dřív nebo později stejně odpálí. Konkrétně se jednalo tuším o LG.

izavalax
hodnocení

0x

Tak jestli máš už rozebráno a přístupné LED, tak je změř. Multimetrem můžeš pouze jednotlivě, ale jde to. Musíš si hrotem udělat měřící body, protože je to většinou všude zalakováno.

Nejlepší je mít laboratorní zdroj, kde pak můžeš vyzkoušet každý pásek zvlášť. Ale jak jsi psal, tak si můžeš pomoci a spojit několik 9V baterií do série. Taky to půjde.

Tam bych začal. Nejčastější závada.

doplněno 26.03.19 09:48:

Zapojenie LED býva väčšinou do série.Takže keby co len jedna ledka vypadne tak ostatné za ňou svietit nebudú. Všetky pred tou zlou by svietiť mali.

To jsi napsal pěkný nesmysl. Zamysli se ještě jednou.

majco
Zapojenie LED býva väčšinou do série. Takže keby co len jedna ledka vypadne tak ostatné za ňou svietit nebudú. Všetky pred tou zlou by svietiť mali. Ja to vidím na problém v napájanie. Nie v samotných ledkach.
Jedine ze by vypadla hneď prvá od napájania co sa mi nezdá.
majco
Precitaj si komentár nižšie. Nebudem sa u hádať o kravinach. Zapojenie môže byť séria alebo paralelne. Záleží podľa napätia a prúdu. A tak isto na ake napätie sú diódy stavané. Videl som už aj sériové zapojenie. Nižšie jasne popisuje že mu všetko svieti cez samostatnr trafo 12V. Ako som písal vyššie chyba bude v napájanie. Treba zmeraj zdrojov časť pokiaľ stáva ide.
tomm*
hodnocení

Kde mam tedy co zmerit? Uz jsem docela bezradny, jak rikam, nejsem elektrotechnik. :-D

Dávám foto zdrojové desky + pásku.

Díky

Nefunkční obraz u TV, zvuk jede #3
Nefunkční obraz u TV, zvuk jede #4

hodnocení

0x

Než si lámat hlavu s nejistým výsledkem (protože ani nevíš, jaká je opravdu závada), už bych to dal do opravny.

tomm*
hodnocení

V opravně jsem právě byl a tam mi bylo sděleno, že je vadné podsvícení. Nemění se prý jednotlivý pásek, ale všechny. Výrobce na to údajně dává 6 měsíců záruku. Cena opravy cca 2 500,- , jak už jsem psal výše.

To ovšem nic nemění na tom, že tím to asi podle všeho způsobeno není. Nicméně v servisu by na to asi přišli, jde jen o to, jaká by byla finální cena opravy. Pásky by samozřejmě vyměnili taky, nebudeme si nic nalhávat.

Vzhledem k tomu, že televize je 5 let stará a je zapojená na DVB-T, nevyplatí se mi nějaká nákladná oprava.

To máš 2500 za opravu, 1000 za settopbox a máš 60% nové televize s podporou DVB-T2.

Jsem smířený s tím, že budu muset koupit novou, nicméně je mi tak trochu líto tuhle vyhodit, zvlášť pokud to bude nějaká prkotina.

OK, v to případě bych taky asi sáhnul po nové TV.

tomm*
hodnocení

Tak jsem zkusil přes 12V trafo napojit jednotlivé LED pásky a všechny samostatně fungují, žádná dioda není vadná. Z toho usuzuji, že bude pravděpodobně chyba někde ve zdrojové desce, otázka kde.

doplněno 26.03.19 10:20:

Co mi ale nejde do hlavy je to, že když byl zdroj zapojený do sítě a zapojený konektor do LED pásků, tak mě to při sáhnutí na konektor koplo a pásek po dobu prstu na kontaktu svítil. Tím pádem tam přece nějaký proud téct musí ne?

111®
hodnocení

0x

tak ještě vyzkoušej jestli je na přívodech napětí, také mohou být pásky zapojeny do serie a pak stačí vadná propjka a nesvvítí nic..

doplněno 26.03.19 10:31:

no to jo, jen je třeba vědět kde jste se držel a pak sehnat dokumentaci a kouknout na zapojení...

tomm*
hodnocení

Tak už jsem byl přesvědčený, že bude chyba ve zdroji. Teď jsem ale změřil to napětí. Při měření přímo na výstupu pro LED na zdrojové desce naměřeno zhruba 180V.

Při měření na kontaktech pásku (+ pól a kostra) naměřeno na prvním cca 120V, na posledním 190V. Samozřejmě se to mění. Napětí naměřeno na všech čtyřech páscích.

Teď už tomu nevím ani konce, ani zvonce. :)

Nefunkční obraz u TV, zvuk jede #5

111®
hodnocení

0x

a co takhle zkusit měřit mezi mínusem pásku a kostrou? Jsou ty pásky zapojeny do serie nebo paralelně?

Když to měří mezi + a kostrou tak se to + musí vracet přes mínus ke zdroji! Tak bych pokračoval v měření mezi mínus a kostrou...jestli je ti to jasný..

tomm*
hodnocení

Pásky jsou zapojeny paralelně - viz foto.

Při měření mínus kostra se vždy pásek slabě rozsvítí, hodnoty napětí o něco nižší.

Při zkoumání zdrojové desky jsem zjistil jeden trochu nafouklý kondenzátor, viz foto 2. Nevím ale, zda bude něco vidět, je to opravdu decentně. Může to mít vliv?

Nefunkční obraz u TV, zvuk jede #6
Nefunkční obraz u TV, zvuk jede #7
111®

ano nafouknutý kondík může vliv mít , třeba velký svod a proud teče jinam, vyměnit každopádně.. je to ten zadnější zakápnutý silikonem?

tomm*
hodnocení

Ano, to je on.

111®
hodnocení

0x

on by dokonce mohl být i proražený a ochranný odpor nedovolí aby udělal úplný zkrat.

doplněno 26.03.19 18:57:

tady o tom něco je... vyvoj.hw.cz/...

tomm*
hodnocení

Nebyl by vadný nebo proražený kondenzátor nafouknutý víc? A i přes to na výstupu naměřím relativně normální napětí?

Každopádně se ho pokusím sehnat a přepájet. Víc už to snad rozbít nemůžu.

111®
hodnocení

0x

může mít jen ztrátu kapacity, to pak naměříte skoro správně, ale nevíme jakou funkci plní, takže třeba obvod jen nepracuje správně

doplněno 26.03.19 19:33:

ony ty pásky mohou také být napájeny přerušovaně /pulzně/ a to se pak jeden nedoměří...

tomm*
hodnocení

Jasně, chápu. Jde mi jen o to, abych nevyměnil kondenzátor a nebyl na stejném stavu. Ale to se zase bez výměny nedozvím, žejo, zvlášť pokud je to jedna z možných příčin. Zkoušel jsem i hledat, zda nejde nějak proměřit a případně ověřit jeho funkčnost. Ale v tom se jeden nesrovná a nerad bych vyzkratoval celý obvod.

izavalax
hodnocení

0x

Když neumíš změřit výstupní kondenzárory na spínaném zdroji, tak vyměň ty dva výstupní na posvícení. To budou ty na 200V. (jeden mírně nafouklý)

izavalax

Musíš použít nízkoimpedanční, třeba jako jsou tam teď od Samwha série WL.

tomm*
hodnocení

Je nějaký laický postup, jak to změřit?

tomm*
hodnocení

Momentálně hledám, kde to v okolí koupit. On v tom bude ještě rozdíl? Hledám dle napětí a kapacity, tj. 200V a 47 uF. Kdybych tam dal treba 60uF,tak bude problem?

izavalax

Musíš dodržet napětí. Kapacitu klidně o něco větší, tedy 60uF nevadí. Ale je důležité lowESR, protože jinak se ti bude přehřívat a brzo odejde.

Laicky ho změříš měřákem na ESR. Jestli se chceš občas v něčem rejpat, tak si kup toto. V číně koupíš levněji.

aukro.cz/...

izavalax

Jo to napětí myslím min. Tedy klidně můžeš použít na vyšší.

tomm*
hodnocení

Ok, takže mohu použít klidně na 250V a 60uF, ale zřejmě tomu vyššími parametry nijak nepomůžu. Každopádně vím, že nemusím nutně lpět na těchto parametrech, ale v případě nedostupnosti můžu vzít nějaký tomu podobný.

Jak budu mít komponenty, zkusím vyměnit a ozvu se, jak jsem dopadl.

Za všechny dosavadní rady děkuji. Kdyby někoho napadla třeba ještě jiná možná příčina, dejte vědět. Díky. :)

kami*

47u určitě mít budou, netřeba kupovat jiné,

kondíky stojí pár korun, připadne mi jednodušší vyměnit všechny, než měřit ESR, když nemáš měřák...

v háji může být i nenafouklý

tomm*
hodnocení

Tak to bylo opravdu tím kondíkem, byl K.O. Přepájeno a telka opět šlape, jak má. :)
virgill

gratuluji k usetrenym penezum a ziskanym zkusenostem :) kolik stal kondik?

tomm*
hodnocení

Diky. Kondik 15 Kc, ale ta fura casu a badani, to je k nezaplaceni :-D Ale jsem rad, ze to funguje :) Priste uz vim, po cem jit.

111®
hodnocení

0x

jupí...ještě nejsem nepoužitelnej...*ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]