Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr mikropáječky

Od: electroman odpovědí: 16 změna:
Zdravím
Chtěl bych si koupit mikropáječku.
Párkrát už jsem pájel, ale vůbec nevím jakou vybrat.
Chtěl bych si pájet THT univerzální plošné spoje + někdy doma opravit nějakou závadu na elektrospotřebiči.
Chtěl bych něco trochu lepšího, ale nechci v tom utopit moc peněz.
Jestli budete vědět můžete přidat i tipy na příslušenství(jaký vybrat cín, univerzální plošný spoj, jestli kalafunu, nebo nějakou pastu).
Za odpovědi děkuji.
PS: Nechci, aby to zde vyústilo v hádku!

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pro perfektní práci kromě pistolových trafopájek,které nabízí většina prodejen elektro,jsou na trhu pájecí stanice Mají možnost precizně nastavit teplotu hrotu a další nastavení. tipa.eu/...

Dodávají k nim i základní pájky.Co se týče plošného spoje,lze ho doma vyrobit několika jednoduchými operacemi.mechanicky,nebou chemicky.Poradí si i majitelé 3D tiskáren.

JABRAKA

electroman
hodnocení

Každopádně děkuji, ale já spíše nevím jako konkrétní(mikropáječku) vybrat. Nevím, jestli je předražená nebo ne, jaký výkon potřebuji, ani co všechno od té páječky potřebuji.
Avšak si cením vaší odpovědi.

rv*
hodnocení

0x

No já používám aliexpress.com/... a nemůžu si to vynachválit. Dobré jsou výměnné hroty dle jemnosti práce. Mám i obdobu aliexpress.com/... a i s tím se dělá dobře.

electroman

Bohužel, ta první se dá objednat jen z Číny a odtamtut je poštovné drahší než celá stanice.

rv*

S tím poštovným to máte pravdu, ale i tak je to levnější, než obdoba koupená u nás.

hodnocení

0x

Že by nebyl mezi prvními doporučeními lídl?... Mam starší JBC a nemužu ji vynachválit taky. A teď babo raď.

host
hodnocení

0x

Pro začátek a pouze pár spojů úplně stačí ta nejlacinější páječka. Později si můžete koupit lepší, jak píší předchozí rádci, nějakou pájecí stanici s regulací teploty. Laciných páječek, pouze tak zvaných " pájecích per" je mnoho druhů, při dobrém zacházení vydrží a dobře slouží i poměrně dlouhou dobu, nebo se pro případ nějaké opravy mimo domov, snadno hodit do tašky s nejnutnějším nářadíčkem a vzít s sebou

electroman
hodnocení

Děkuji za odpověď. Takové pero asi ještě někde doma mám. *zmateny*
Chtěl bych však nějakou stanici, aby mi vydržela, jelikož se v elektronice neustále vzdělávám a očekávám, že mé požadavky budou růst.

nikdo*
hodnocení

0x

Vhodné jsou tahle, nebo tahle, nebo tahle. Tahle je vhodná jen na hodně jemnou práci. Např s SMD.

Obecně jsou vhodné skoro všechny. Liší se jen komfortem, jestli mají digitální zobrazení teploty apod. Na práci při pájení se hodí všechny. Všechny mají plynulou regulaci teploty.

Trubičkový cín, (správně pájka), je vhodné koupit tzv. olovnatý. Tedy směs olova a cínu, nekupujte bezolovnatý. Je s ním hodně špatná práce. Složení většinou bývá Sn60-Pb40, nebo bývá s příměsí mědi, Sn60-Pb38-Cu2, ten lépe díky obsahu mědi smáčí měděný spoj na DPS. Ještě lepší, taky o dost dražší je Sn60-Pb38-Ag2.
Trubičkový cín má v sobě tavidlo. Dejte si pozor, aby tavidlo bylo vhodné pro DPS. Prodejce by to měl deklarovat. Dejte si pozor, na jeden typ cínu, který se občas objeví, a to je pasířský cín, ve kterém je použito hodně agresivní tavidlo, které postupem doby, "sežere"měď na DPS.
Trubičkové cíny jsou různého průměru. 2,5mm je skoro na nic, hodí se málokdy. Na běžné domácí práce stačí průměr 1,5, nebo 1mm. Na SMD se používá 0,8 nebo 0,5mm.

Univerzální DPS jsou vhodné tyhle.

doplněno 26.03.19 23:05:

Na pájení elektroniky je rozhodně lepší trubičkový. Kalafuna má jednu nectnost, kvůli které se na pájení na DPS moc nehodí. Kalafuna jako přírodní produkt táhne-absorbuje vodu ze vzduchu. A ta vlhkost může vadit. Navíc tavidlo v trubičkovém cínu je šetrnější k mědi na DPS a k součástkám. Většina dnešních tavidel jsou tzv. bezoplachová. To znamená, že deska se po pájení nemusí čistit.

Pokud budete potřebovat pocínovat kus drátu, nebo spájet dráty k sobě, kalafuna bohatě postačí.

electroman
hodnocení

Moc děkuji za mnoho rad.
Má opravdu smysl kupovat trubičkový cín?
Zatím jsem pájel s pomocí kalafuny.
(Podle mě se stejně bude hodid na pájecí knot.)

joudic*
hodnocení

0x
No je to tezke protoze tistak z vyroby vam pod tuzkou jentak nepovoli.. Mel jsem co delat i nazhavenym hrebem po delce 5cm a na nektere veci jsem musel pouzit zapalovac a znicit kremikovku (menil jsem ji)
electroman

Co je těžké?

111®
hodnocení

0x

jo je to problém protože je to pájeno cínem se stříbrem... jnou pájku, klasiku cín+olovo seženete těžko..

doplněno 26.03.19 10:39:

odpajovat průmyslové výrobky..

electroman
hodnocení

Co je problém?
electroman
hodnocení

Ale jde to. Uz jsem to zkousel a chce si to akorát pomoct kleštěmi.
nikdo*

V málokterých průmyslových výrobcích bude použita pájka se stříbrem. To že to jde blbě odpájet je způsobeno na 99% tím, že je použit bezolovnatý cín, který má mnohem vyšší bod tání než cín s olovem.
Druhý důvod muže být to, že součástky jsou pájeny ve vlně, kde se celý spodek DPS předehřívá, a nejsou použity tzv "thermaly". To jsou takové slabé vodiče do 4 stran od kulatého Padu, spojující PAD se zemní vrstvou. Pad je součástí vrstvy , často z obou stran, a tak je velice obtížné jej prohřát. Ta souvislá vstva vám odvádí teplo.
Dobrou pomůckou je "nějaký" ohřev z druhé strany, odsávací lanko, a dobré tavidlo. Finta která hodně pomůže, je odsát bezolovnatý cín co jde, a přidat k němu cín s olovem. Cíny se promíchají a jdou lépe odsát(nemusí se tak prohřívat).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]