Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitronové hodiny

Od: honza1234 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vlastně fungují digitronové hodiny, nedávno jsem se koupil stavebnici a vše funguje, ale zajímá mi jak to vlastně všechno funguje.

Děkuju

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Funguje to tak, že baňka digitronů je naplněna plynem a pracuje jako doutnavka... Při určitém napětí se zapálí oblouk a svítí... Jednotlivá čísla jsou samostatné elektrody a rozsvěcují se vůči takové pletivové mřížce co je vepředu... Je to předchůdce jiných zobrazovačů, problém byl v tom, že je pořeba vyššího napětí než se používalo v TTL technice, tak byl vytvořen speciální budič pro digitrony. ( 74141) .. Moc už si to nepamatuji, myslím že napětí bylo okolo 170V... Je to dobře vysvětleno na wikipedii...

honza1234
Děkuji, ale myslel jsem jak funguje ten čas, myslim jak fungují ty integrované obvody
jdukolem

aha, tak to by mě nenapadlo... Asi takto: Nevím jaké je konkrátní zapojení, ale klasicky to funguje takto:

Z oscilátoru který je tvořený oscilačním obvodem a krystalem je signál frekvence krystalu doveden do děliče frekvenkce a zpravidla výsledný signál je impulz 1sekunda... Pak je řada čítačů a to sekund, minut, hodin kde se vše čítá od sekund ... Samozřejmě se musí cyklus čítání krátit , neboť hodiny mají 60 sekund, 60 minut, a 24 hodin... Předpokládám, že hodiny co máte jsou zapojeny klasicky retro z TTL obvodů a pak samotný výstup z čítačů je přes obvody 74141 zobrazen na digitronech... Samozřejmě v nešní době je mnoho IO co mají vše už v sobě..

To co teďka tady poslal kolega, tak to je moderní zapojení hodin, není to klasické retro s TTL... Řekl bych, že to není klasický "veterán" , ale celkem modernější zapojení s výstupem na digitrony...

honza1234
Dobře, děkuji mnihokrát

jofa*
hodnocení

0x

Stručně. Základem byl krystal na určitem kmitočtu, který se v dalších obvodech postupně dělil na potřebné doby pro spínání příslušných čísel katod v elektronce. Já jsem si před 50lety takové postavil ale nikoliv s krystalem ale mechanické s motorkem a převody na jednotlivé časové úseky.

doplněno 23.03.19 12:12:

Pro mne byl vlastně jako základ nikoliv krystal ale motorek. Přesnost hodin záležela na stabilitě kmitočtu v síti (50Hz).

To jen pro zajimavost, jak jsem "digitální" hodiny realizovat v době, kdy vše začínalo.

Digitronové hodiny
honza1234
Klidně to muzete i rozepsar jak to funguje.
jofa*

Plánky jsem měl ale IO (děličky) byly vzhledem k platům nesmírně drahé a bylo jich třeba hodně, tak jsem to čistě elektronicky vzdal. Nicméně na stejném principu dělení kmitočtu pracijí třeba digitální (varhany). Dnes to je vše v "jednom" a speciál pro to co je třeba. A hlavně za babku.

jabraka*
hodnocení

0x

Digitrony jsou zobrazovací nebo znakové elektronky se studenou katodou..Řízení digitální elektronikou se podle stavu převodníků rozsvěcují jedotlivé segmenty v elektronce.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]