Nejste přihlášen/a.
Ahojte.
Mam len taku technicku otazku. Chcem sa spytat ako to je po novom co sa tyka zapojenia prudoveho chranica. Moje posledne poznatky su take, ze musi byt chraneny cely dom, jedina vynimka su ziarovky alebo svetlo. A jedina zasuvka ktora nemusi byt cez prudovy chranic je zasuvka na chladnicku.
Moze mi niekto skontrolovat zapojenie tej zasuvky podla obrazka nizsie? Ide o zapojenie prudoveho chranica, ale chcem pouzit zvlast istic este pred chranicom na zasuvku chladnicky. Len ci to tam moze byt pripadne aj z revizneho hladiska.
Co sa tyka zasuviek, stale je moznost pripojit 10ks na jeden 16A istic? Alebo ked je tu pred isticom pouzity 3F prudovy chranic musi to byt nejak delene?.. Priklad kupelna zvlast kuchyna zvlast izby samostatne? Je mi jasne, ze z hladiska poruchy istica by nesla ani jedna zasuvka. Ale to iste sa moze stat pri poruche prudoveho chranica. Staci na jeden priklad 5 izbovy dom jeden prudovy chranic? V skratke priklad bojler na ohrev vody moze mat spolocny prudovy chranic so samostatnymi zasuvkami na bezne uzivanie? Priklad TV, notebook a pod? Este mam otazocku, viem, ze pred chranicom musi byt nejak isteny. Priklad na stlpe mam poistky 3x25A. Staci mi doma do rozvodnej skrine dat uz len prudovy chranic 25A a za nim uz len pojdu istice 10A alebo 16? Alebo pred tento chranic treba este pouzit istic 3x25A?
Dakujem
pozor na jednu věc... chránič neplní funkci jističe!takže tam musí být jistič + chránič na vstupu.
Ale nedovedu si představit hledat závadu u centrálního chrániče...příklad 10 jističů zásuvek + 5 jističů světel... která část to vyhazuje? Nešetřil bych a dal bych 3x chránič, pokoje, kuchyň, koupelka. Nebo jističochrániče kždá místnost svůj..
jjjlll Když máte 25A hlavní jistič, tak centrální chránič s jm. proudem 25A a více už nemusíte dále jistit. S tím nijak nemohu souhlasit, odporuje to platným předpisům ; chcete jistit 25A hlavním jističem i vedení Cu průřezu 1,5mm2? To snad ne!...I pro 2,5mm2 je to také moc. A čtyřmi mm2 snad nechcete dělat celou instalaci třeba rodinného domu...Takže vám bude vypadávat celý barák nejen při překročení cca 23mA chrániče, ale při jakémkoli tvrdém zkratu.Kdo máte zájem o chrániče OEZ, pak t ady je něco z rok/......zhruba od strany 40. A ještě k jističům...k jejich tepelným spouštím...
Důležité údaje uváděné pro jističe
In je jmenovitý proud, tedy maximální hodnota kterou jistič trvale propouští bez vybavení (vypnutí).
Un je jmenovité napětí, pro které je jistič určen.
Smluvený vypínací proud proud, při jehož překročení dojde k vybavení (vypnutí) jističe. Udávají se dvě hodnoty:
1,13 násobek In – dojde k vybavení jističe za déle než hodinu (≥1 hod)
1,45 násobek In – dojde k vybavení jističe za méně než hodinu (< 1 hod)
Takže 1,45 násobek In jističe 25A je asi 36A a tento proud může obvody protékat skoro hodinu, než dojde k jeho vypnutí...a trochu menší proud (28A) i více hodin...co to asi udělá nejen s elektrickou instalací si můžeme představit...
Mozno som sa zle vyjadril, ale myslel som to nasledovne:
Na stlpe pred domom mam 3 poistky kazda ma 25A.
Do domu chcem dat novu rozvodnu skrinu plus novu instalaciu.
Otazka bola,
Ci do rozvodnej skrine domu musim pouzit dalsi 3F 25A istic pripadne mensi do ktoreho zo stlpa pojde 3F 4mm2
Alebo tam staci rovno dat prudovy chranic s menovitym prudom priklad 40A (30mA vypinaci prud)
A z tohto chranica pojdu kable 2,5mm2 na 16A istice pre zasuvky a 1,5mm2 na 10A istice pre svetla.
Je mi jasne, ze nemozem dat 25A istic alebo istice na cely dom. 2,5mm2 kable su myslim do 24A
Zapojit to chcem klasicky 16A zasuvky 10A svetla.
A ako dosiahnem toho, že dam na zasuvku PE? :D Vsak PEN sa rozdeluje az za chranicom. Pred nim je to stale PEN. A to co ste vyssie nakreslili, tak to ste len oddelili PEN od chranica a dali ho na zasuvku. Ale ten PEN prave musi ist aj do chranica, aby som z toho dokazal spravit TNS zapojenie a tak pouzivat bezpecne prudovy chranic. Takze podla mna ak sa chcem vyvarovat na zasuvku chladnicky prudoveho chranica. Tak musim zapojit na nulak a kolik uzemnovaci vodic ktory je pred chranicom. Pretoze pouzivam instalaciu TNC. teda nulak a zem spolocna. Keby som mal siet TNS tak pochopim to co ste pisali. Ale to by som tu ani toto tema nerozpisoval.
Zbytečně si to komplikujete. Já mám už sedmnáct let centrální chránič na celý dům. Za tu dobu několikrát vypadl, ale vždy to bylo při nějaké činnosti. Pračka která se napěnila, starý mixér kde odešel odrušovací kondenzátor a hlavně mé pokusy v dílně. Žádná tragédie to není a stejně se to musí tak jako tak ihned řešit. Ale, když máte tak panickou hrůzu ze zkažených potravin, tak dejte chráničů více a na lednici zvlášť. Světla na chránič právě že už je dle normy povinné. Normální je mít vše chráněné bez vyjímky. On svod třiceti miliampér rovná se 7W výkonu, a to už je sakra blízko k požáru. Když máte 25A hlavní jistič, tak centrální chránič s jm. proudem 25A a více už nemusíte dále jistit. A lze jej použít na přívodu rozvaděče jako hlavní vypínač.
Rozumiem.
Nasiel som aj istico-chranic v kope, ale kus stoji u nas okolo 30€ a viac a za 45€ mam 3F chranic. Co sa tyka tych svetiel cez chranic je to ozaj tak? Ja som tieto veci robil naposledy tak 5 rokov do zadu a vzdy sa daval chranic len na zasuvky s tym ze mi to preslo aj reviznou spravou. Ked som sa pytal klasiky na ziarovky alebo svetla cez chranic, tak ma revizak odbil, ze to nehrozi aby som to tam daval. Ako mozem ked chcem, ale priklad hociaka vadna ziarovka mi moze ten chranic vyhadzovat. K tomu isteniu. Staci, ked mam na stlpe domu vonku poistky 25A 3F? Do domu do rozvodnej skrine staci dat uz len ten chranic priklad 40A a za nim uz len 16A istice na zasuvky a 10A istice na svetla?
dám vám radu k nezaplacení...zadejte to projektantovi! sám to nakreslit neumíte, když dostanete špatnou radu a vy to uděláte, neschválí vám to revizní technik! a ve výsledku nepřipojte barák, protože jestli bdete navyšovat vstupní jištění, bude revizi chtít dodavatele elektriky...další kdo chce revizi jsou pojišťováci...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.