Nejste přihlášen/a.
Představme si plochu řekněme 100 x 100 m. Takové pořádné fotbalové hřiště s čistým, rovným povrchem, jako sklo třeba.
A teď to je plocha čipu (nebo několika čipů dohromady), která by si pamatovala řekněme dnes běžných 32 GB, což má kdejaká "fleška". Jak velkej by byl tranzistůrek v paměťové buňce na tomto "hřišti"? Jaká je struktura paměťové buňky nechám na vašich znalostech, ale myslím, že pro jeden bit jsou potřeba 4 prvky (tranzistůrky a kondenzátoreček) - kondenzátoreček považujme klidně za tranzistůrek, pro tu představu je to fuk. Teď samozřejmě v bajtu je osm bitů, ale to předpokládám, že koho by tohle případně zaujalo, tak ten bude určitě tyhle věci dobře znát.
Já mám pocit, že ten jeden tranzistůrek by neměl v takovém případě ani jeden mm!
Chlape, kde žijete? Ani 1 mm2 neměl tranzstor před 40 lety! Dnešní technoogie počítají s plochou na jeden aktivní prvek v řádu nanometrů!
A pokud jsem špatně pochopil vaši úvahu, pak i na tom fotbalovém hřišti by měl ten "tranzistůrek" plochu řádově cca v mikrometrech čtverečních. Mm2 by v takovém případě byla pak plocha asi tak celého Česka
PS: Prosím nechytat za slovo, nejde o přesné výpočty, ale o odhady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.