Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení vypínače, ve zdi tři vývody

Od: amater* odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer

Dnes jsem měnil vypínač v místnosti kde jsou vypínače dva na jedno světlo.

Ve zdi vedou 3 kabely a vypínač jsem sehnal ale zjistil jsem že je pouze na dva kabely oproti původnímu. Původní měl 1 šroubek nahoře a 2 dole, nový vypínač má 1 na hoře a 1 dole.

Zapojil jsem tedy pouze 2 kabely a svítí to normálně, nesleduju žádné nestandartní chování. K čemu je ten třetí kabel a může to být takto zapojené? Není to nějak nebezpečné?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jak to popisujete, to prostě nemůže fungovat, stačí se podívat na toto zapojení. Máte zde jasně popsáno zapojení jednotlivých vodičů (ne kabelů, kabel je soubor zmíněných tří vodičů).

Zapojení vypínače, ve zdi tři vývody

hodnocení

1x
Jenze neni vypinac jako vypinac. Ty musis koupit schodistak neboli prepinac, neboli vypinac razeni c. 6. Pak jeste zapojit draty jak byly a mas vyhrano.

hodnocení

0x
Takto to nebude fungovat správně, kdy to můžete libovolným vypínačem zapnout a libovolným vypnout. Budou fungovat jen některé kombinace (pokud jedním vypnete, druhým to už nezapnete).
Nebezpečné to není, pokud jste volný vodič řádně zaizoloval.
amater*
hodnocení

Právě že to funguje i s kombinacemi, podotýkám že druhý vypínač je zapojen se třemi.

Pokud to dvouvodičovým vypínačem vypnete, už to nemůže jít zapnout tím druhým. Ten dvouvodičový totiž nepřepne fázi do druhého vodiče, ale úplně ji odpojí.
amater*
hodnocení

No nedělal jsem to u sebe v bytě tak teď nemohu zkusit ale zatím se ke mě nedonesla nějaká poznámka, zkusím zítra.
Dal jsem tam tento vypínač
lmgify

Za určitých kombinací to bude fungovat (kdy se světlo vypne/zapne vždy ze stejného vypínače - tedy obě činnosti se provedou za sebou na stejném vypínači). Jestli se bude chtít zapínat nebo vypínat na přeskáčku mezi vypínači (vždy jen jedna operace na vypínači), tak to fungovat nebude.

amater*
05.03.19 22:50
hodnocení

Tento

Zapojení vypínače, ve zdi tři vývody #2

doktpr365*
hodnocení

0x

no pomohla by fotka vypínače,strojku.

K čemu fotka? Z popisu je to zcela jasné. Stejně jako to, že to správně fungovat nemůže.

hodnocení

0x

Nejde o kabely, ale vodiče. Kabelem se nazývá více vodičů uložených ve společné vnější vizolaci. Nebezpečné to není, ale fungovat správně to nemůže. Jinak viz odpověď se schemátkem.

figurek*
hodnocení

0x

Vypínač se třemi kontakty se lidově jmenuje lustrák a není to vypínač, ale přepínač. V tom je ten rozdíl. A vy jste lustrák nahradil obyčejným vypínačem. Chyba, která se neprojeví hned, ale až za chvíli.

Zhasněte světlo světlo druhým vypínačem a pak znovu zkuste ten váš nový. Něco uvidíte.

doplněno 07.03.19 15:19:

no tak jsem zase jednou psal trochu rychleji než jsem měl.

Co to plácáš, nepleť tazatele. Tři kontakty má schodišťák (6). Když chceš radit, tak to musíš znát. Lustrák je dvoupáčkový vypínač (5).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení vypínače

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]